Hackeri, reprofilarea. Pe telefoanele mobile!

24.10.2008
Hackeri, reprofilarea. Pe telefoanele mobile!

Telefoanele mobile nu mai sunt telefoane mobile. Sunt instrumente de comunicare, de navigat pe Internet, camere foto şi playere MP3 în acelaşi timp. Iar ziua în care şi cele mai banale vor deveni smartphone-uri, nu-i departe. Şi tocmai asta-i împinge pe experţi să creadă că hackerii se vor apuca să creeze viruşi speciali, capabili să transforme aceste dispozitive portabile în „mine” anti-posesor.

Hackerii ori mai bine spun internauţii rebeli cu cunoştinţe software se ocupă încă de conceperea de viruşi, viermi şi alte vietăţi d’astea virtuale, de reţele capabile să spameze şi să atace computere şi servere de pe întregul glob. Dar, potrivit unui raport (GTISC Cyber Threats Report) publicat luna aceasta de către un grup de cercetători ai Georgia Tech (Institutul de Tehnologie din Georgia – SUA), numărul telefoanelor susceptibile la atacurile hackerilor este în creştere rapidă. În fapt, marea temere se referă la faptul că mobilele încep să semene din ce în ce mai bine cu computerele, având putere de calcul sporită, platforme software cunoscute, conectare mai bună la Internet – ceea ce se traduce prin vulnerabilitate semnificativă asupra sistemului de operare ori via aplicaţii Web. Telefoanele sunt vulnerabile la viruşi, cel puţin smarphone-urile, mai ales pentru că producătorii nu le încarcă cu aplicaţii antivirul din pricina performanţelor de procesare, mult reduse faţă de computere. Un antivirus, n-ar face decât să transforme multe dintre telefoane în obiecte mai încete decât melcii.

Cercetătorii de la GT mai spun că hackingul pe telefoane ar da naştere la noi tipuri de scam – inducere în eroare a utilizatorului prin mijloace tech pentru furt de bani. Iar întrebare pe care şi-o pune Joe Stewart – director de cercetări malware la compania SecureWorks este dacă "pot oare hackerii să câştige astfel o grămadă de bani fără să rişte prea mult? Pentru că dacă pot, o vor face cu siguranţă".
Se dă şi exemplu. Anume că telefoanele infectate de reţele de boţi ale hackerilor, ar putea fi automat reprogramate ca să sune la un număr special (de acela cu tarif mare) ori să "cumpere" ringtonuri downloadate de pe siturile obscure.
Cercetătorii atrag atenţia şi asupra caracteristicii distincte ale hackingului de telefoane, având în vedere că aceste dispozitive sunt mereu pornite, transmit/recepţionează continuu date şi nu sunt foarte bine securizate. Altfel spus, „avem de a face cu platforma perfectă” pentru hackeri, după cum afirmă Patrick Traynor, profesor la Georgia Tech.

Până să ne impacientăm mai avem de aşteptat ca hackerii să înveţe modul de funcţionare al reţelelor de telefonie celulară, asta ca să poată adapta pentru terminale atacurile direcţionate deocamdată spre computere. În plus, spre deosebire de modul liber de „proliferare a bolilor” de pe WWW,  în relele de telefonie mobilă, operatorii pot controla foarte atent ceea ce se petrece şi astfel s-ar putea împiedica mai uşor – de pildă, prin tăierea comunicaţiei dintre device-uri – transmiterea de viruşi de la un telefon infectat la altele din reţea. Cercetărorii care au alcătuit raportul nu ştiu dacă hackerii plănuiesc deja vreun "asalt" către domeniul telefoniei mobile. Dar ştiu că pentru a "sparge" un terminal, e nevoie ca posesorul să navigheze practic non-stop pe Internet pe telefonul său, să descarce programe – adică exact ceea ce începe să fie la modă, în trend.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News