Huawei Mate 30 şi Mate 30 Pro vor avea bootloader blocat. Instalarea serviciilor Google acasă rămâne incertă

23.09.2019
Huawei Mate 30 şi Mate 30 Pro vor avea bootloader blocat. Instalarea serviciilor Google acasă rămâne incertă

În interviurile de după evenimentul de lansare Mate 30, CEO-ul Richard Yu a vorbit despre posibilitatea de a lăsa bootloader-ul noilor dispozitive deschis, pentru a permite utilizatorilor să modifice software-ul Android pre-instalat, în speranţa că vor exista destui clienţi interesaţi să îşi instaleze pe cont propriu serviciile Google. Se pare însă că cel puţin momentan, modelele Mate 30 şi Mate 30 Pro vor fi livrate cu bootloader blocat, fără posibilitatea de deblocare printr-o metodă oficială.

Blocarea bootloader-ului este un lucru pe care producătorii de smartphone-uri o fac în primul rând pentru securitate. Atât timp cât telefonul este blocat, utilizatorii nu pot instala software neautorizat, precum versiuni modificate de Android. Richard Yu a menţionat deblocarea acestuia, în ciuda problemelor de securitate care ar putea apărea, pentru a oferi utilizatorilor mai multă „libertate” pentru a-şi personaliza experienţa de utilizare. Desigur, CEO-ul companiei nu a detaliat procesul.

Se pare însă că acesta este un plan care momentan nu a fost 100% pus la punct. Conform reprezentanţilor companiei, modelele Mate 30 şi Mate 30 pro vor fi livrate cu bootloader blocat, iar în acest moment nu există planuri oficiale pentru a oferi o metodă simplă pentru deblocare. Acest lucru înseamnă că procesul de a modifica sistemul de operare va fi momentan foarte complicat, sau chiar imposibil, până când Huawei nu va oferi o aplicaţie de computer sau o altă metodă simplă pentru a realiza acest proces.

Site-ul Android Authority, care a raportat prima dată declaraţiile lui Richard Yu din sesiunea de interviuri, spune că reprezentanţii companiei au negat că există planuri pentru posibilitatea de deblocare a bootloader-ului. Huawei este una dintre companiile care în trecut a interzis această practică pe dispozitivele sale, iar în China, a interzis inclusiv posibilitatea de a instala un nou launcher, aplicaţii care permit modificarea design-ului şi funcţionalităţii interfeţei principale. Practic, Huawei doreşte ca toţi utilizatorii să rămână pe Android-ul său personalizat, cu interfaţa EMUI.

Având în vedere însă că Huawei Mate 30 şi Mate 30 Pro nici măcar nu au o dată de lansare oficială şi nici nu există o listă cu ţările care vor primi telefoanele în magazine, este greu de intuit dacă aceste planuri vor fi schimbate până la data lansării. Este cert însă că procesul de instalare al aplicaţiilor şi serviciilor Google în regim independent nu va fi un proces simplu, mulţi utilziatori fiind „blocaţi” în utilizarea telefoanelor cu software-ul pre-instalat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult