Honor 8: un concurent de temut pe segmentul mid-range premium [REVIEW]

17.11.2016
Honor 8: un concurent de temut pe segmentul mid-range premium [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

P9 a fost o surpriză plăcută în prima jumătate a lui 2016, fiind un dispozitiv bine construit, cu hardware puternic şi un preţ accesibil în comparaţie cu oferta concurentă, care a reuşit să atragă mulţi utilizatori de dispozitive cu Android în tabăra Huawei. În cazul în care P9 vă face cu ochiul, dar consideraţi că este în continuare prea scump, compania chineză vine cu Honor 8, bazat pe chipset-ul high-end de anul trecut, Kirin 950. 

Design, construcţie, ergonomie

Noul model vine cu aceeaşi atenţie pentru detalii care ne-a impresionat în cazul lui Huawei P9, însă este destul de evident că vorbim despre un dispozitiv puţin mai ieftin atunci când tragem linie. Construcţia unibody din aluminiu a dispărut, ambele părţi ale lui Honor 8 fiind acoperite de panouri din sticlă uşor curbată la margini. Pe partea din faţă nu pot fi observate prea multe elemente distinctive, logo-ul Honor fiind singurul care atrage atenţia, difuzorul pentru apeluri, camera foto şi senzorul de proximitate fiind la locurile bine cunoscute. Interesantă este însă amplasarea LED-ului pentru notificări în interiorul grilei care acoperă difuzorul.

Pe partea din spate întâlnim un sistem dual-camera cu focalizare laser şi dual-flash similar cu cel de pe Huawei P9, însă fără branding Leica, cât şi un senzor de amprentă, de data aceasta de formă rotundă. Spre diferenţă de alte modele de la Huawei, senzorul de amprentă funcţionează şi ca buton fizic, care poate fi programat de utilizator pentru a îndeplini diverse funcţii. Pe laterala din dreapta întâlnim butonul power şi butoanele de volum, în timp ce laterala din stânga găzduieşte tăviţa pentru cartele SIM şi carduri de memorie microSD. Asemeni P9, noul Honor 8 beneficiază în partea de jos de o mufă USB Type-C şi un jack audio. O altă noutate este modulul infraroşu amplasat în partea de sus a dispozitivului.

Honor 8 păstrează dimensiunile lui P9, fiind foarte confortabil de folosit chiar şi cu o singură mână, graţie display-ului cu diagonală de 5,2”. Acesta este însă mai alunecos şi poate fi scăpat cu uşurinţă. Marginile rotunjite ale ramei metalice accentuează această senzaţie de nesiguranţă în utilizare, astfel încât pentru utilizatorii predispuşi la accidente este recomandată o husă de protecţie. De asemenea, în cazul în care lăsaţi telefonul pe o masă, asiguraţi-vă că aceasta nu este înclinată, întrucât telefonul alunecă foarte uşor, chiar şi dacă este vorba despre o înclinare foarte subtilă.

 

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 5,2”, LTPS, 1920 x 1080 pixeli
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: HiSilicon Kirin 950
 • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A72 la 2,3 GHz şi 4 x Cortex-A53 la 1.8 GHz)
 • Procesor grafic: Mali-T880 MP4
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: USB Type-C
 • Cameră foto: sistem dual-camera 12 MP, f/2.2 35mm, focalizare laser, blitz dual-tone
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.4
 • Baterie: 3.000 mAh, încărcare rapidă
 • Dimensiuni: 145.5 x 71 x 7.5 mm
 • Greutate: 153 grame
 • Altele: încărcare rapidă, senzor de amprentă
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Huawei a integrat în ultimii ani unele dintre cele mai performante panouri IPS Full HD în smartphone-urile sale din gama premium. Acestea oferă culori naturale, contrast excelent şi performanţă ridicată chiar şi în soare puternic, datorită luminozităţii peste medie. Nici panoul de pe Honor 8 nu se lasă mai prejos, fiind în mare parte identic în termeni de performanţă cu modelul lansat în primăvara acestui an. Acesta păstrează şi dimensiunile de 5,2” putând ajunge uşor cu degetul în orice parte a display-ului fără a necesita utilizarea cu două mâini.

Performanţă

La capitolul peformanţă am văzut o serie de rezultate destul de ciudate în testele obişnuite. În ciuda faptului că Honor 8 vine cu un chipset uşor inferior celui integrat în Huawei P9 (Kirin 950 vs. Kirin 955), acesta atinge în câteva cazuri scoruri mai mari în testele de performanţă. Aceste diferenţe ar putea să fie datorate fie unei versiuni noi de firmware pentru chipset-ul Kirin 950, fie actualizărilor aplicaţiilor de teste care au apărut între timp. Cert este că nu am văzut nicio diferenţă în utilizarea lui Honor 8 faţă de ce am experimentat în cazul lui P9, iar rezultatele în continuare sugerează că jocurile 3D nu sunt tocmai indicate pe acest chipset. Beneficiind de 4 GB memorie RAM şi un chipset cu procesor rapid, Honor 8 ar trebui să îşi facă treaba cu brio în orice situaţie.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 20.441
3DMark Slingshot 951
A1SD (internal memory) Read: 192,91 MB/s, Write:81,24 MB/s
AnTuTu 92.781
Basemark (default) 30.079
Geekbench Single-Core: 1.714, Multi-Core: 5.433
GFXBench T-Rex Offscreen 1080p 1.552 frames
PCMark 5.436
Quadrant 31.090
Vellamo Multicore 3.536

Autonomie

Honor 8 nu reuşeşte să impresioneze la capitolul autonomie, fiind cam la acelaşi nivel cu P9. Acumulatorul de 3.000 mAh integrat într-un dispozitiv atât de mic reuşeşte să ofere puţin peste o zi completă în utilizare normală cu o conexiune 4G activă. Acesta beneficiază de câteva setări avansate pentru reducerea consumului, profilele de utilizare Inteligent şi Ultra fiind indicate pentru cei care sunt dispuşi să sacrifice puţină performanţă pentru autonomie prelungită. Performanţa de medie la acest capitol este însă compensată de încărcarea rapidă, telefonul necesitând aproximativ o oră pentru a ajunge de la 0 la 100%.

Software, senzor de amprentă, camera foto şi concluzii

Software şi senzor de amprentă

Interfaţa EMUI nu s-a schimbat foarte mult de la ultimul nostru contact cu ea. Honor 8 foloseşte aceeaşi versiune 4.1, care are la bază Android 6.0 Marshmallow. Acest lucru înseamnă că la nivel vizual şi funcţional, Honor 8 şi P9 se comportă absolut identic, majoritatea meniurilor şi setărilor fiind în aceleaşi locuri. Din fericire, la nivel de „bloatware”, Huawei a integrat doar câteva scurtături pentru descărcarea unor jocuri, restul de aplicaţii integrate fiind doar cele produse de Google şi cele proprietare Huawei.

Senzorul de amprentă de pe Honor 8 a primit însă un mic upgrade faţă de cel de pe P9, fiind însă destul de diferit pentru a primi o menţiune separată. Acesta integrează un buton fizic Smart Key, care poate oferi noi opţiuni de programare pentru activarea unor funcţii prin gesturilor pe suprafaţa sa. Acesta poate deschide o aplicaţie sau porni o funcţie a telefonului la o apăsare scurtă, la două apăsări succesive sau la o apăsare lungă. Citirea amprentei este rapidă şi rareori dă greş, deblocarea telefonului putând fi realizată în mai puţin de o secundă, chiar şi fără apăsarea fizică a butonului „Smart Key”. Aceste funcţii sunt adăugate la cele care existau deja pe modelele precedente, pentru navigare prin galeria foto, realizarea de fotografii şi accesarea meniului de notificări.

Fiind integrat un senzor infraroşu în partea de sus a telefonului, acesta beneficiază de o aplicaţie de tip telecomandă. Aceasta poate controla majoritatea dispozitivelor din casă, oferind compatibilitate cu o gamă largă de televizoare, sisteme home cinema, aparate de aer condiţionat şi chiar aparate foto. Am putut configura controlul unui televizor LG şi a unui aparat foto Nikon în doar câteva secunde şi suntem siguri că utilizatorii de Honor 8 vor găsi această capabilitate foarte utilă.

O ultimă noutate la capitolul software este Knuckle Sense, o tehnologie care poate detecta atingerile cu incheietura degetelor. Aceste funcţii oferă posibilitatea de a realiza capturi foto sau video de ecran cu simple atingeri pe ecran. Dacă „ciocăni” de două ori cu un singur deget pe suprafaţa ecranului va fi realizată o captură foto, în timp ce repetarea acţiunii cu două degete realizează o captură video a ecranului. Oprirea înregistrării se face în acelaşi fel.

Camera foto

Nici la capitolul cameră foto nu putem observa prea multe diferenţe faţă de Huawei P9. În afară de câteva setări realizate de Leica pentru aplicaţia camerei foto de pe modelul precedent, cele două smartphone-uri oferă performanţă aproape identică. Senzorii şi lentilele par să fie aceiaşi, iar utilizarea senzorului monocrom se face acum din meniul de selectare al filtrelor.

Întrucât panoul din spate al telefonului este realizat dintr-o singură bucată de sticlă, aceasta acoperă şi cele două obiective foto. Din păcate, se pare că sticla aleasă de Huawei pentru construcţia acestui model nu este tocmai rezistentă la zgârieturi. Modelul de test a venit cu o zgârietură deasupra obiectivului monocrom, care însă nu a afectat utilizarea dispozitivului. În timp însă zgârieturile repetate ar putea mătui suprafaţa de sticlă, iar claritatea fotografiilor ar putea avea de suferit.

Concluzii

Este greu să privim spre Honor 8 şi să nu ne gândim că acesta este de fapt o variantă cu altă carcasă a lui Huawei P9. Cele două smartphone-uri sunt atât de similare, încât alegerea unuia în detrimentul celuilalt ţine strict de preferinţele utilizatorului în materie de materiale din care este construit şi evident, preţ. Diferenţele de performanţă între modele sunt infime, iar singurul avantaj real pe care P9 îl are faţă de Honor 8 este funcţionalitatea „Leica” a camerei foto, care vine cu o serie de profile de culoare exclusive. Per total avem de a face cu un nou smartphone bine balansat de la Huawei, cu design foarte atrăgător, însă care probabil că va trebui ascuns sub o husă pentru a evita accidentele.

Părţi pozitive

Design elegant
Performanţă ridicată
Senzor de amprentă foarte bun
Cameră foto bună

Părţi negative

Sticla de pe spate se zgârie uşor
Camera nu are stabilizare optică
Performanţa în aplicaţii 3D este scăzută