GOCLEVER Insignia 5X, un Dual-SIM Android atrăgător cu ecran IPS Full HD de 5″

GOCLEVER Insignia 5X, un Dual-SIM Android atrăgător cu ecran IPS Full HD de 5

GOCLEVER este o companie poloneză cu o prezenţă din ce în ce mai activă pe teritoriul Europei Centrale şi de Est, aceasta oferind, la fel ca rivalii locali AllView, E-Boda sau Evolio, produse ODM provenite din China care sunt localizate (mai mult sau mai puţin) pentru specificul local. Sub numele de Insignia 5X, compania oferă cel mai interesant smartphone disponibil în oferta sa curentă, acest model împerechind un ecran Full HD de 5” cu o platformă Dual SIM accesibilă de la MediaTek şi fiind oferit la un preţ atractiv de 999 lei.

Prezentare, construcţie şi ergonomie

La fel ca multe alte telefoane mobile provenite din China, GOCLEVER Insignia 5X nu se remarcă printr-un design ieşit din comun. Simplu şi banal, acesta ar putea poza fără nici o problemă pentru rolul de „telefon Android generic”, mai ales că producătorul nu şi-a amplasat sigla pe partea frontală. Această banalitate nu trebuie însă să înşele, Insignia 5X având destule lucruri interesante de oferit, mai ales dacă ţinem cont şi de preţul său.

GOCLEVER Insignia 5X - un design

Fiind vorba de un terminal conceput să aibă un preţ cât mai mic posibil, materialele de construcţie nu sunt impresionante. Rama laterală, care se prelungeşte în zona frontală cu două mici teşituri la capetele superioare şi inferioare, este fabricată dintr-un material plastic dur de culoare neagră care are un finisaj semi-mat. Partea frontală este acoperită integral de sticla protectoare a ecranului, sub aceasta găsindu-se panoul IPS cu diagonală de 5”, cele trei butoane capacitive cu iluminare care respectă vechiul standard Android 2.3 deoarece includ tasta Menu, camera frontală, LED-ul de semnalizare şi senzorii. Singurul detaliu care sparge monotonia este grila lucioasă a difuzorului, aceasta fiind îngropată în partea superioară a ecranului.

GOCLEVER Insignia 5X - Capac posterior detaşabil cu o textură cauciucată fină

Capacul posterior detaşabil este fabricat dintr-un material plastic flexibil, textura fină cauciucată oferindu-i o aderenţă bună în mână. Acest capac acoperă integral spatele telefonului şi se ancorează ferm în nu mai puţin de 14 puncte, soluţia constructivă făcându-l să trosnească  ameninţător în timpul extragerii şi să fie mai anevoios 4 de amplasat la loc, dar să rămână totodată foarte ferm pe poziţii odată ce a fost închis. Sub acest capac se găsesc cele două sloturi Mini SIM, accesul direct la acestea fiind împiedicat de baterie, şi slotul Micro SD.

GOCLEVER Insignia 5X - Sub capac se ascund cele doua sloturi Mini SIM şi slotul MicroSD

Numărul butoanelor este redus la minimum, Insignia 5X oferind un buton Power/Lock de dimensiuni cam mici în partea superioară a carcasei, acolo unde mai sunt amplasaţi conectorii MicroUSB şi audio, şi două butoane foarte subţiri pentru controlul volumului pe rama laterală stângă.

GOCLEVER Insignia 5X - un profil uşor concav

Având o greutate de 156 de grame şi dimensiuni 143 x 72 x 9 mm, terminalul GOCLEVER nu se depărtează prea mult de parametrii pe care i-am aştepta de la un model din această gamă. Chiar dacă forma nu pare a fi rezultatul unui studiu prea avansat de design, grosimea destul de redusă şi spatele concav, asemănător celui remarcat la Sony Xperia T, îl fac foarte comod de ţinut în mână şi suficient de uşor de ignorat atunci când este ţinut în buzunar. Calitatea construcţiei este în general bună, carcasa fiind rigidă şi flexând puţin doar la îmbinările capacului posterior, singurele aspecte deranjante fiind dimensiunea redusă a butoanelor şi jocul acestora.

GOCLEVER Insignia 5X - Butoane capacitive cu iluminare şi vechiul design Gingerbread cu Menu

O particularitate a acestui terminal este bateria secundară cu capacitate dublă care este oferită în pachet. De două ori mai gros decât bateria implicită de 2000mAh, modelul opţional de 4000mAh este însoţit şi de un capac posterior mult mai voluminos menit să-l adăpostească. 

GOCLEVER Insignia 5X - Voluminoasa baterie de 4000 mAh şi capacul care-o însoţeşte

Dacă optaţi să folosiţi terminalul în acest mod, va trebui să vă luptaţi însă cu o carcasă cu o greutate de peste 200 de grame şi o grosime de 14 milimetri. Autonomia dublă ar putea fi utilă însă în anumite ocazii în care parametrii fizici devin mai puţin importanţi şi, atât timp cât acest mod de utilizare este opţional, nu veţi fi afectat de el în permanenţă.

GOCLEVER Insignia 5X - O baterie mai mare înseamnă şi un telefon mai gros

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Dincolo de construcţia neaşteptat de bună pentru un telefon din această gamă, surpriza reală oferită de Insignia 5X este ecranul. Având o diagonală de 5”, o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli şi un panou IPS, acesta depăşeşte aşteptările şi se apropie de ecranele pe care le-am văzut implementate pe telefoane mult mai scumpe. Panoul IPS folosit de GOCLEVER oferă culori frumoase, nivel de negru bun, contrast ridicat şi o luminozitate maximă suficient de mare.

Singurele aspecte mai puţin plăcute ale ecranului sunt tratamentul oleofobic foarte slab al sticlei protectoare şi ritmul prea rapid şi sacadat de ajustare automată a luminozităţii, care devine în scurt timp la fel de obositor ca un bec cu neon defect.

GOCLEVER Insignia 5X - Un ecran IPS cu diagonală de 5

Detestate de unii pentru performanţa mai slabă dar apreciate de alţii pentru preţurile scăzut care permit realizarea unor telefoane accesibile suficient de bune, soluţiile MediaTek sunt preferate de integratori deoarece sunt singurele disponibile în acest moment, cu excepţia modelelor oferite de Qualcomm, care integrează şi modemul de date. Soluţia MediaTek aleasă de GOCLEVER este modelul MT6589T, o platformă integrată fabricată într-un proces de fabricaţie pe 28 de nanometri care include patru nuclee ARM Cortex-A7 cu o frecvenţă de 1,5 GHz şi un procesor grafic PowerVR SGX 544 cu un singur nucleu.

După cum se observă din rezultatele testelor, procesorul este suficient de rapid pentru gama mid-range atunci când vine vorba de performanţa CPU, acesta depăşind uşor soluţiile Cortex-A9 mai vechi şi  apropiindu-se de modelele cu nuclee Krait din familia Snapdragon 400. Atunci când vine vorba însă de performanţa GPU şi de grafica 3D, MediaTek MT6589T nu este prea impresionant. Acesta poate rula jocurile mai puţin pretenţioase precum Angry Birds, însă nu este o soluţie pentru Need for Speed: Most Wanted sau Real Racing 3.

Mai deranjantă decât lipsa puterii 3D, care va afecta doar utilizatorii cărora le pasa de jocuri, este memoria internă mică. Având o capacitate de 4 GB, aceasta este împărţită în două partiţii Data şi SDCARD0 care au dimensiuni de numai 1 GB, respectiv 1,6 GB. Acestea se vor dovedi foarte repede insuficiente, achiziţia suplimentară a unui card de memorie MicroSD rapid şi încăpător fiind călduros recomandată.

Specificaţii

  • Ecran:5″, IPS, 1920 x 1080 pixeli
  • Sistem de operare: Android 4.2.1
  • Chipset: MediaTek MT6589T
  • Procesor: ARM Cortex-A7, 1,5 GHz, quad-core
  • GPU: PowerVR SGX544
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 4 GB (2,6 GB liberi)
  • Card: MicroSD
  • Date: HSDPA (SIM 1), GPRS (SIM 2)
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • GPS: Da, A-GPS
  • USB: 2.0, Micro USB
  • Cameră foto: 13 MP, F/2.2
  • Filmare video: 1080p
  • Cameră video secundară: 2 MP
  • Baterie: 2000mAh
  • Dimensiuni: 143 x 72 x 9 mm
  • Greutate: 156 grame
  • Altele: wireless display, baterie suplimentară 4000mAh, capace posterioare colorate

Bateria implicită cu o capacitate de 2000 mAh oferă o autonomie mulţumitoare într-un regim mediu de utilizare. În condiţiile utilizării conexiunilor 3G şi Wi-Fi timp de câte opt ore cu două conturi de email active (unul push şi altul fetch), push activat pentru Facebook, Twitter, calendar şi agendă, utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp de ecran de circa 3 ore şi jumătate şi circa jumătate de oră de convorbiri, GOCLEVER Insignia 5X a oferit o autonomie care a depăşit uşor 24 de ore. Poate că aceasta nu pare foarte mare pentru o platformă low-power bazată pe Cortex-A7, însă nu trebuie să uităm de ecranul Full HD de mari dimensiuni, modemul Dual SIM şi de preţul redus al terminalului, care nu a permis probabil alegerea unui model performant de baterie. Bateria de 4000 mAh permite dublarea acestei perioade, cei care au nevoie de autonomie cu orice preţ putând atinge astfel 48 de ore de libertate.

Software şi telefonie

Bazat pe versiunea 4.2.1 a platformei Android, software-ul instalat pe GOCLEVER Insignia 5X nu se îndepărtează prea mult de codul Google. Singurele îmbunătăţiri vizibile sunt setările pentru modulul Dual SIM, opţiunea de streaming video wireless, opţiunea pentru programarea repornirii periodice a telefonului, un meniu pentru profilurile audio şi o cosmetizare a modului de afişare a contactelor în agendă.

Datorită acestui mediu software simplu, performanţele sunt în general bune. Interfaţa software este fluidă, iar momentele ocazionale în care aceasta nu a răspuns perfect la comenzi nu au fost mai dese decât cele de care ne-am lovit şi pe alte telefoane Android. Din cauza puterii hardware ceva mai reduse şi a memoriei interne lente (22 MB/s la citire şi 5,5MB/s la scriere), telefonul va fi vizibil îngreunat în momentul rulării unor aplicaţii ceva mai gurmande sau în momentul actualizării în fundal al aplicaţiilor. 

Suportul Dual SIM este unul standard de tip Dual SIM Dual Standby. Telefonul oferă un slot primar care poate utiliza reţelele 2G şi 3G, cel de-al doilea fiind limitat doar la reţelele 2G. În consecinţă, telefonul va menţine active ambele SIM-uri şi va putea primi apeluri pe oricare dintre ele, preluarea apelului dezactivând însă cel de-al doilea SIM pe perioada convorbirii. Software-ul permite alegerea conexiunilor de date pentru fiecare SIM în parte şi alegerea SIM-ului preferat pentru convorbiri, mesagerie şi apeluri video.

Setările pentru controlul SIM-urilor

GOCLEVER Insignia 5X oferă o cască cu un volum sonor şi o fidelitate suficient de ridicate, microfonul fiind penalizat de lipsa unui partener pentru noise-cancelation, ceea ce ar putea provoca probleme cu convorbirile desfăşurate în medii zgomotoase. Difuzorul telefonului are o putere doar satisfăcătoare, nivelul sonor al notificaţiilor audio fiind chiar deranjant de scăzut.

Captură foto şi video

GOCLEVER Insignia 5X oferă o cameră foto cu senzor 13 MP şi un obiectiv cu diafragmă F/2.2, o combinaţie fără pedigree care oferă, după cum se poate vedea din eşantioanele de mai jos, o prestaţie modestă. Camera foto oferă culori naturale, contrast bun şi o expunere în general corectă, însă balansul de alb este imprecis iar algoritmii de atenuare a zgomotului de imagine sunt extrem de agresivi şi distrug toate detaliile fine. Această procesare nefericită, care probabil că ar trebui să mascheze un zgomot de imagine prea mare, generează imagini cu o calitate neimpresionantă care sunt bune, atunci când sunt redimensionate, doar pentru Facebook sau Instagram.

Prestaţia nocturnă este satisfăcătoare, telefonul chinuindu-se să menţină un nivel al sensibilităţii coborât cu riscul obţinerii unor imagini mişcate din cauza timpului de expunere cam mare. Captura video Full HD foloseşte un bitrate consistent de 24 Mbps iar numărul de cadre pe secundă este surprinzător de stabil, calitatea mediocră a imaginilor fiind mai puţin deranjantă decât în cazul imaginilor statice.

Aplicaţia software este simplă dar bogată în opţiuni, aceasta oferind profiluri multiple pentru scene, captură HDR şi panoramică, mai multe filtre de culoare şi opţiuni pentru controlul saturaţiei, culorii, contrastului şi sharpness-ului. Aceasta are însă o serie de probleme: activarea opţiunii Zero Shutter Delay duce la un comportament haotic al focalizării tactile şi alterează distanţa minimă de focalizare, făcând astfel imposibilă captura macro, iar captura din mai multe unghiuri se soldează de multe ori cu închideri ale aplicaţiei în momentul vizionării rezultatului.

Redare audio şi video, GPS

Software-ul multimedia instalat pe Insignia 5X nu se remarcă prin nimic deosebit, producătorul neaducând aproape nimic în plus faţă de oferta Android implicită: Play Music pentru fişierele audio şi Gallery pentru cele video. În mod dezamăgitor, dar totodată previzibil dacă ţinem cont de sectorul de preţ, calitatea redării audio este mediocră şi nu-i va mulţumi decât pe cei cu pretenţii scăzute. Meniul de setări oferă posibilitatea activării suplimentare a unei procesări audio care îmbunătăţeşte cât de cât experienţa, însă prestaţia etajului audio rămâne oricum slabă, acesta având un sunet amorf lipsit de fidelitate şi cu distorsiuni sesizabile.

Aplicaţii media banale: Play Music şi Gallery

Graţie ecranului bun, prestaţia video este net superioară. Sunetul difuzorului extern este doar satisfăcător, acesta având un volum suficient de ridicat dar o fidelitate modestă, însă panoul IPS se achită foarte bine de sarcini. Suportul pentru formatele video este sărac, însă decodarea hardware funcţionează foarte bine cu MX Player şi puteţi completa astfel lacunele precum lipsa suportului pentru subtitrări sau pentru coloanele audio AC3 şi DTS.

Bazat pe un cip MT6620 produs tot de către MediaTek, modulul GPS are o prestaţie fluctuantă şi contradictorie. Pe de o parte, acesta oferă o localizare asistată destul de rapidă şi are o precizie bună dacă aveţi un orizont cât de cât liber, însă, pe de altă parte, este sabotat de antenele cam slabe şi puterea de calcul redusă. Nivelul semnalului este modest, acesta atingând arareori un SNR de 30 şi pierzând ocazional semnalul în zonele cu clădiri înalte. Mai deranjantă este însă puterea de calcul redusă, Insignia 5X având o latenţă care devine uneori exagerat de mare şi se soldează cu un indicator de poziţie care rămâne în urmă cu zeci de metri şi „recuperează” la două-trei secundă după oprirea completă. Din acest motiv, terminalul se achită bine de sarcinile de localizare staţionară sau tracking sportiv, însă nu este indicat pentru navigaţia auto cu ghidare.

Concluzii

Dacă sunteţi în căutarea unui telefon Android Dual SIM cu un ecran mare şi bun, GOCLEVER Insignia 5X ar putea fi o soluţie extrem de atractivă. Producătorul a combinat un ecran Full HD IPS frumos, o platformă hardware rezonabil de puternică atât timp cât nu prea vă interesează jocurile şi o construcţie bună, adăugând la acest pachet şi o baterie suplimentară cu o capacitate consistentă. Preţul de 999 de lei implică însă şi nişte compromisuri, iar acestea se traduc în cazul de faţă printr-o cameră foto mediocră, o memorie internă cam mică şi cam lentă şi un GPS cu năbădăi.

Părţi pozitive

ecran IPS Full HD de bună calitate
performanţe CPU rezonabile
construcţie
baterie auxiliară de 4000 mAh
dual SIM
preţ

Părţi negative

cameră foto mediocră
GPS cu năbădăi
memorie internă mică şi lentă
redare audio slabă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News