Evolio Onyx – smartphone-ul ieftin cu ecran OLED

25.05.2014
Evolio Onyx - smartphone-ul ieftin cu ecran OLED

Cei care sunt în căutarea unui smartphone ieftin, pot descoperi faptul că preţurile minime au scăzut de mult timp sub pragul de 500 lei. În perioadele anului în care piaţa abundă de oferte speciale la electronice, clineţii bugeturi limitate pot să cumpere terminale cu Android cu mai puţin de 300 lei. Din păcate, sistemul de operare de la Google nu îţi garantează o experienţă bună de lucru pe un astfel de dispozitiv. Vrem să vedem în continuare cum stau lucrurile cu Evolio Onyx, un smartphone accesibil anunţat de curând de către compania locală. Atunci când am scris despre el, am fost surprinşi să vedem în lista de specificaţii un ecran OLED cu o rezoluţie atipică.

Evolio Onyx - smartphone accesibil cu ecran OLED

Construcţie

Fără a impresiona, Evolio Onyx are o construcţie decentă. Pe partea frontală se remarcă grila argintie a căştii şi butonul central de sub ecran. Terminalul este înconjurat de un ornament cromat, ce pare a fi metalic. Singurele butoane se află pe latura dreaptă şi sunt uşor accesibile. Cel de jos permite pornirea telefonului şi deblocarea ecranului, iar cel de sus controlează volumul. Capacul de pe spate se detaşează integral şi are un finisaj semi-lucios. Smartphone-ul se simte destul de solid în mână, dar această percepţie ar putea fi influenţată de faptul că este un terminal puţin cam greu pentru dimensiunile sale.

Pe spatele lui Evolio Onyx găsim camera foto, uşor ieşită în relief, LED-ul pentru blitz şi difuzorul în partea de jos. Conectorul microUSB şi microfonul au fost amplasate pe latura de jos, iar jack-ul audio se află pe latura superioară. Sub capac, utilizatorii sunt întâmpinaţi de o baterie Li-polimer destul de subţire, cu o capacitate de 1.200 mAh. Până acum nu mi-a fost dat să văd o grupare a slot-urilor ca în cazul lui Onyx. Toate cele trei slot-uri se regăsesc în aceeaşi zonă, fiind amplasate pe două niveluri. Un alt lucru interesant este acela că utilizatorul are la dispoziţie atât un slot mini SIM, cât şi unul micro SIM.

Evolio Onyx - o carcasă destul de solidă

În pachet

După ce veţi afla preţul lui Evolio Onyx, îl veţi ierta pentru faptul că nu este livrat cu un headset stereo. În pachet găsim doar un încărcător cu mufă USB şi un cablu cu conector microUSB.

Specificaţii

  • Ecran: 4”, 360×640, OLED
  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Chipset: MediaTek MT6572
  • Procesor: 1,3 GHz, dual core
  • GPU: Mali-400 MP1
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 4 GB, 1,3 GB aplicaţii, 1,3 GB stocare
  • Card: microSD
  • 3G: HSPA+
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: da
  • GPS: da
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 5 MP, LED, autofocus
  • Filmare video: 1280×720, 15 fps
  • Cameră video secundară: VGA
  • Altele: senzori de luminozitate şi proximitate
  • Baterie: 1.200 mAh
  • Dimensiuni: 120 x 60 x 9,5 mm
  • Greutate: 130 g

Ecranul

Afişajul lui Evolio Onyx a fost cel care mi-a atras atenţia îm momentul lansării. Pe site-ul oficial era indicată o rezoluţie de 320×640 pixeli, dispusă pe un panoul OLED. Dacă tipul panoului promitea o imagine cu o calitate bună, rezoluţia mi s-a părut ciudată. A fost nevoie de o confirmare din partea producătorului că rezoluţia de 320×640 pixeli nu este greşită. La primirea telefonului în teste, am descoperit că rezoluţia reală era 360×640 pixeli, specifică formatului 16:9. Dacă ne uităm exclusiv la ecran, putem spune că rezoluţia este puţin cam mică pentru diagonala de 4”. Ea s-ar fi potrivit unui afişaj cu diagonala de 3.3”-3.7”. Nu vom taxa însă smartphone-ul pentru asta. Calitatea imaginii şi preţul redus compensează densitatea mai mică de pixeli.

Evolio Onyx - se poate observa iluminarea butoanelor de sub ecran

Având un panou de tip OLED, ecranul lui Evolio Onyx are unghiuri de vizibilitate foarte bune. Panoul nu este însă la acelaşi nivel cu cele întâlnite în telefoanele Samsung. Imaginea se vede bine şi din unghi, însă capătă o uşoară tentă albastră. Culorile sunt suprasaturate, ceea ce poate fi un lucru bun pentru un smartphone ieftin, dar nu pentru un ochi puţin pretenţios. Profunzimea negrului este şi ea impresionantă, ecranul părând a fi stins atunci când este afişat un fundal negru. Luminozitate maximă este bună, însă contrastul nu este grozav. Folosirea senzorului de luminozitate pentru reglarea ecranului nu este indicată. El reduce prea mult nivelul de iluminare în toate situaţiile.

Ţinând cont de cele de mai sus, mă aşteptam ca ecranul lui Evolio Onyx să aibă o vizibilitate bună în lumină naturală puternică. Lucrurile stau exact pe dos. El este dificil de folosit în soare puternic datorită lipsei unui filtru anti-reflex bun. Chiar şi cu luminozitatea maximă setată, ecranul este greu de citit în soare. O altă problemă a ecranului este legată de rezoluţie. În interfaţa sistemului de operare şi în unele aplicaţii, textul şi elementele vizuale nu sunt foarte bine afişate.

Ceva mă face să cred că se încearcă redarea unei interfeţe într-un alt format pe un ecran mai îngust, iar unele linii verticale nu mai sunt afişate. Priviţi captura de ecran de mai jos din Google Play. Puteţi observa probleme la indicarea vitezei de transfer de date pe bara superioară, la afişarea pozelor demo şi la imaginea din medalion. De asemenea, în cazul textului foarte fin, literele sunt puţin neuniforme. În cele mai multe aplicaţii, acest lucru nu se observă, ceea ce înseamnă că experienţa de lucru nu este afectată.

Evolio Onyx - captură de ecran

Sistemul de operare

Evolio Onyx rulează sistemul de operare Android 4.2.2, cu interfaţa standard. Ecranul pentru deblocare permite adăugarea unor widget-uri în lateral, iar bara de căutare Google este fixă pe cele cinci ecrane principale. Am apreciat faptul că butoanele specifice sistemului de operare nu au fost integrate în interfaţă. Ele se află sub ecran şi sunt teoretic iluminate. Spun teoretic, deoarece iluminarea este vizibilă doar într-o cameră întunecată. Va trebui să vă obişnuiţi cu amplasate butonului pentru Back în dreapta şi a celui pentru meniu contextual în stânga. În ecranul cu notificări există un buton în dreapta sus ce oferă acces la comutatoare şi comenzi rapide. Din păcate, colţul din dreapta sus al ecranului este puţin cam insensibil la atingere. De cele mai multe ori am fost nevoit să ating de 2-3 ori acea zonă pentru a avea acces la comutatoare.

Performanţe

Nu pot să vorbesc despre performanţele lui Evolio Onyx fără să mă gândesc la preţ. Acesta din urmă este foarte mic şi atunci pretenţiile scad proporţional. Aşa cum era de aşteptat, smartphone-ul este motorizat de un chipset MediaTek. MT6572 este construit cu procesul de 28 nm, are un CPU cu două nuclee tactate la 1,3 GHz şi a fost lansat în vara anului trecut. O serie întreagă de producători l-au folosit pentru modelele lor accesibile, printre aceştia numărându-se Huawei, ZTE, Acer, Alcatel, Prestigio şi Lenovo. Problema ce-a mai mare a acestui chipset este procesorul grafic Mali-400 cu un singur nucleu. El a împiedicat rularea mai multor teste de performanţă şi a unor jocuri.

Ce putem spune însă despre performanţa în lucrul de zi cu zi? Ea este din fericire bună. Evolio Onyx nu m-a deranjat cu aplicaţii blocate sau resetări. În plus, cu o mică doză de răbdare, el este un companion de nădejde pentru navigarea pe Internet, verificarea noutăţilor din Facebook şi trimiterea unor mesaje. Am reuşit să rulez şi câteva jocuri cu grafică 3D, printre care s-au numărat Temple Run 2 şi Despicable Me, chipset-ul făcând faţa mai greu în cazul celui de-al doilea. Per ansamblu, smartphone-ul accesibil de la Evolio se mişcă cel puţin decent pentru preţul şi segmentul în care este încadrat.

Evolio Onyx - ecranul principal şi sertarul cu aplicaţii

Multimedia

Smartphone-ul de faţă nu este un performer în zona multimedia. Ieşirea audio are o calitate acceptabilă, iar playerul preinstalat trebuie înlocuit. La fel stau lucrurile şi cu playerul video. El va rula unele clipuri, dar va avea şi probleme cu altele. Vă recomand să căutaţi în Google Play o altă aplicaţie similară, eventual cu suport pentru decodare hardware. Evolio Onyx m-a surprins în mod neplăcut cu ieşirea audio. În ultimii doi ani, producătorii de smartphone-urile cu Android au adoptat un standard comun pentru jack-ul audio. Mai precis, este folosită acceaşi ordine a pinilor pe conector. Telefonul de faţă are o ieşire audio diferită. Ea este compatibilă cu headset-urile mai vechi, oferite de Sony Ericsson. Headset-urile recente nu permit o audiţie bună a muzicii.

Camera foto

Pozele realizate cu camera foto a lui Evolio Onyx sunt în cel mai bun caz acceptabile. Sistemul de focalizare are uneori probleme în a focaliza în zona cerută de utilizator. Calitatea imaginilor în lumină slabă este redusă, în ciuda faptului că LED-ul luminează destul de puternic la distanţe mici. Nu am ştiut care este rezoluţia maximă cu care poate filma smartphone-ul până nu am descărcat clipurile de test. În interfaţa aplicaţiei foto sunt indicate la Video quality nivelurile Low, Medium, High şi Fine. În urma testelor am descoperit că Medium înseamnă 480×320, High înseamnă 640×480, iar Fine este reprezintă rezoluţia de 1280×720 pixeli. Filmarea cu această ultimă rezoluţie este dificilă pentru smartphone, în clipul de test obţinând doar 18 cadre pe secundă. Fişierele salvate în memorie au extensia 3GP şi compresie MPEG-4.

Filmare 1280×720 – 22 MB

Evolio Onyx cu bateria detaşată

Alte aspecte

În timpul convorbirilor, casca se aude bine, însă este posibil ca ea să nu facă faţă într-un mediu zgomotos. Difuzorul de pe spate are un volum destul de bun, însă nu este recomandată folosirea lui în timpul unei convorbiri. În mod ciudat, activarea modului Speaker reduce sensibilitatea microfonului, iar interlocutorul te va auzi foarte greu sau deloc, deşi smartphone-ul este amplasat la 50-60 cm de gură. Indicatorul pentru semnalul WiFi este destul de imprecis atunci când te îndepărtezi puţin de router. În ciuda faptului că el scade la o singură liniuţă în camera alăturată, vitezele de transfer măsurate sunt bune, specifice distanţei.

Autonomia

Evolio Onyx este un smartphone dual SIM, iar autonomia va diferi destul de mult în funcţie de modul de utilizare. Cu un singur SIM conectat şi folosit aproximativ o oră pe zi (apeluri, navigare pe Internet, vizualizare imagini), autonomia oferită a fost de două zile şi jumătate. Folosit intens, cu două SIM-uri active, telefonul va necesita reîncărare spre seară în aceeaşi zi.

Evolio Onyx - cele trei slot-uri suprapuse

Preţ şi disponibilitate

Terminalul Evolio Onyx este disponibil pe site-ul producătorului la preţul de 349 lei. El poate fi comandat cu carcasă albă sau neagră.

Concluzie

De fiecare dată când am vrut să critic mai dur unele facilităţi şi dotări ale lui Evolio Onyx, am fost nevoit să mă abţin, gândidu-mă la preţul său. Nu poţi să ai pretenţii mari de la un smartphone atât de ieftin, iar modelul de faţă s-a ridicat chiar în unele instanţe deasupra aşteptărilor. El oferă o experienţă de lucru decentă cu sistemul de operare Android, fiind potrivit pentru cei ce vor să se familiarizeze cu sistemul mobil de la Google.

Evolio Onyx poate fi o alegere potrivită pentru cei cu buget redus

Ecranul este unul din punctele forte ale telefonului, oferind culori foarte vii şi unghiuri de vizibilitate bune. El nu este însă foarte lizibil în soare. La capitolul multimedia, Onyx nu punctează bine prin prezenţa unei mufe audio învechită şi a unor aplicaţii de redare limitate. Dacă tragem linie, smartphone-ul Evolio poate reprezenta o alegere potrivită pentru utilizatorii cu bugete reduse, ce sunt în căutarea unui telefon dual SIM cu Android.

Părţi pozitive

construcţie decentă
culori vii şi unghiuri de vizibilitate bune pentru ecran
raport bun preţ/performanţe

Părţi negative

vizibilitatea slabă a ecranului în lumină naturală
autonomie modestă
jack pentru headset depăşit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News