Google Android – video ghid în premieră

09.07.2009
Google Android - video ghid în premieră

Dacă eşti pasionat de telefoane mobile este aproape imposibil să nu fi auzit până acum de Google Android, sistemul de operare al celor de la Google pentru telefoane mobile. Însă şansele să-l fi văzut la lucru sunt destul de mici. HTC Hero va fi pe piaţă abia la sfârşitul lui august. Până atunci, mi s-a părut o idee bună să umblu la cutia cu trucuri şi să realizez o prezentare a sistemului de operare pe care Google l-a pregătit pentru telefoanele noastre mobile. În fond e mai bine să ştii despre ce e vorba înainte să dai banii.

Cu o imagine de Live CD şi cu ajutorul unui program de virtualizare, în speţă Sun VirtualBox, am putut rula virtual o instanţă de Google Android pe un Windows 7 RC1. La fel de bine, cel puţin teoretic, ar trebui să meargă şi pe alte sisteme de operare. VirtualBox merge atât pe sisteme Windows, cât şi Linux sau Machintosh.

Androidul pe PC

În primul rând trebuie spus că testarea într-un mediu virtual a lui Google Android impune o serie de limitări. Diverse funcţii, anumite setări sau facilităţi legate de telefonie, nu pot fi apelate. De asemenea, operaţiunile care în mod normal se realizau prin intermediul touchscreen-ului sunt peste putinţa acestei prezentări. În fine, câteva programe nu se deschid, probabil din cauza unei erori la crearea imaginii de Live CD.

Google Android

De aceea, prezentările scrise şi video care urmează au doar un rol orientativ, nu sunt sub nicio formă review-uri complete. Cu toate astea, îţi vei putea face o părerea preliminară despre potenţialului sistemului.

Desktop-ul

Ecranul de standby seamănă destul de mult cu un desktop clasic. Nu există taskbar, dar avem pictograme pentru cele mai utilizate aplicaţii şi widget-uri. În plus, ecranul de standby include mai multe desktop-uri virtuale.

Cu un gest tactil orizontal poţi trece la desktop-ul din stânga sau la cel din dreapta. Pe fiecare desktop poţi plasa un cu totul alt set de iconiţe şi widget-uri. Poţi, de exemplu, să realizezi un desktop cu aplicaţii de business, unul cu utilitare de office şi altul cu programe pentru net.

O bară orizontală plasată în partea de jos a ecranului îţi facilitează accesul la câteva funcţii mai mult sau mai puţin importante. Conţine cinci butoane: Add (pentru adăugarea unui nou shortcut pe desktop), Wallpaper, Search, Notifications şi Settings. Toate elementele grafice sunt suficient de mari pentru a nu fi nevoie de stylus.

Google Android

Meniu şi setări

Cu pictograme rotunjite şi frumos colorate, meniul principal înglobează majoritatea aplicaţiilor importante. Nu am observat însă o suită office.

Predomină în meniu aplicaţiile de Internet precum browser-ul web, clientul de e-mail şi messenger-ul. Partea de multimedia constă în aplicaţia dedicată camerei foto şi player-ul audio. La capitolul jocuri se regăseşte doar legendarul Sanke.

Google Android este destul de sărac în aplicaţii. Sistemul de operare nu se bazează pe programele incluse, ci va beneficia de pe urma aplicaţiilor create pentru el.

Meniul de configurare nu dispune de o organizare strictă, ca la Symbian S60, de exemplu. Categoriile principale, înşirate vertical, sunt: Wireless controls, Call settings, Sound & Display, Data synchronization, Security & Location, Applications, SD card & phone storage, Date & Time şi Locale & Text.

Ca să îţi faci o părere mai clară despre Google Android am realizat următoarea prezentare video.

La sfârşitul lunii august, când HTC Hero va intra pe piaţă, ne vom putea face o părere mult mai clară despre sistemul de operare al celor de la Google. Deocamdată, ne mulţumim cu utilizări virtuale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News