Galaxy S23, livrat cu până la 60GB din memoria internă deja ocupată de firmware-ul Android 13

07.02.2023
Galaxy S23, livrat cu până la 60GB din memoria internă deja ocupată de firmware-ul Android 13

Întrecând orice așteptări, firmware-ul Android 13 livrat pe telefoane Galaxy S23 poate ocupa aproape jumătate din memoria internă disponibilă în echiparea de bază. Adăugând și faptul că Samsung nu permite extinderea spațiului de stocare prin instalarea unui card microSD, cumpărătorii S23 cu buget limitat ar putea descoperi că telefonul nou achiziționat nu poate fi utilizat la întreaga capacitate, nerămânând suficientă memorie pentru stocarea pozelor și filmărilor din vacanțe.

Deși Android este o platformă dezvoltată de Google, problema pare să fie cauzată tot de Samsung, care ar fi neglijat prea mult timp optimizarea firmware-uluil livrat pe dispozitive.

Chiar și la o analiză superficială, partiția de 60 GB alocată de Samsung doar pentru instalarea Android arată rău în comparație cu partiția de 15 GB alocată de Google pe telefoanele Pixel 7. În realitate, este chiar mai rău de cât pare, Samsung omițând una dintre inovațiile Google menite să reducă timpul de instalare a aplicațiilor Android, în detrimentul spațiului de stocare alocat mai puțin eficient. Concret, Pixel 7 folosește o configurație cu două partiții de sistem, A/B, găzduind două copii ale OS-ului. Una este folosită în mod activ iar a doua servește ca o rezervă offline. Când o actualizare a sistemului de operare este descărcată, telefoanele Samsung prevăzute cu o singură copie de OS trebuie să o aplice peste imaginea de sistem principală, proces care poate dura până la 30 minute în cazul actualizărilor importante. În schimb, la telefoanele Pixel procesul de actualizare se realizează în fundal, fiind nevoie doar de o repornire a dispozitivului pentru activarea celei mai recente versiuni firmware.

Sistemul dual OS oferă, de asemenea, un mecanism care asigură redundanță pentru eventualitatea în care firmware-ul activ este compromis, fie printr-o actualizare nereușită sau prin coruperea memoriei NAND Flash. Astfel, dacă telefonul nu reușește să încarce sistemul de operare, Android revine pur și simplu la versiunea anterioară și încearcă refacerea copiei nefuncționale.

Disponibil încă de la versiunea Android 7.0, sistemul de partiții tip A/B nu este suportat nici pe cele mai noi telefoane Samsung, decizia putând fi explicată doar prin bagajul mult prea mare de aplicații preinstalate. Aparent, soluția găsită de Samsung pentru adresarea acestui neajuns este renunțarea la echiparea de 128GB memorie pentru toate versiunile Galaxy S23, exceptând modelul de bază. Vestea proastă este că versiunile cu 256GB nu sunt mai ieftine decât echipările de 128GB din generația Galaxy S22, oferind totodată mai puțin spațiu de stocare efectiv, raportat la capacitatea trecută pe etichetă. Și mai rău este că utilizatori care până acum s-ar fi mulțumit și cu 128GB memorie ar putea descoperi că spațiul de stocare rămas este de-a dreptul insuficient.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult