Google lansează Pixel Fold, Pixel 7a și Pixel Tablet, toate cu procesor Tensor G2

11.05.2023
Google lansează Pixel Fold, Pixel 7a și Pixel Tablet, toate cu procesor Tensor G2

Google a anunțat oficial noile sale smartphone-uri, Pixel 7a și Pixel Fold, alături de noua Pixel Tablet. Acestea nu erau nicidecum produse surpriză, toate fiind subiectul multor „leak-uri” din ultimele câteva săptămâni, iar tableta fiind de fapt anunțată încă de anul trecut, însă abia acum a primit o listă oficială de specificații și un preț.

Pixel 7a, un mid-range comparabil cu flagship-ul Google

Modelul Pixel 7a este smartphone-ul care va ocupa zona de mid-range din oferta Google, însă reprezintă un upgrade substanțial față de Pixel 6a de anul trecut și o alternativă mai ieftină la Pixel 7 „standard”, lansat în toamna lui 2022. Acesta are puține „downgrade-uri” față de modelul considerat high-end, folosind același procesor Tensor G2, un ecran OLED de 6,1” la 90 Hz și rezoluție Full HD+ și rezistență la apă IP67.

Pixel 7a

Downgrade-ul ar fi la capitolul materiale. Vorbim despre un telefon cu sticlă Gorilla Glass 3 pe față, aluminiu pe margini și plastic reciclat pe spate. Configurația cu 8 GB RAM și 128 GB stocare este deja standard pe mid-range-uri, și egalează Pixel 7.

Camera foto este însă un upgrade față de Pixel 6a. Avem un senzor principal de 64 megapixeli, care permite inclusiv zoom Super Res prin procesare AI la 8x. Senzorul este și stabilizat optic și permite filmare la 5K la 60 de cadre pe secundă. Camera secundară are perspectivă ultrawide la 13 megapixeli.

Acumulatorul de 4.385 mAh ar trebui să ofere o autonomie de peste o zi, iar încărcarea se face fie pe fir la 18W, fie wireless la aceeași putere. Încărcătorul nu este inclus în pachet. Prețul oficial este de 499 dolari/euro, mai scump decât Pixel 6a, dar cu upgrade-uri semnificative. Acest preț ește cu 100 euro mai mic decât cel al Pixel 7 „standard”, iar experiența de utilizare ar trebui să fie în mare parte la fel. Singurul upgrade important pe modelul high-end este camera principală, cu senzor mai mare.

Pixel 6a rămâne în oferta Google și va fi ieftinit cu 100 de dolari/euro, adică la 349 euro. Pixel 7a este disponibil deja la vânzare.

Pixel Fold face lucrurile diferit față de modelele de la Samsung

Modelul Pixel Fold era cu siguranță cel mai așteptat telefon de la Google. Acesta folosește același procesor Google Tensor G2 și pare să intre în concurență directă cu modelele comparabile de la Samsung și alți producători de pliabile.

Ecranul exterior este unul mai puțin înalt, dar mai lat, de 5,8” cu rezoluție FullHD+, refresh rate la 120 Hz și panel OLED. Este mai degrabă similar în format cu Oppo Find N2 decât cu Galaxy Z Fold de la Samsung. Noul telefon are la interior un ecran de 7,6” cu rezoluție 2.208 x 1.840 pixeli, refresh rate la 120 Hz și luminozitate de 1.450 nits. Rama groasă din jurul ecranului se datorează balamalei, care are elementele de mișcare poziționate sus și jos, nu pe toată suprafața. Acest design permite menținerea ecranului la orice înclinare atunci când nu este complet deschis.

Fiind un pliabil premium, acesta este echipat cu 12 GB RAM și 512 GB stocare internă, dar vine și cu un preț pe măsură: 1.800 euro, adică la fel de scump precum modelele Samsung Fold la lansare.

Avantajul ar fi camera Google, care deși nu integrează senzori foarte mari, va beneficia de pe urma procesării AI a companiei. Vorbim despre o cameră principală de 48 megapixeli cu OIS, un ultrawide de 10,8 megapixeli și un zoom de 10.8 megapixeli 5x. Acesta va putea realiza Super Res Zoom până la 20x. Camerele frontale sunt de 9,5, respectiv 8 megapixeli.

Pixel Fold

Încărcarea bateriei de 4.821 mAh se face la 30W pe fir, dar autonomia promisă este doar de o singură zi. Pare să fie în ton cu cea a altor modele pliabile din piață.

Din păcate, telefonul nu va fi disponibil pentru început decât în câteva țări din lume, precum SUA, Germania, Japonia și Marea Britanie. Telefonul poate deja fi comandat, dar livrarea va avea loc in luna iunie.

Pixel Tablet este jumătate tabletă, jumătate ecran inteligent

Și tableta Pixel Tablet, anunțată încă de anul trecut, a debutat la Google I/O. Aceasta beneficiază de o funcție secundară, cea de Hub Smart Home, similar cu ceea ce oferă deja compania pe dispozitivele Google Nest. Asta pentru că în pachet este integrat un dock magnetic cu difuzor, care pune tableta în modul smart home atunci când este conectat.

Tableta are un ecran de 10,95” cu rezoluție QHD pe format 16:10 cu panel LCD. Luminozitatea este de 500 nits, deci nu foarte mare, dar obișnuită pentru o tabletă. Același procesor Google Tensor G2 stă la baza acestui dispozitiv, alături de 8 GB memorie RAM și 128 sau 256 GB stocare internă.

Camerele foto de pe față și spate sunt de 8 megapixeli, de ajuns pentru apeluri video și scanare de documente.

Pixel Tablet

Tableta este livrată cu acel dock audio, care include și un încărcător cu mufă rotundă. Încărcarea se face la 15W. Atunci când este andocată, tableta are aceleași funcții smart pentru controlul dispozitivelor din jur, cât și posibilitatea de a face „cast” spre ea de pe un alt dispozitiv.

Prețul este de 679 euro, unul măricel pentru o tabletă la limita între mid-range și high-end. Google promite însă, la fel ca pe toate telefoanele sale, actualizări timp de 5 ani de securitate pentru acest model și, probabil 3 actualizări importante de sistem. Țările în care se lansează sunt SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, Suedia, Danemarca, Norvegia, Țările de Jos, Japonia și Australia. Lansarea are loc pe 20 iunie.

Pixel tablet Back

surse: GSM Arena,2, 3

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult