Google promită să îmbunătățească serviciul Find My Device, de recuperare a telefoanelor pierdute

22.12.2022
Google promită să îmbunătățească serviciul Find My Device, de recuperare a telefoanelor pierdute

În prezent, dacă deții un telefon non-Samsung și configurezi serviciul Find My Device pentru a asista recuperarea telefoanelor Android rătăcite sau furate ai cam tot atâtea șanse cât cu postarea unui anunț la mica publicitate.

Deși este oferit de o companie cu acoperire globală în ce privește colectarea datelor, serviciul Find My Device este practic dezarmat de limitări ale tehnologiilor folosite. Spre exemplu, pentru a putea fi găsit, un telefon Android pierdut sau furat trebuie să rămână conectat la internet. În caz ideal, telefonul rătăcit încă se află sub acoperirea unei rețelei WiFi deja salvată, însă dacă a fost furat, sunt șanse mari ca orice făptaș cu minimă experiență să extragă cartela SIM, blocând astfel orice tentativă de localizare.

Iar dacă printr-o minune, telefonul cu Android rămâne accesibil prin internet, atunci posesorul de drept este prezentat cu opțiunea de a „formata” de la distanță telefonul pierdut, în ideea de a preveni accesarea neautorizată a datelor personale rămase pe dispozitiv. În acest caz, telefonul/tableta de pe care tocmai ți-ai șters datele personale este „rupt” de contul tău Google, devenind imediat inaccesibil pentru tine. Totuși, asta nu înseamnă că dispozitivul rămâne blocat și inutilizabil. În realitate, noul „proprietar” poate exploata în continuare securitatea slabă a platformei Android pentru a obține resetarea la setările de fabrică, înlăturând astfel orice protecții care ar împiedica revânzarea dispozitivului la un preț nesperat de bun.

Sub noua formulă, Google „împrumută” tehnologiile necesare de la prietenul Samsung, telefoanele Pixel și nu numai căpătând abilitatea de folosi conexiunea Bluetooth pentru a comunica în mod automat locația către alte dispozitive cu Android aflate în apropiere.

Cert este că Samsung și Apple oferă deja această funcționalitate, ba chiar sunt cu mult înaintea Google. Spre exemplu, funcționalitatea dispozitivelor iPhone/iPad este strâns legată de contul iCloud, fiind aproape imposibil ca o persoană străină să le deturneze fără voia proprietarului inițial. Atât de mult încât un iPhone blocat de la distanță rămâne practic inutilizabil, negând orice posibilitate de revânzare a dispozitivelor furate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult