Galaxy S4 – performanţa camerei foto în raport cu iPhone 5, HTC One, Lumia 920 şi Xperia Z

Galaxy S4 - performanţa camerei foto în raport cu iPhone 5, HTC One, Lumia 920 şi Xperia Z

Galaxy S4, cel mai avansat smartphone cu Android din oferta Samsung, îşi încântă utilizatorii cu o cameră foto de 13MP înzestrată cu un set impresionat de facilităţi, cum ar mod HDR pentru captură şi filmare Full HD, suport auto-focus şi touch-focus, blitz LED şi sistem de stabilizare pentru poze clare în orice situaţii. Dar cum se prezintă Galaxy S4 atunci când îi comparăm performanţele foto cu rezultatele principalilor săi competitori: noul HTC One şi telefonul Sony Xperia Z, modelul iPhone 5 de la Apple şi terminalul Nokia Lumia 920.

Pentru o evaluare completă a performanţelor foto, avem spre comparaţie patru scenarii comune de utilizare, ce urmăresc abilităţile camerei foto pentru poze macro şi unghi larg folosind lumină naturală, respectiv poze în condiţii de iluminare slabă, obţinute cu sau fără utilizarea blitz-ului din dotare.

Poze de aproape, la lumina zilei

Folosit pentru poze de aproape, obţinute fără soare direct, doar cu lumina naturală a zilei, Galaxy S4 reuşeşte să obţină imagini cu nivel de calitate competitiv, rezultatele fiind apropiate modelelor Xperia Z şi iPhone 5. Nokia Lumia 920 dezamăgeşte prin folosirea unei palete de culori ce nu se potriveşte foarte bune cu realitatea, în timp ce modelul HTC One lasă de dorit la capitolul detalii, unde este trădat de senzorul cu rezoluţie 4MP.

Poze de aproape, la lumina zilei - iPhone 5 câştigă la mustaţă

La final, camera foto oferită de terminalul Samsung Galaxy S4 se arată uşor inferioară celei instalate pe telefonul iPhone 5, care a reuşit să capteze ceva mai bine detaliile fine din imagine.

Poze de aproape, fără blitz

În acest test sunt evaluate performanţele camerei foto la folosirea în încăperi slab iluminate, fără a apela la blitz-ul din dotare. Cu excepţia modelului iPhone 5, toate telefoanele au avut camera foto lăsată în modul AUTO, plecând de la idea că aceasta este setarea cel mai des folosită de utilizatori, majoritatea nederanjându-se cu activarea manuală a modului pentru poze pe timp de noapte.

Din păcat atât Samsung Galaxy S 4, cât şi modelul Sony Xperia Z au dat greş la acest test, pozele obţinute fiind mult prea întunecate. Deşi s-a descurcat ceva mai bine, camera instalată pe telefonul iPhone 5 obţine imagini cu prea mult zgomot de fundal, ce compromite detaliile redate. Cu o imagine nu foarte clară, dar bine expusă şi cu puţin zgomot, camera lui HTC One trece acest test cu un rezultat onorabil.
Poze de aproape, fără blitz - Nokia Lumia 920 iese învingător

Câştigător este însă modelul Nokia Lumia 920, pozele sale fiind bine expuse, fără prea mult zgomot de fundal şi un nivel al detaliilor satisfăcător.

Poze de aproape, cu blitz

Deşi poate părea mai uşor de trecut în comparaţie cu cel anterior, testul pozelor cu blitz se dovedeşte a fi o capcană pentru mai toate telefoanele testate, inclusiv modelul Galaxy S4. Cu excepţia lui HTC One, toate modelele testate au arătat o tendinţă către supraexpunerea imaginii, rezultând un aspect general artificial, neplăcut pentru privire.

Terminalele Galaxy S4 şi Lumia 920 au totuşi avantajul de a surprinde bine detaliile, însă poziţionarea blitz-ului prea departe de senzorul optic face ca pozele obţinute cu modelul Galaxy S4 să aibă umbre evidente şi nu chiar plăcute.

Poze de aproape, cu blitz - HTC One se descurcă mai bine

Camera instalată pe telefonul iPhone 5 este avantajată de blitz-ul mai bine poziţionat, dar pozele sunt redate folosind o paletă de culori care nu prea se potriveşte cu realitatea.

Poze cu peisaje, sub lumină naturală ci cer înnorat

Atât Galaxy S4, cât şi modelul HTC One, obţin poze bine expuse şi cu balans de alb ajustat corespunzător, însă telefonul Samsung redă mai bine detaliile fine. iPhone 5 obţine poze la o calitate apropiată terminalului Samsung, însă detaliile fine sunt reproduse uşor distorsionat.

Pozele obţinute cu telefonul Sony Xperia Z au de suferit de pe urma expunerii insuficiente, ce face ca imaginile să pară prea întunecate.

Poze cu peisaje, sub lumină naturală ci cer înnorat - Nokia Lumia 920 este cea mai bună alegere

Câştigătorul testului este însă modelul Nokia Lumia 920, pozele sale fiind cel mai bine echilibrate din punct de vedere al timpului de expunere, paleta de culori şi detaliile redate.

Concluzie

Chiar dacă şi Galaxy S4 este un smartphone cu performanţe solide la capitolul poze, capabil să ofere imagini bine detaliate în majoritatea situaţiilor, rezultatele modeste obţinute în condiţii de iluminare slabă nu îl recomandă pentru substituirea unei camere foto dedicate.

Rezultatele modeste în condiţii de iluminare slabă şi tendinţa de a subexpune pozele împing modelul Xperia Z pe ultimul loc din clasament.

Lansat în urmă cu mai bine de jumătate de an, iPhone 5 începe să arate limitele unor tehnologii uşor învechite, dar per total rezultatele sunt mulţumitoare.

HTC One şi Nokia Lumia 920 se dovedesc a fi cele mai bune opţiuni pentru utilizatori pretenţioşi, aflaţi în căutarea unui smartphone care să obţină poze de calitate mulţumitoare în aproape orice situaţie. Totuşi, nici acestea nu sunt perfecte. HTC One obţine uneori poze uşor subexpuse şi cu zgomot vizibil, iar Lumia 920 se descurcă mai greu în privinţa balansului de culoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult