Galaxy S7, S8 și Note8 primesc Android 13 „neoficial”, înaintea modelelor S22

02.09.2022
Galaxy S7, S8 și Note8 primesc Android 13 „neoficial”, înaintea modelelor S22

Samsung a mai lansat în ultimii ani noi update-uri minore pentru Galaxy S7, S8 și Note8, dar aceste modele au rămas, în mod oficial, pe versiuni foarte vechi de Android. La momentul respectiv, Samsung oferea doar două actualizări majore de sistem, față de cele patru pe care le promite de câțiva ani. Totuși, cei care încă folosesc aceste smartphone-uri mai vechi, au acum opțiunea de a instala chiar și Android 13, cea mai recentă versiune de software de la Google, pe care nici măcar modelele S22 nu au primit-o încă, prin intermediul LineageOS.

LineageOS 20, bazat pe Android 13, lansat în versiune „beta” pe S7, S8 și Note8

Chiar dacă nu mai este atât de populară precum era pe la începuturile sistemului de operare Android, scena de versiuni personalizate ale software-ului Google, încă există. Astfel, comunitatea de dezvoltatori independenți care contribuie la crearea LineageOS, a început să lanseze versiuni timpurii de LineageOS 20, bazat pe Android 13. În cazul de față este vorba despre un „build” destul de timpuriu, însă cei care l-au testat au spus că acesta este surprinzător de stabil, în comparație cu alte variante.

Printre primele dispozitive care primesc Android 13 prin intermediul LineageOS 20 sunt și Galaxy S7, S8 și Note8, unele dintre dispozitivele Samsung mai vechi, care ar putea oferi în continuare o experiență de utilizare decentă, pentru a nu justifica înlocuirea cu un model mai nou. Spre diferență de alte build-uri de Android personalizate și foarte timpurii, versiunea de LineageOS realizată de Ivan-Meler oferă acces la toate funcțiile principale, precum modem, Wi-Fi, Bluetooth și chiar senzor de amprentă.

Există însă și câteva dezavantaje, în special pe S7 și Note8. De exemplu, anumite funcții de criptare a stocării interne nu merg pe Galaxy S7 momentan, în timp ce camera de pe Note8 încă nu funcționează. Aceste probleme vor fi rezolvate în timp, însă.

LineageOS, spre diferență de OneUI de la Samsung, beneficiază de avantajul că oferă experiența Android nepersonalizată, cu interfața și funcțiile Google. Mai mult, actualizările de securitate ar trebui să vină direct de la Google.

Desigur, nu este o idee bună să încercați versiuni nefinalizate de software pe telefonul principal, de care depindeți zi de zi. Dar dacă aveți un Galaxy S7, S8 sau Note8 mai vechi la îndemână, instalarea LineageOS 20 ar putea fi un proiect distractiv de weekend. Puteți găsi mai multe detalii pe xda-developers.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult