HTC One foloseşte componente Nokia nelicenţiate, finlandezii pot bloca vânzările (update)

HTC One foloseşte componente Nokia nelicenţiate, finlandezii pot bloca vânzările (update)

Update: Triibunalul olandez a decis că vina aparţine în exclusivitate producătorului ST Micro, care şi-a înţeles greşit obligaţiile contractuale. Compania HTC este absolvită de vină şi va putea vinde toate telefoanele One importate şi va putea utiliza microfoanele deja achizitionate. Pentru viitor, compania HTC anunţă că va căuta alternative pentru aceste subansamble.


HTC a făcut valuri cu noul si impresionatul său telefon One, însă atât produsul cât şi compania par a fi urmărite de ghinion. După ce că HTC One continuă să întârzie din cauza problemelor cu disponibilitatea unor componente şi a unor probleme de fabricaţie,  telefonul riscă să nu mai ajungă pe unele pieţe din cauza utilizării neautorizate a unor componente fabricate exclusiv pentru Nokia.

Finlandezii au acţionat în judecată compania HTC şi au câştigat un ordin temporar de suspendare a vânzărilor pe teritoriul Olandei, motivul fiind utilizarea neautorizată a microfoanelor cu membrană dublă, pe care Nokia le-a promovat sub denumirea comercială High Amplitude Audio Capture (HAAC) începând cu telefonul 808 PureView. Povestea nu este însă doar o simplă încălcare a unor brevete tehnologice, ci este puţin mai complicată.

În acest moment, culpa companiei HTC nu a fost încă stabilită, procesul cu Nokia fiind încă în plină desfăşurare. Până la proba contrarie, vina pare să aparţină exclusiv producătorului de circuite integrate ST Microelectronics, unde aceste microfoane sunt fabricate. Compania a avut un contract exclusiv de producţie cu Nokia până în martie 2014, produsele înglobând de altfel şi tehnologie brevetată de finlandezi, însă ST Microelectronics a încălcat clauzele şi a vândut aceste subansamble şi celor de la HTC, care le-au implementat în telefonul One sub numele de HDR Audio Recording.

Încă nu este clar dacă HTC a avut cunoştinţă de provenienţa componentelor, pentru clarificarea acestui aspect trebuind să aşteptăm finalul procesului. Vinovată sau nu, compania produce însă un telefon care conţine componente pentru care nu are drept de utilizare, iar Nokia poate cere oricând blocarea vânzărilor pe teritoriul Olandei şi poate proceda similar pe teritoriul altor ţări, remediul fiind fie utilizarea altor componente, fie licenţierea tehnologiilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News