Fairphone 3, lansat în 2019, va primi șapte ani de actualizări de Android

11.07.2023
Fairphone 3, lansat în 2019, va primi șapte ani de actualizări de Android

Fairphone este un brand care se laudă cu două lucruri în special: ușurința în reparații hardware, și suportul software de lungă durată pe platforma Android. Compania a oferit în trecut perioade record de actualizări și pare să își dorească să continue acest obicei, oferind chiar o extensie a suportului pentru Fairphone 3, un telefon lansat în 2019, deși există deja pe piață și un Fairphone 4, care este susținut în paralel.

Un telefon mid-range de acum patru ani, Fairphone 3, încă va primi actualizări în 2026

Compania Fairphone a anunțat că Fairphone 3 va primi același suport software de care s-a bucurat și modelul 2, adică nu mai puțin de șapte ani de actualizări de sistem și de securitate. Astfel, Fairphone deține acum recordul pentru compania cu cea mai lungă perioadă de suport pentru un smartphone pentru consumatori, întrecând chiar și Samsung, care vine cu patru ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate pentru o mare parte din telefoanele din oferta sa.

Fairphone 3 va primi ultimele actualizări abia în 2026, ceea ce sugerează că ar mai putea primi măcar două sau chiar trei versiuni noi de Android în următorii câțiva ani. Deși a fost lansat în 2019, telefonul tocmai a primit de curând update la Android 13, fiind acum pe aceeași versiune software precum cele mai recente flagship-uri din industrie. În comparație, Pixel 4, telefonul dezvoltat chiar de către Google, compania care dezvoltă Android, a rămas fără suport software în toamna anului trecut, în luna octombrie.

Acest proces de actualizări pe termen lung nu este însă simplu pentru Fairphone și dezvăluie cumva și motivul pentru care alte companii aleg să nu își bată capul prea tare cu actualizările pentru multe telefoane. Chipset-ul Snapdragon 632 din Fairphone 3 nu a mai primit actualizări software din partea producătorului Qualcomm după Android 11. Astfel, asigurarea compatibilității cu noile versiuni a rămas pe seama Fairphone, iar din acest motiv update-ul la Android 13 a întârziat atât de mult, chiar dacă software-ul este pe piață încă din toamna anului 2022.

O altă consecință a acestui proces complicat este uneori ratarea anumitor update-uri. De exemplu, Fairphone 3 nu a primit actualizare la Android 12, trecând direct la 13.

Chiar și așa, este de lăudat să vedem că o companie mică, dar dedicată, reușește cu resurse limitate să ofere ceea ce liderii pieței cu bugete de miliarde anual nu reușesc aproape niciodată.

sursa: ArsTechnica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult