Honor 8X review: un mid-range cu minimum de compromisuri

28.11.2018
Honor 8X review: un mid-range cu minimum de compromisuri
Camera foto şi concluzii

Camera foto

În categoria de preţ în care se încadrează Honor 8X, camera foto nu poate fi considerată punctul forte al telefonului, însă nici nu putem avea pretenţii de performanţă impresionantă. În cazul acestui model, Honor a integrat ceea ce numeşte „AI Camera”, un algoritm care poate detecta un număr limtat de scene, pentru a „îmbunătăţi” fotografiile. Adevărul este că acest software funcţionează similar cu ceea ce am primit anul trecut pe Mate 10 şi Mate 10 Pro, oferind optimizări similare în special la capitolul culori.

Spre diferenţă de Mate 20 Pro, de exemplu, am întâlnit mai puţine probleme în detectarea scenei cu AI, însă în acelaşi timp nu am întâlnit decât vreo trei cazuri în care se activează, pe când Mate 20 avea setări pentru cam orice situaţie. Desigur, fotografiile realizate cu AI pornit oferă culori mult mai saturate şi sunt puţin mai luminoase, însă nu sunt obligatoriu „naturale”. Recomandăm în continuare utilizarea telefonului fără aceste moduri active. Totuşi dezactivarea AI-ului este mult mai simplă decât pe Huawei Mate 20 şi P20, întrucât avem de a face cu un buton în partea de sus a aplicaţiei, fără să fie necesară navigarea prin meniurile de setări. Ba chiar fotografiile pot fi văzute în cu AI şi fără AI activat după ce sunt realizate.

Pe timp de zi sunt evidente limitările camerei în termeni de plajă dinamică, zonele întunecate fiind parcă prea întunecate, iar cele luminoase, de multe ori apar arse. Telefonul aplică un strat de „optimizare” atunci când consideră că fotografia nu este destul de clară, însă în general rezultatele sunt decente pentru această gamă de preţ. Ba chiar anumite moduri de tip portret (există mai multe) sunt decente, în timp ce altele decupează într-un mod foarte ne-natural subiectul. De asemenea, majoritatea fotografiilor realizate cu modul AI pornit au culori foarte stridente.

Noaptea în schimb, camera îşi arată limitările hardware, însă Huawei doreşte să compenseze prin software la acest capitol. Fotografiile realizate cu modul standard sunt neclare, deseori mişcate din cauza lipsei unei stabilizări optice şi în general pline de zgomot şi cu nuanţe şterse de culoare. Ce salvează însă acest telefon este modul nocturn, care funcţionează la fel ca pe P20 şi Mate 20. Practic, telefonul poate realiza o expunere lungă, care adaugă mai multe detalii în fotografii, elimină o parte din zgomotul de imagine şi ajustează culorile pentru a părea cât mai plăcut.

Foto zi

Galerie foto

Pe ecranul telefonului, aceste fotografii arată foarte bine, însă odată ce le pui pe un ecran mai mare, acestea îşi arată limitările. Spre diferenţă de fotografiile realizate în mod nocturn cu Mate 20 Pro, de exemplu, pot fi observate diferenţele de mişcare dintre cadrele suprapuse, întrucât neavând nici procesor neural, Honor 8X nu poate să alinieze aceste cadre perfect în timp real. Astfel, este foarte greu să realizezi o fotografie noaptea unei persoane în acest mod, întrucât fie telefonul, fie persoana fotografiată se vor mişca în cele aproximativ 6 secunde de expunere lungă. Totuşi pentru fotografii de stradă cu subiect mai depărtat, rezultatele sunt surprinzător de bune.

Foto noapte

Galerie foto

Da, au puţin cam mult sharpness, iar elementele mai apropiate pot avea un contur dublat uneori din cauza mişcărilor succinte ale mâinilor atunci când realizezi fotografia, însă imaginile sunt utilizabile, în special pentru social media, unde rezoluţia este oricum destul de mică.          

Dacă ar fi să tragem linie, camera de pe Honor 8X este foarte bună pentru categoria sa de preţ, însă nu ar trebui să vă aşteptaţi la miracole. Cu siguranţă, modul nocturn „moştenit” de la P20 Pro şi Mate 20 Pro este cel mai impresionant aspect legat de camera telefonului de faţă, însă şi la restul capitolelor, acesta reuşeşte să fie decent, fără să impresioneze în mod special.

Concluzii

Honor 8X este un telefon surprinzător de mai multe puncte de vedere şi pare să fie realizat pentru a oferi o alternativă accesibilă celor care nu îşi permit smartphone-uri „premium”. Acesta oferă suport şi pentru dual-SIM şi pentru card de memorie simultan, vine cu o cameră decentă, autonomie bună şi un design atrăgător.

Momentan, preţul acestui model se învârte pe undeva pe la 1.500 lei, apropiat de cel al lui Mate 20 Lite, însă cu siguranţă va scădea şi mai mult făcându-l foarte atrăgător în special pentru cei care doresc să îşi schimbe telefonul în perioada sărbătorilor.

 

Părţi pozitive

Un raport performanţă/preţ foarte bun
Cameră foto pete aşteptări
Autonomie bună
Vine cu folie şi husă în pachet
Are jack de căşti

Părţi negative

Mufă micro-USB în 2018
Nu are căşti în pachet
Interfaţa EMUI rămâne neschimbată şi vine cu bloatware
Funcţiile „AI” ale camerei pot fi ignorate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult