HTC One M9 review

HTC One M9 review
Prezentare, construcţie, design, ergonomie

HTC şi-a creat o identitate aparte cu smartphone-urile high-end din seria One. Acestea sunt produse cu specificaţii de top, realizate din materiale de calitate, cu un design excelent, dar care niciodată nu ating perfecţiunea. Noul HTC One M9 nu se abate de la formulă, oferind toate avantajele predecesorilor săi, cu riscul de a repeta o parte dintre greşeli. Acesta este cu siguranţă cel mai bun HTC One de până acum, însă este pus într-o situaţie dificilă de către smartphone-urile rivale ale altor companii.

Prezentare, construcţie, design, ergonomie

La prima vedere, HTC One M9 nu este foarte diferit faţă de predecesorul său. Acesta a păstrat cam toate elementele de design ale lui M8, singura diferenţă vizibilă fiind culoarea carcasei. Smartphone-ul testat a fost de culoare gri închis, o nuanţă mai intensă decât cea disponibilă pe One M8. În rest, avem o formă aproape identică, cu mici diferenţe în câteva puncte cheie.

Partea frontaţă arată în mare parte la fel. Deasupra display-ului sunt poziţionate deja clasicele difuzoare stereo Boom Sound. Grilele care acoperă boxele nu s-au schimbat, iar senzorul de proximitate şi lumină ambientală se găseşte în acelaşi loc, între camera frontală şi difuzor. Camera frontală este însă mai mare, întrucât aceasta a primit un upgdare semnificativ pe M9. Este vorba despre integrarea deja celebrului senzor UltraPixel, care se găsea până în prezent pe partea din spate a telefoanelor HTC din seria One.

HTC One M9 - Cameră frontală UltraPixel

Cele mai mari diferenţe pot fi găsite însă pe margini. Partea din dreapta a dispozitivului găzduieşte tava pentru carduri microSD, cele două butoane de volum care au fost de data aceasta separate, cât şi butonul de power. HTC One M9 este primul din serie care renunţă la poziţionarea butonului din partea de sus, cei de la HTC optând pentru standardul din industrie.

Butonul se regăseşte la mijlocul ecranului şi este foarte uşor de accesat cu degetul mare de la mâna dreaptă, sau cu indexul mâinii stângi. Având în vedere că vorbim despre un smartphone cu display de 5”, mutarea acestui buton este probabil unul dintre cele mai importante îmbunătăţiri de pe M9. Partea de sus este acoperită tot cu plastic de culoare închisă şi ascunde senzorul infraroşu, iar laterala din stânga găzduieşte lăcaşul pentru nano-SIM. În partea de jos se găseşte mufa jack, alături de un port micro-USB, ambele poziţionate în partea dreaptă a dispozitivului.

Spatele a fost uşor schimbat, însă diferenţele neglijabile. Cea mai mare diferenţă este forma camerei foto, care este acum încadrată într-un pătrat rotunjit la colţuri. Blitz-ul two-tone a rămas neschimbat, însă camera secundară a sistemului Duo Camera a dispărut complet. Aparent experimentul de pe One M8 nu a oferit rezultatele aşteptate. Camera este însă puţin ieşită în relief, însă mărimea este justificată, întrucât senzorul captează acum imagini la 20 de megapixeli, o diferenţă mare de rezoluţie faţă de camera de 4 megapixeli a generaţiilor precedente.

HTC a mers pe ideea „dacă nu este stricat, nu-l repara”, iar rezultatul este excelent. Avem acelaşi design de top cu mici îmbunătăţiri care duc la o experienţă de utilizare mai plăcută. 

HTC One M9 - Camera este acum încadrată într-un pătrat rotunjit

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran şi hardware

În ciuda faptului că cei mai importanţi rivali, Samsung şi LG, au trecut la display-uri QHD pe terminalele lor de top, HTC a decis să integreze în continuare un panou Full HD în One M9. Vorbim despre un ecran Super LCD3 de 5”, care oferă culori naturale. Acesta este protejat de sticlă Gorilla 4 de la Corning, care ar trebui în teorie să reziste la căzături. Din păcate însă în lumină naturală, cu greu vezi ceva clar pe display. În primul rând, senzorul pentru lumină ambientală nu pare să seteze corect luminozitatea ecranului, fiind necesară modificarea manuală a acesteia, iar în al doilea rând, tratamentul oleofobic folosit nu face o treabă destul de bună pentru a îndepărta grăsimea de pe ecran.

HTC One M9 - Display-ul Full HD de 5

În interior, sau în momentele în care soarele nu bate direct în ecran, avem de a face cu unul dintre cele mai bune display-uri Full HD implementate într-un smartphone de până acum. Faptul că diagonala a rămas de 5” duce la o densitate mai mare a pixelilor decât în cazul altor telefoane de pe piaţă, iar adoptarea unui panou Super LCD3 asigură afişarea corectă a culorilor.

HTC a ales pentru One M9 să integreze cel mai nou chipset de la Qualcomm, Snapdragon 810, un procesor octa-core pe 64 de biţi, care promite performanţă superioară faţă de generaţia trecută. Aceasta este a doua oară când întâlnim acest cip în libertate, primul dispozitiv cu 810 de la Qualcomm pe care l-am testat fiind LG G Flex 2. Astfel, aşteptările nu erau foarte mari, însă HTC a reuşit să realizeze o implementare mai eficientă. Deşi dispozitivul nu se încălzeşte la fel de tare precum terminalul de la LG, acesta însă intră în throttling în parametri asemănători. Probabil că designul carcasei şi materialul metalic al carcasei ajută la disiparea mai eficientă a căldurii, însă performanţa nu este încă acolo unde ne-am aştepta.

Întrucât supraîncălzirea limitează performanţa procesorului, testele sintetice oferă de fiecare dată rezultate diferite. În anumite cazuri scorurile au fost peste cele pe care le-a atins LG G Flex 2, iar în altele au fost mai slabe. Cert este că Snapdragon 810 este un chipset problematic, pentru că în ciuda puterii sale brute, o mare parte din potenţial este limitat de temperaturile ridicate de operare. În rest, specificaţiile lui One M9 sunt destul de standard: avem de a face cu 3 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare intern, specificaţii obişnuite pentru orice dispozitiv de tip flagship din prezent.

Specificaţii

 • Ecran: 5”, Super LCD3, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 5.0.2
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 810
 • Procesor: ARM Cortex-A57 2,0GHz quad-core, ARM Cortex-A53 1,5GHz quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 430
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: MicroSD, 128 GB max
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
 • Bluetooth: 4.1, A2DP, apt-X
 • USB: microUSB 2.0 (MHL 3.0)       
 • Cameră foto: 20.7 MP, dual-LED flash (dual tone)
 • Filmare video: UHD (3840 x 2160/30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 4 MP (UltraPixel)
 • Baterie: 2.840 mAh
 • Dimensiuni: 144.6 x 69.7 x 9.6 mm
 • Greutate: 157 grame
 • Altele: Quick Charge 2.0, NFC, Wi-Fi Direct, DLNA

Autonomie

Autonomia este un subiect delicat în zilele noastre, întrucât multe smartphone-uri mid-range reuşesc să depăşească două zile de utilizare la o singură încărcare, în timp ce majoritatea modelelor flagship abia trec de prima zi. HTC One M9 poate rezista până la 30-35 de ore de utilizare modestă cu 4G şi  WiFi activ pe întreaga perioadă. Desigur, accesarea funcţiilor mai solicitante precum jocuri 3D, filmare UHD sau navigare extinsă pe internet, va duce la performanţă mult mai scăzută. Cei care îşi doresc un telefon pe care să îl folosească pe post de computer personal, prin intermediul căruia să navigheze internetul, reţele de socializare şi să scrie mail-uri întreaga zi, vor avea surprize spre sfârşitul programului de lucru. 

HTC One M9 - Partea de sus ascunde un senzor IR

Software şi telefonie

Software şi telefonie

HTC One M9 este primul smartphone al companiei care se livrează cu Android 5.0 preinstalat. Acesta nu numai că beneficiază de noul sistem de operare de la Google, ci dispune şi de o nouă versiune a interfeţei proprii, Sense. Aceasta a ajuns la varianta a şaptea, însă diferenţele faţă de varianta precedentă sunt minime. Vorbim despre implementarea câtorva funcţii noi în experienţa deja existentă, care nu constituie o diferenţă atât de mare la finalul zilei.

Probabil cea mai vizibilă diferenţă este implementarea suportului pentru teme personalizabile. Există un magazin de teme, unde pot fi descărcate gratuit sau pe bani diverse combinaţii de culori, fundaluri şi pictograme, care pot schimba vizibil interfaţa dispozitivului. De asemenea, utilizatorii îşi pot crea propriile teme pe care le pot apoi publica prin serviciile HTC. Cei care se plângeau de aspectul „sumbru” al interfeţei Sense pot acum să adauge puţină culoare experienţei pe One M9.

O altă funcţie minoră, dar care ar putea să bucure mai mulţi utilizatori este posibilitatea de a personaliza bara de butoane virtuale din partea de jos a ecranului. Pot fi adăugate maxim patru butoane, iar ordinea lor poate fi definită de către utilizator. Printre funcţiile care pot fi adăugate în partea de jos a ecranului se regăsesc oprirea ecranului, deschiderea notificărilor şi blocarea orientării ecranului.

Ecranul principal a fost schimbat puţin, însă nu destul pentru a nu semăna cu cel regăsit pe Sense 6. În partea de sus există în continuare widget-ul HTC care oferă informaţii despre timp şi vreme în timp real, iar în partea de jos avem de a face cu Sense Home, o zonă inteligentă care oferă scurtături pentru aplicaţii. În funcţie de locul în care te afli, algoritmul HTC va adăuga aici diverse aplicaţii instalate, sau va sugera aplicaţii de care ai putea avea nevoie.

Există trei locuri predefinite în listă: Home, Work şi Out care se schimbă automat. În cazul în care ai stabilite pe Google Maps adrese pentru adresa de acasă şi cea de la serviciu, acestea nu trebuie predefinite. Atunci când eşti acasă sunt sugerate aplicaţii pentru consum de conţinut multimedia, atunci când eşti plecat sunt sugerate aplicaţii de socializare, iar atunci când eşti la serviciu, primeşti aplicaţii de productivitate. Acest „sertar” de aplicaţii rapide este foarte util şi reuşeşte să aducă în faţă software-ul potrivit pentru fiecare situaţie. Widget-ul Sense Home învaţă din comportamentul utilizatorului şi se schimbă în funcţie de preferinţele acestuia.

Am ajuns într-un punct în care toate aceste interfeţe proprietare, cu toate funcţiile şi particularităţile lor nu mai îngreunează sistemul de operare Android. HTC One M9 oferă în orice moment o experienţă de utilizare perfectă, fără probleme de performanţă. Din păcate însă, odată cu designul interfeţei vine şi tastatura implicită, care deşi este realizată pe baza Swiftkey, forma alungită pe verticală a butoanelor duce la o experienţă nu tocmai optimă de scris. Nici sugestiile din dicţionarul implicit nu fac mare lucru pentru a corecta greşelile, rezultând în frustrare de fiecare dată când este necesară introducerea de text. Din punct de vedere software, tastatura este de departe cea mai slabă componentă a lui Sense 7. Din fericire există destule tastaturi pe Google Play Store pentru a rezolva cu uşurinţă această problemă.

La capitolul telefonie avem de a face cu un difuzor puternic în partea de sus, pe care nu l-am recomanda la volum maxim nimănui. Aplicaţia pentru apeluri este normală, fără funcţii ieşite din comun, asemeni celei pentru mesaje. În Bucureşti, semnalul a fost întotdeauna aproape de valoarea maximă, spre diferenţă de alte smartphone-uri din ultima perioadă, care în aceleaşi condiţii ofereau doar trei sau patru liniuţe de semnal.

Captură foto şi video, redare media, GPS, concluzii

Captură foto şi video

HTC pare să recunoască înfrângerea senzorului UltraPixel de pe HTC One M7 şi M8. Acesta a fost mutat pe partea din faţă, în favoarea unui senzor obişnuit de 20 de megapixeli. În ciuda rezoluţiei scăzute, generaţiile precedente de HTC One realizau imagini potrivite pentru reţele de socializare şi partajare pe web, chiar şi în condiţii de iluminare slabă. Ei bine, noul senzor reuşeşte să fie atât un upgrade, cât şi un downgrade în anumite privinţe. În condiţii ideale, pot fi realizate cadre foarte frumoase, cu detalii impresionante, însă acestea sunt aproape imposibil de realizat.

Problemele camerei foto sunt în mare parte legate de software şi de modul în care acesta măsoară cantitatea de lumină din jur. Majoritatea imaginilor realizate pe soare puternic sunt arse pe setări automate, iar imaginile HDR sunt mult prea luminoase. Mai grav este faptul că nu a fost integrată stabilizare optică în sistemul camerei, rezultând în imagini neclare atunci când nu este destulă lumină. De asemenea, focalizarea pe timp de noapte este lentă şi de cele mai multe ori imprecisă. Tot în condiţii de iluminare slabă apare o procesare excesivă care duce la pierderea detaliilor, iar zgomotul de imagine este omniprezent. Se remarcă şi prezenţa unor refelxii ale becurilor în imagini, cauzate de optica slabă a camerei.

Camera a fost întotdeauna un subiect delicat pentru HTC One, iar M9 continuă tradiţia. Senzorul UltraPixel se găseşte însă pe partea din faţă a dispozitivului şi oferă rezultate mai bune decât senzorii frontali de pe alte dispozitive concurente. Unul dintre cele mai mari avantaje, pe lângă calitatea superioară a fotografiilor, este unghiul larg al obiectivului. Probabil că un blitz frontal, asemeni modelului Desire Eye ar fi asigurat selfie-uri mai bune.

La capitolul filmare, HTC One M9 nu iese din tipare. Asemeni fotografiilor şi filmările pot fi „arse” (supraexpuse) în soare puternic. Filmările UHD sunt limitate la şase minute, în timp ce filmările Full HD nu au nicio limită sperioară de timp. Din păcate, doar filmările UHD oferă rezultate decente, întrucât senzorul întâmpină probleme la folcalizare în cazul capturilor Full HD. Mai jos am ataşat mostre în ambele rezoluţii.

Mostră video Full HD

Mostră video UHD

Redare media şi GPS

La capitolul redare media, HTC a integrat în Sense doar lucruri de bază. Există un player audio simplist, capabil să redea muzică în formatele uzuale, în timp ce materialele video pot fi redate implicit doar din galerie. În cazul în care aveţi nevoie de un player video dedicat, va trebui să vă orientaţi către o aplicaţie din Google Play Store. Deşi nu există prea multe lucruri de spus despre software-ul de la HTC, hardware-ul pentru redare este excelent. Sistemul BoomSound echipat acum cu tehnologie Dolby Digital oferă una dintre cele mai bune experienţe auditive de pe dispozitivele mobile de pe piaţă. Sunetul redat este puternic şi clar şi există chiar şi două setări: pentru muzică şi pentru filme. Acestea sunt predefinite şi nu oferă posibilitatea de personalizare a parametrilor, însă sunt destul de bine realizate încât să nu necesite modificări.

Modulul GPS folosit implementat de HTC în One M9 este unul dintre cei mai rapizi pe care am avut ocazia să îi testăm. Acesta se conectează la sateliţi aproape instant şi face localizarea pe hartă foarte rapid, indiferent de aplicaţie. Cei care doresc să folosească telefonul pe post de sistem de navigaţie vor fi foarte mulţumiţi de performanţa lui One M9.

Concluzii

HTC One M9 nu reprezintă o schimbare majoră în cadrul ofertei de smartphone-uri high-end a companiei taiwaneze. În ciuda faptului că vine cu un procesor mai puternic şi o cameră foto mai bună faţă de generaţia precedentă, în faţa concurenţei, smartphone-ul HTC pare rămas puţin în urmă. Fanii desăvârşiţi ai brandului au destule motive pentru a alege One M9 ca upgrade de la M7 sau M8, însă cei care doresc un telefon de top, care să ofere cele mai multe funcţii şi cea mai bună performanţă pentru preţul plătit, au pe piaţă destule alternative. Păcat că HTC nu aduce în Europa adevăratul său flagship, modelul One M9+, care poate să se lupte pe teren egal cu oferta Samsung şi LG.

 

Părţi pozitive

Design excelent realizat din materiale de calitate
Sense rămâne unul dintre cele mai bune skin-uri de Android
Difuzoarele BoomSound produc sunet puternic şi clar
Integrează unul dintre cele mai bune panouri Full HD

Părţi negative

Supraîncălzirea procesorului Snapdragon 810 trage în jos performanţa
Cameră foto principală dezamăgitoare
Puţine diferenţe faţă de generaţia precedentă