Huawei Mate 10 Lite: un mid-range aproape „premium” [REVIEW]

31.01.2018
Huawei Mate 10 Lite: un mid-range aproape „premium” [REVIEW]
Software, camera foto şi concluzii

Software

Nu sunt multe de spus nici la capitolul software. Mate 10 Lite nu vine echipat din fabrică cu Android Oreo, ci cu Nougat în versiunea 7.0, nici măcar 7.1, fiind aplicată peste interfaţa EMUI 5.1 de la Huawei. Pentru cei care au folosit un dispozitiv Huawei în trecut, totul se află fix în locul în care ne-am aştepta. Avem de a face cu o interfaţă fără sertar de aplicaţii, cu pictograme nu foarte arătoase şi o temă implicită mai închisă la culoare.

Huawei a învăţat cu câteva generaţii de dispozitive în urmă că utilizatorii săi nu apreciază bloatware-ul, iar Mate 10 Lite vine acum echipat cu doar câteva aplicaţii pre-instalate faţă de cele de la Google şi cele proprietare. Două dintre acestea sunt chiar Facebook şi Instagram, pe care mulţi oricum le instalează manual imediat după ce pornesc telefonul prima dată, în timp ce aplicaţiile Bookin.com şi eBay pot fi dezinstalate de către cei care nu le folosesc. Restul aplicaţiilor sunt integrage în sistemul de operare, oferind acces la funcţiile de bază ale dispozitivului.

Din păcate, este foarte posibil ca acest dispozitiv să rămână a Android 7.0 pentru multă vreme, dacă nu chiar permanent, întrucât Huawei a declarat că nici măcar Honor 8, un telefon mult mai performant, nu va primi actualizarea la Android 8.0 cu EMUI 8 din lipsa unor componente hardware.

Camera foto

Performanţa foto nu a fost o caracteristică cu care telefoanele Huawei mid-range să se laude. În ciuda faptului că Mate 10 Lite vine cu două sisteme dual-camera, acesta realizează doar fotografii „folosibile”, nu obligatoriu foarte frumoase. Pe timp de zi, cel puţin, acestea sunt peste medie, oferind culori naturale şi captând detalii destul de bine. Din păcate, expunerea nu este întotdeauna calculată corect pe modul auto, iar pentru fotografii HDR trebuie setat un mod separat de fotografiere, pe care majoritatea utilizatorilor probabil că nu îl va folosi. Din acest motiv am realizat toate fotografiile cu Mate 10 Lite pe modul auto implicit.

Pe timp de noapte, Mate 10 Lite nu se descurcă foarte bine. Focalizarea este lentă şi de multe ori nu funcţionează cum trebuie în lumină slabă, iar fotografiile ies în general mişcate din lipsa stabilizării optice.

Senzorii secundari de pe camerele foto beneficiază de senzori de 2 megapixeli care sunt folosiţi exclusiv pentru modul „portret”. Din păcate acesta nu funcţionează perfect, efectul de înceţoşare din fundal fiind calculat de cele mai multe ori greşit. Uneori efectul „taie” din personaj, alteori pe anumite secţiuni nu este aplicat deloc. Este de apreciat că o funcţie „premium” precum aceasta se găseşte pe un telefon mid-range, însă execuţia ar putea fi mult îmbunătăţită.

Concluzii

Mate 10 Lite se află la limita între mid-range şi premium oferind câteva dintre avantajele şi dezavantajele fiecărei categorii de produse. Vine cu un ecran mare şi luminos şi cu o construcţie de calitate, însă are un procesor cam învechit şi camere foto nu foarte performante. Autonomia are de suferit din aceste motive, iar software-ul nu este adus la zi.

Cu toate acestea, experienţa de utilizare este plăcută, însă nu este clar cât de mult se va păstra aceasta în timp, în special dacă actualizările software care să optimizeze gestionarea resurselor vor întârzia. În categoria sa de preţ, Mate 10 Lite este o propunere interesantă, care se ridică peste alte modele la anumite capitole, însă care este şi depăşit în altele. 

Părţi pozitive

Construit din materiale de calitate
Configuraţie cu RAM şi stocare peste medie
Display 18:9 performant
Autonomie decentă
Jack pentru căşti

Părţi negative

Procesorul de pe seria Lite de la Huawei nu s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani
Camera foto putea fi îmbunătăţită
Vine echipat cu Android 7.0
Micro-USB în loc de USB Type-C

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult