HTC U11: colosul taiwanez din sticlă [REVIEW]

HTC U11: colosul taiwanez din sticlă [REVIEW]
Software, Edge Sense şi capabilităţi multimedia

Software

Spre diferenţă de alţi producători care încearcă să scoată cât mai multe din Android-ul „curat”, HTC merge în sens invers. Noul Sense 9 pare să fie doar o versiune puţin cosmetizată a experienţei Android standard, multe dintre meniuri fiind similare cu cele de pe AOSP. Este normal ca fiecare companie să îşi integreze propriile servicii şi funcţii speciale, însă ca look general, HTC U11 oferă o experienţă de utilizare Android foarte puţin alterată.

Centrul de notificări şi scurtăturile sunt aproape identice cu cele de pe Android-ul stock, meniul de setări la fel, în timp ce sertarul cu aplicaţii şi un meniu nou numit Highlights (accesibil prin glisare de la stânga la dreapta pe ecranul principal) sunt realizate complet de HTC. Highlights oferă acces la un flux de ştiri din mai multe surse precum canalele la care eşti abonat pe YouTube, fluxul de ştiri din Facebook şi aplicaţia News Republic (care vine pre-instalată pe telefon) şi care poate furniza conţinut din orice surse doreşte utilizatorul.

Probabil cea mai nouă adiţie la software-ul produs de HTC este HTC Companion, un asistent virtual care oferă sugestii bazate pe modul în care foloseşti telefonul, precum pornirea navigaţiei atunci când te pregăteşti să pleci de la birou acasă, sau sfaturi despre utilizarea mai eficientă a telefonului. Acesta rulează alături de Google Assistant, care este disponibil la o apăsare lungă a butonului Home. În funcţie de cât de mult vă plac asistenţii digitali, HTC Companion poate fi un ajutor binevenit sau o funcţie total inutilă.

Edge Sense

HTC U11 este primul smartphone care vine cu funcţii de control prin intermediul strângerii în mână. Compania numeşte această tehnologie Edge Sense, utilizatorii putând să adauge diverse scurtături pentru diverse situaţii. De exemplu, din meniul principal, la o strângere scurtă, se porneşte imediat aplicaţia de cameră, funcţie care poate fi accesată chiar şi cu ecranul oprit. La o strângere lungă, telefonul poate să realizeze o captură de ecran, funcţie utilă în special datorită faptului că butoanele de volum şi power sunt poziţionate pe aceeaşi parte.

Poţi alege dintre mai multe funcţii predefinite pentru Edge Sense, sau poţi alege o aplicaţie preferată care să se pornească în urma unei astfel de acţiuni. În aplicaţiile pre-instalate, Edge Sense capătă noi capabilităţi. De exemplu, în aplicaţia de cameră, strângerea declanşează un temporizator de două secunde pentru realizarea unei fotografii.

Nu este nici pe departe o funcţie revoluţionară, iar în anumite situaţii poate fi chiar deranjantă (de exemplu atunci când pui telefonul într-un suport de maşină, strângerea marginilor declanşând diversele funcţii stabilite). În timp, dacă mai multe aplicaţii vor folosi aceste capabilităţi, probabil că vom avea parte de o experienţă mai interesantă cu această tehnologie, însă momentan e doar ceva care îţi distrage atenţia pentru câteva minute. Există în setări posibilitatea de a seta presiunea la care Edge Sense să preia comenzile, însă pentru situaţia descrisă mai sus, nici cel mai înalt nivel nu este de ajuns. În cazul în care optaţi pentru o husă, aflaţi că Edge Sense funcţionează prin ea fără probleme.

Capabilităţi multimedia

În cazul lui HTC U11 am dedicat o secţiune specială capabilităţilor multimedia, întrucât HTC doreşte să compenseze pentru lipsa jack-ului audio cu o pereche de căşti de calitate numită USonic. Aceasta beneficiază de mufă USB Type-C pentru conectarea la telefon, însă acest standard îi asigură un as în mânecă. În loc să folosească mufa USB doar pentru redarea audio, căştile USonic se alimentează cu energie în plus pentru a activa modulul de eliminare al sunetului exterior. Experienţa auditivă este astfel îmbunătăţită substanţial, sunetul devenind mult mai clar imediat ce opţiunea USonic este activată din meniul telefonului. Desigur, aceasta poate fi oprită în cazul în care utilizatorul consideră că este consumată prea multă energie. Un mare minus al căştilor USonic este lipsa butoanelor de volum pe fir, acestea fiind echipate doar cu buton pentru preluat şi încheiat apeluri, care capătă funcţia de play/pauză în redarea de muzică.

De asemenea, difuzoarele externe ale lui HTC U11, deja celebrele BoomSound, păstrează nivelul pe care ne-am obişnuit să îl primim de la dispozitivele companiei taiwaneze. Difuzorul principal este folosit în tandem cu difuzorul pentru apeluri, însă redarea nu este obligatoriu  stereo pe canalele stânga dreapta. Din câte mi-am putut da seama, difuzorul principal redă başii şi mediile, în timp ce difuzorul pentru apeluri este responsabil pentru redarea frecvenţelor înalte. Rezultatul este o redare audio peste medie, cu sunet puternic şi clar.

Părţi pozitive

Unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piaţă
Cameră foto excelentă
Scurtături prin strângere
Căştile sunt USonic incluse în pachet
Carcasa de protecţie gratuită

Părţi negative

Designul pare puţin învechit
Sticla de pe spate nu serveşte niciun scop
Butoanele capacitive sunt prea mici şi sunt poziţionate ciudat
Nu are jack pentru căşti

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult