Galaxy Z Fold 5 va fi garantat pentru 300.000 plieri/deplieri ale ecranului, cu 50% mai mult decât Z Fold 4

03.03.2023
Galaxy Z Fold 5 va fi garantat pentru 300.000 plieri/deplieri ale ecranului, cu 50% mai mult decât Z Fold 4

Samsung pregătește pentru Galaxy Z Fold 5 un nou design de balama, mai subțire decât cea folosită cu Z Fold 4. Ajutat cu și cu un ecran OLED îmbunătățit, Z Fold 5 ar trebui să suporte cu 50% mai multe acțiuni pliere/depliere fără a avea nevoie de reparații.

Vândut în milioane de exemplare, Galaxy Z Fold 3 este un exemplu elocvent pentru modul în care uzura ecranului pliabil poate transforma telefonul abia ieșit din garanție într-un deșeu electronic, la care nu merită să plătești mai bine de 70% din valoarea dispozitivului de nou pentru a-l repara. Fără ca telefonul să fi fost lovit sau folosit într-un mod abuziv, unii ghinioniști descoperă că ecranul Z Fold 3 se defectează spontan chiar în zona de pliere. În mod inevitabil, odată cu trecerea timpului uzura ecranelor pliabile atinge un nivel de la care defectarea spontană devine inevitabil, Însă numărul de acțiuni pliere/depliere reprezintă doar o parte din ecuație, alți factori precum expunerea la variații de temperatură și „îmbătrânirea” diferitelor straturi de adezivi, plastic și sticlă contribuind la deznodământul final.

Anduranța ecranului Galaxy Z Fold 5, mai mică decât la rivalul Oppo Find N2?

Deși Samsung a debutat mai devreme în piața telefoanelor pliabile și, teoretic, ar trebui să dețină superioritatea tehnologică, certifică ecranul Z Fold 5 pentru 300.000 plieri/deplieri, față de 400.000 cât promite rivalul Oppo.

Încă de la primul model Galaxy Fold avem același rating de 200.000, corespunzător unui număr de 110 deschideri ale ecranului pliabil în fiecare zi, sau aproximativ 5 ani durată de viață. Deși pare suficient pe hârtie, estimarea se bazează pe teste repetitive efectuate în condiții de laborator și oricum, cifra reprezintă o limită absolută, de atins doar în circumstanțe ideale.

În timp ce rivalul Oppo promite mai multă anduranță pentru ecran, Samsung pare că a ales o soluție de compromis, care să favorizeze designul mai suplu. Astfel, Galaxy Z Fold 5 ar urma să măsoare doar 14mm grosime în modul pliat, față de 15.4mm la predecesorul Z Fold 4 și 16 mm la Oppo Find N2. Chiar dacă nu pare o diferență prea mare, Z Fold 5 va fi sesizabil mai subțire decât alternativele de pe piață. Cât despre compromisul la partea de anduranță, sunt șanse mici ca defectele legate de uzura ecranului să se manifeste pe durata garanției de 2 ani asigurată de producător. Ulterior, telefonul poate fi vândut pe piața second-hand, sau folosit până la „expirarea” duratei de viață.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult