FBI-ul nu poate decripta decât anumite dispozitive Apple

08.04.2016
FBI-ul nu poate decripta decât anumite dispozitive Apple

Situaţia deblocării iPhone-ului implicat în cazul atacurilor de la San Bernardino s-a terminat într-un mod neaşteptat. FBI-ul a fost ajutat de o companie externă pentru a accesa datele de pe acesta, fără a fi nevoie implicarea Apple. Se pare însă că această unealtă nu este tocmai universală, ceea ce ar putea aduce o nouă ofensivă din partea Biroul de Investigaţii american în cazul în care va trebui să deblocheze modele de iPhone şi iPad din generaţii mai noi.

Directorul FBI James Comey a recunoscut că software-ul pe care îl folosesc acum pentru deblocarea de iPhone-uri şi pe care au oferit-o inclusiv anumitor secţii de poliţie din America, nu funcţionează decât pe dispozitive mai vechi. Se pare că noile iPhone-uri şi iPad-uri cu procesoare cu arhitectură pe 64 de biţi nu pot fi accesate. Acest lucru înseamnă că începând de la iPhone 5S şi până la cele mai recente modele, sau de la iPad Air şi iPad Mini 2 până la cele mai recente.

Apple are acum timp să îşi îmbunătăţească securitatea, până când FBI-ul va găsi un nou motiv pentru a cere „cheile” pentru codul sursă al sistemului de operare. Dacă zvonurile din ultimele săptămâni sunt adevărate, compania doreşte să realizeze un sistem de criptare imposibil de spart, chiar dacă există acces complet la codul sursă. Cel puţin pentru moment, cei preocupaţi de securitatea datelor de pe mobile care deţin dispozitive Apple din ultimii trei ani, pot sta liniştiţi. Momentan nimeni nu poate să treacă de sistemul de securitate dezvoltat de Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult