Galaxy S23 pare că va renunța complet la chipseturile Exynos, deocamdată

11.07.2022
Galaxy S23 pare că va renunța complet la chipseturile Exynos, deocamdată
Foto: Samsung Galaxy S22

În ciuda tuturor eforturilor depuse de Samsung, propria gamă de chipseturi Exynos nu a reușit să se impună categoric în fața soluțiilor Qualcomm, cel mai de succes furnizor de chipseturi high-end, folosit și de restul industriei smartphone, în afară de Apple.

Venind după fiasco-ul numit Exynos 990, succesorul Exynos 2100 trebuia să confirme rolul Samsung ca și furnizor de chipseturi high-end, nu doar pentru telefoanele Galaxy S21 de producție proprie, ci și pentru alți clienți care iau în considerare soluțiile Exynos pentru propriile modele de telefoane premium.

Doar că brandul Exynos a rămas la fel la fel de lipsit de rezonanță ca și până acum, noul venit Exynos 2100 adjudecând doar un onorabil loc secund în urma vedetei așteptată de toată lumea, Snapdragon 888. După încă un an, succesorul Exynos 2200 a venit să concureze noul rival Snapdragon 8 Gen 1 cu un întreg arsenal de tehnologii licențiate pe bani mulți de la partenerul AMD, doar pentru ca lansarea acestuia să întârzie în mod aparent inexplicabil. În cele din urmă, Exynos 2200 a venit tot fără saltul de performanță anticipat, devenind încă o alternativă Snapdragon cu care te mulțumești dacă în țara ta nu găsești versiunea Galaxy S22 cu chipset Qualcomm.

Drept consecință, doar 30% dintre telefoanele Galaxy S22 vândute la nivel global venind cu soluția Exynos 2200, Samsung alocând această varietate doar pentru piețele considerate secundare.

Probabil, sătui de cheltuieli exorbitante fără rezultate la nivelul așteptărilor, cei din conducerea Samsung ar fi decis să pună pauză următoarei generații de chipseturi, însă fără a abandona dezvoltarea acestuia. În schimb, producătorul sud-coreean ar fi decis să dedice și mai multe resurse în reproiectarea de la zero a chipsetului său, luând exemplu de la rivalul Apple.

Astfel după o serie Galaxy S23 în „aromă” exclusiv Qualcomm ar urma să vedem o renaștere a familiei Exynos, Samsung țintind nimic mai puțin decât să ajungă din urmă rivalul său cu și mai mare prestigiu, Apple. La fel ca soluția rivalului american, viitorul design ar urma să acopere și alte categorii de dispozitive, în afară de smartphone și tablete, cum ar fi laptopuri și chiar PC-uri mai puțin pretențioase, cel mai probabil bazate pe ediția Windows 11 pentru procesoare ARM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult