Face ID nu va mai funcționa pe iPhone 13 dacă înlocuiești ecranul fără ajutorul Apple. Cum poți ocoli această problemă

07.11.2021
Face ID nu va mai funcționa pe iPhone 13 dacă înlocuiești ecranul fără ajutorul Apple. Cum poți ocoli această problemă

Confirmată și de specialiștii iFixit, „capcana” strecurată de Apple în designul telefoanelor iPhone 13 este un mijloc eficient pentru descurajarea intervențiilor de înlocuire a ecranului în afara centrelor de reparații autorizate de compania americană.

Având în vedere că Apple nu oferă alternative la autentificarea Face ID (ex. citirea amprentei), pierderea acestei funcții este un compromis greu de „digerat” pentru fanii care au plătit deja sume consistente pe noul iPhone.

Considerat unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai mișcării “right to repair”, Apple a ridicat de-a lungul timpului numeroase obstacole menite să împiedice repararea dispozitivelor în afara centrelor de service proprii: șuruburi care pot fi desfăcute doar cu șurubelnițe deținute de tehnicienii Apple, componente „codate” pentru a nu putea fi înlocuite cu alte piese compatibile, carcase proiectate pentru a nu putea fi dezasamblate fără ajutorul unor instrumente speciale, clauze care prevăd anularea garanției, etc.

iPhone 13

Chiar dacă multe din solicitările mișcării ”right to repair” au fost transpuse în legislația UE, obligând Apple să renunțe la practici mai agresive cum ar fi codarea pieselor pentru a nu funcționa deloc, compania tot a găsit „portițe” în legislație pentru a sabota reparațiile neoficiale, dezactivând pe criterii de securitate anumite funcții ale telefonului.

Denumită ”securitate prin serializare”, strategia Apple prevede dezactivarea anumitor funcții, sau chiar întreg dispozitivul, dacă în configurația acestuia este detectată o componentă neautorizată.

Procesul implică folosirea unui software specializat pentru înregistrarea codul serial, unic pentru fiecare componentă iPhone, direct pe serverele Apple. Proiectat pentru a fi imposibil de păcălit, sistemul nu permite reprogramarea codurilor seriale atribuite componentelor, iar pentru acces serverele Apple ai nevoie de software-ul Apple Services Toolkit 2 și credențialele unui reparator Apple autorizat.

Descrisă drept ”o zi neagră pentru reparatorii amatori și profesioniști deopotrivă”, măsura Apple de a „lega” prin software senzorul Touch ID de modulul ecranului OLED, chiar dacă acestea pot fi separate fizic unul de altul, poate fi inversată doar cu mari dificultăți. Potrivit iFixit, reparatorii vor avea nevoie de un microscop și noi echipamente costisitoare pentru a încerca „transplantarea” microcontroller-ului care stochează identitatea ecranului vechi la cel de schimb.

Anterior, până la generația iPhone 12 doar la înlocuirea fizică a senzorului Touch ID declanșa de-autorizarea acestuia, înlocuirea ecranului având puține efecte secundare nedorite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult