Huawei P40 Pro review: cea mai bună cameră, ofertă limitată de aplicaţii

03.04.2020
Huawei P40 Pro review: cea mai bună cameră, ofertă limitată de aplicaţii

Huawei P40 Pro este probabil cel mai important produs pe care compania chineză îl lansează în 2020. Acesta nu este doar primul său telefon high-end al anului, care va fi probabil întrecut în performanţă de procesare şi capabilităţi foto de către inevitabilul Huawei Mate 40 Pro la toamnă, însă va fi şi testul suprem pentru piaţa vestică care va răspunde la o întrebare pe care toţi cei care urmăresc industria de tehnologie şi-o pun probabil de aproape un an de zile. Va reuşi Huawei să continue să aibă succes în Europa fără serviciile Google?

Huawei P40 Pro: hardware excelent într-un pachet atrăgător

Răspunsul scurt pe termen lung mi se pare momentan că ar putea fi „probabil că da”. Noul Huawei P40 Pro demonstrează că în ciuda dificultăţilor, compania nu se dă înapoi şi merge înainte cu capul sus. Noul său flagship este dovada clară că Huawei continuă să considere telefoanele sale dispozitive de top, comparabile cu oricare altele din această categorie şi chiar speră ca avantajele sale la anumite capitole, precum camera foto, să atragă utilizatorii altor branduri.

Pentru P40 Pro, Huawei a ales un design complet nou pentru seria sa de telefoane. Acesta este primul model din gama flagship a companiei care adoptă un ecran perforat faţă de un decupaj, dar este totodată şi primul ecran de pe piaţă curbat pe patru laturi. Pe spate, modulul de cameră este acum mai pronunţat, într-o manieră similară cu cea a făcut şi Samsung pe modelul S20 Ultra: avem de a face cu un dreptunghi mare, ieşit în relief, care găzduieşte cei trei senzori şi camera 3D. Sticla de pe spate este decorată pe modelul testat de noi în nuanţe vii în degrade, o variantă populară între fanii Huawei din ultimii ani.

Nu pot să nu remarc faptul că Huawei nu a mai adoptat acel ecran „cascadă” de pe Mate 30 Pro, care mi-a dat bătăi de cap cu setarea volumului în urmă cu câteva luni. Compania a adoptat clasicele butoane fizice, o soluţie semnificativ mai bună şi pe care te poţi baza în orice situaţie, fie că ecranul este stins sau aprins. De altfel, acesta este unul dintre puţinele telefoane de top de anul acesta care nu se transformă într-o „cărămidă”. Da, este un telefon mare, cu ecran cu diagonală mare a ecranului, însă nu exagerat faţă de modelele din anii precedenţi. Alţi producători au preferat să meargă în direcţia dimensiunilor de aproape 7” pentru modelele high-end, în timp ce Huawei pare să adopte o atitudine conservatoare la acest capitol.

Desigur, acest model va fi cu siguranţă prea mare pentru o parte dintre utilizatori, însă faptul că integrează componente în plus, necesare pentru tehnologia 5G, înseamnă că dimensiunile nu ar putea fi cu mult reduse oricum. Pentru o mai bună prindere a unui dispozitiv atât de alunecos, care de multe ori necesită utilizarea cu două mâini, pentru că este curbat efectiv pe toate laturile, recomand utilizarea husei din pachet, dacă nu chiar a unei huse mai rezistente la şocuri, pentru că riscul să îl scăpaţi din mână este mare. Cu sticlă pe toate părţile şi doar puţin metal pe margini şi pe la colţurile ecranului, sunt slabe şanse să nu se spargă la impactul cu solul.

De altfel, acele colţuri sunt cam singura problemă pe care am întâmpinat-o cu design-ul acestui dispozitiv. În fotografiile de presă, P40 Pro dă impresia că are un ecran aproape „infint”, care are margini doar la colţuri. În realitate însă, ecranul are ramă vizibilă pe toate părţile, iar colţurile rotunjite sunt foarte evidente. Desigur, nu este o problemă gravă, însă parcă acele colţuri strică puţin din aspectul „aproape” impecabil al telefonului.

Probabil că unii s-ar plânge şi de decupajul în ecran, unde este poziţionată camera frontală şi o selecţie generoasă de senzori, însă fiind utilizator de iPhone X de când a apărut şi de câteva luni de iPhone 11 Pro Max, am devenit imun la decupaje în ecran. Ba chiar cred că soluţia celor de la Huawei este destul de elegantă, având în vedere faptul că în acest decupaj este integrat şi un sistem avansat de recunoaştere facială. Desigur, nu este la fel de performant sau sigur precum cel de pe iPhone sau Huawei Mate 20 şi Mate 30 Pro, însă foloseşte un senor infraroşu dedicat pentru a asigura deblocare instantă în orice condiţii de iluminare. Acest sistem este atât de performant încât nu poate fi păcălit cu o simplă fotografie, ca în cazul recunoaşterii faciale cu camera frontală şi destul de rapid pentru a transforma senzorul de amprentă într-o componentă aproape inutilă.

Da, P40 Pro încă include un senzor de amprentă integrat în ecran, care este foarte rapid şi foarte bine poziţionat (nici prea jos, nici prea sus). Acesta funcţionează perfect şi asigură deblocare instantanee, însă de obicei telefonul este deja deblocat înainte să apuci să duci degetul spre el, datorită senzorilor frontali. Personal, am considerat că merită sacrificiul câtorva pixeli de pe ecran pentru o deblocare facială atât de rapidă. Cu siguranţă, această soluţie nu va mulţumi pe toată lumea, însă pare mai elegantă decât un decupaj semnificativ mai mare în centrul ecranului.

Huawei P40 Pro: performanţă comparabilă cu cele mai puternice modele de pe piaţă

La capitolul performanţă, P40 Pro nu rezervă prea multe surprize. Deja Mate 30 Pro, echipat cu aceeaşi platformă hardware, Kirin 990, a demonstrat că Huawei poate face procesoare high-end competitive, performanţa fiind la un nivel apropiat de Exynos 990 de la Samsung, Apple A13 sau Snapdragon 855 şi 865. În cazurile de utilizare obişnuite, diferenţele între telefoanele de top vor fi practic inexistente, anumite procesoare având avantaje la anumite capitole.

Benchmark

  • AnTuTu: 463.155
  • GeekBench 5: Single-Core – 753 / Multi-Core – 2.957
  • 3DMark Sling Shot Extreme – Vulkan: 5.459
  • PCMark: 8493

Când tragi linie însă, toate vor oferi un nivel de performanţă similar, chiar dacă testele scot anumite modele deasupra celorlalte în punctaj. 8 GB memorie RAM sunt mai mult decât suficienţi pentru un telefon de top, în timp ce 256 GB stocare vor oferi mai mult spaţiu decât folosesc majoritatea utilizatorilor. Există şi posibilitatea de a adăuga un card de memorie, însă după cum bine ştim de câţiva ani deja, Huawei foloseşte carduri Nano Memory proprietare, mai scumpe decât cele de tip microSD.

Ce poate face însă telefonul să se simtă mai rapid decât un iPhone, de exemplu, este ecranul la 90 Hz. Nu este la fel de rapid precum panoul la 120 Hz de pe Samsung Galaxy S20, însă face o treabă bună în a oferi senzaţia de fluiditate crescută. De altfel, cei 90 Hz asigură un consum mai redus de energie în utilizare, oferind astfel un balans între fluiditate şi autonomie, ceva ce Samsung nu oferă. Poţi reduce frecvenţa la 60 Hz, dacă doreşti, din opţiuni. Ba chiar poţi şi ascunde decupajul din ecran, afişând pe bara de sus o culoare neagră pe tot parcursul utilizării. Acest lucru nu este ceva ce aş recomanda, pentru că face telefonul să semene mai mult cu modelele din gama Pixel 4, cu acea „frunte” pronunţată.

Huawei este o companie cunoscută pentru autonomie bună pe modelele sale de top, iar Huawei P40 Pro nu dezamăgeşte la acest capitol. Pe lângă faptul că se încarcă foarte repede cu adaptorul de priză din pachet de 40W, acesta poate fi şi încărcat rapid la 27W prin tehnologia Qi wireless. Din păcate, nu prea sunt pe piaţă multe încărcătoare compatibile, deci va trebui să optaţi probabil pentru încărcătorul produs de Huawei pentru a beneficia de viteză atât de mare de încărcare. La aproape două zile de utilizare cu ecranul la 90 Hz în utilizare normală, putem spune că Huawei şi-a făcut treaba şi de data aceasta. Pentru două zile complete însă, frecvenţa va trebui scăzută la 60 Hz, iar cei care folosesc telefonul intensiv îl vor încărca probabil zilnic.

Huawei P40 Pro: un software încă incomplet

Despre experienţa software fără Google am vorbit mai pe larg în review-ul pentru Mate 30 Pro şi spuneam la momentul respectiv, acum aproape jumătate de an, că nu pot recomanda un dispozitiv care nu are acces la toate serviciile de bază şi la multe aplicaţii uzuale. Astfel, părerea mea rămâne valabilă, până când magazinul App Gallery va fi mai bine populat, însă este clar că se fac eforturi în această direcţie.

De exemplu, deja mai multe bănci din România au lansat aplicaţiile lor pe magazinul Huawei, însă nu toate. În continuare nu există Revolut, de exemplu, aplicaţie cu peste 1 milion de clienţi doar în România. În acelaşi timp, servicii de streaming de muzică precum Spotify sau Netflix încă nu sunt prezente, iar instalarea lor din alte surse nu este tot timpul simplă. Huawei pare să facă mai degrabă parteneriate cu servicii şi companii locale momentan, pentru negocierile la nivel mondial fiind nevoie de mai mult timp.

Încă nu am găsit o alternativă destul de bună la Google Maps, de exemplu, fiind nevoit să folosesc hărţile din browser. La fel şi în cazul YouTube. Mulţi vor spune să caut alternative mai mult sau mai puţin bune pentru YouTube, însă personal nu pot renunţa la funcţiile pe care mi le oferă aplicaţia de bază, precum lista de recomandări, canale abonate, istoricul de pe contul personal şi restul de funcţii, precum abonamentul Premium.

Pentru o parte dintre aplicaţii, magazinele alternative precum Amazon AppStore, Apptoide sau Apkpure îşi fac treaba, însă este greu să ţii pasul cu ce aplicaţie găseşti în care magazin. În funcţie de cât de dependenţi sunteţi de aplicaţiile Google şi cât de mult vă pasă de cumpărăturile deja făcute pe Google Play Store, probabil că veţi putea sau nu să folosiţi un telefon fără servicii Google. Eu, care nici măcar nu folosesc Android ca telefon principal, tot nu ma pot adapta la lipsa lor. Iar instalarea serviciilor prin metode alternative este o luptă zadarnică, întrucât orice update de software sau orice verificare extra de la Google poate bloca utilizarea lor în orice moment. Nu pot risca să rămân fără funcţionalitatea pe care o aştept de la un telefon în orice moment.

Recomandarea mea este să cumpăraţi un astfel de telefon doar dacă ştiţi cu siguranţă că NU aveţi nevoie de serviciile Google şi că puteţi face orice aveţi nevoie fără ele, folosind ceea ce oferă Huawei.

În rest, diferenţele între EMUI 10 şi 10.1 sunt minore. A apărut de exemplu un soi de alternativă la Google Discover în partea stângă a ecranului principal, cu ştiri locale din diverse surse, aplicaţiile pot fi acum rulate în fereastră, iar anumite funcţii mai avansate fie încă nu sunt active, fie nu sunt disponible în România, precum noul asistent virtual Celia.

Am apreciat însă faptul că Huawei te întreabă la configurare dacă vrei sau nu să instalezi aplicaţiile „bloatware” pe care le găseam de obicei direct în meniul telefonului. Ceva ce am apreciat însă este prezenţa aplicaţiilor Microsoft Office, pe care oricum le-aş fi instalat independent, întrucât nu sunt utilizator de Google Docs.

Huawei P40 Pro: mici detalii importante

Acum că am băgat în seamă şi „elefantul” din cameră, rămâne să mai vorbim puţin despre câteva elemente secundare ale telefonului, înainte să ajungem la camera foto, probabil cel mai important aspect dintre toate. Este dezamăgitor că un telefon de top, atât de bine construit, foloseşte doar un difuzor mono când deja difuzoarele stereo sunt standard pe majoritatea telefoanelor de top. Huawei face asta pentru a evita includerea unui difuzor tradiţional în partea de sus, sunetul în apeluri fiind redat prin vibraţii ale ecranului, însă cei care ascultă muzică sau se uită la multe clipuri pe telefon vor simţi lipsa celui de-al doilea difuzor.

Un aspect pozitiv este însă integrarea unui port infraroşu pentru controlul electrocasnicelor, ceva ce Huawei păstrează încă pe telefoanele sale de top. Probabil că o astfel de funcţie este importantă în special pentru piaţa din China, întrucât nu am văzut această componentă pe dispozitive de la producători din alte ţări. În cele din urmă, trebuie să menţionez sticla curbată de pe lateralele ecranului, care în sfârşit au sens. Huawei configurează din fabrică telefonul cu gesturi pentru navigaţie, renunţând la vechile butoane Android din partea de jos a ecranului. Astfel, faptul că ecranul este foarte curbat în partea de jos asigură o glisare foarte confortabilă pentru gestul de închis aplicaţii sau pentru multitasking.

Aş fi preferat însă ca tastatura să fie afişată cu câţiva milimetri mai sus, întrucât butoanele de jos sunt foarte apropiate de marginea telefonului. Tastatul pe acest ecran necesită puţin timp de acomodare. De asemenea, aş fi preferat această curbură a sticlei chiar şi fără curbura ecranului. Din fericire, Huawei nu a exagerat cu unghiul de curbură, deci nu va afecta prea mult în utilizare faptul că ecranul se „prelinge” pe cele patru laturi.

Huawei P40 Pro: o cameră foto cu adevărat impresionantă

Şi aşa ajungem la camera foto, capitol la care Huawei este în topul DxOMark de doi ani deja. De-a lungul acestui interval de timp, companii precum Samsung, Xiaomi şi recent Oppo au reuşit să preia locul întâi pentru scurte perioade de timp, însă fiecare lansare Huawei a pus noul telefon al companiei în acel top. Şi lansarea lui P40 Pro reprezintă un nou record la acest capitol şi nici măcar nu vorbim despre cel mai puternic telefon al seriei P40.

Da, Huawei a anunţat pe lângă P40 Pro şi un model P40+, care vine cu două opţiuni de zoom, care probabil că va fi desemnat şi mai performant atunci când va fi lansat pe piaţă, în luna iunie. Momentan însă, trebuie să recunosc că am fost plăcut impresionat de performanţa lui P40 Pro şi că îşi merită din plin laudele.

Senzorul principal de dimensiuni mari cu rezoluţie de 50 megapixeli face unele dintre cele mai detaliate fotografii pe care le-am văzut pe un telefon mobil, cu menţiunea că într-adevăr, cei care ştiu la ce să se uite pot vedea artefacte rezultate din procesarea uneori agresivă a celor de la Huawei. Ce am putut să remarc însă este faptul că folosind atât profilul standard, cât şi cu AI activat, fotografiile sunt bine expuse, fără zone arse sau culori foarte stridente, ca în cazul modelelor precedente. Tenta puţin gălbuie a unora dintre cadrel a rămas însă. Este cumva de înţeles însă, întrucât senzorii de pe camerele ultra-wide şi wide folosesc senzori RYYB (red, yellow, yellow, blue) în locul celor cu pixeli RGB (red, green, blue).

Foto zi

Galerie foto

Apoi avem un ultra-wide cu deschidere nu foarte largă, folosit în principal pentru filmare (şi acest model filmează în 4K la 60 FPS), care beneficiază de asemenea de un senzor mare şi de rezoluţie înaltă (40 megapixeli), care captează probabil cele mai bune cadre de acest gen de pe telefoane. Ultima cameră „funcţională” este un zoom 5x de 12 megapixeli, nu foarte diferit în performanţă cu cel de anul trecut de pe P30 Pro. Totuşi, această combinaţie de trei camere performante asigură că ai în buzunar oricând o cameră pentru cam toate scenariile posibile. Zoom-ul poate fi extins până la 10x în mod hibrid cu performanţă foarte bună, fără să piardă prea multe detalii, iar diversele moduri de fotografiere oferă destulă flexibilitate.

Există fotografie portret, decuparea fiind asistată de senzorul 3D TOF care îşi face treaba foarte bine în majoritatea scenariilor, fotografie pe mod „auto”, modul „pro” cu control manual şi alte câteva moduri creative. Majoritatea sunt disponibile şi pe camera frontală, care este probabil cea mai performantă de pe piaţă din acest moment în categoria sa, reuşind să capteze cadre foarte detaliate în majoritatea cazurilor de iluminare.

Huawei a „inventat” practic Night Mode-ul cu modelul P20 Pro, însă între timp Google, Apple şi Samsung au reuşit să ajungă din urmă performanţa modelelor anterioare şi chiar să o depăşească pe alocuri. Avantajul lui P40 Pro este însă că nu „prea” are nevoie de un mod de fotografiere nocturnă, senzorul său mare şi sensibilitatea ISO ridicată fiind de ajuns pentru a capta lumină în situaţii în care alte telefoane nu captează aproape nimic.

Foto noapte

Galerie foto

Modul nocturn de la Huawei a fost însă depăşit de concurenţă din anumite puncte de vedere. Cadrele realizate în acest mod pierd detalii, în principal din cauza unui algoritm agresiv de reducere a zgomotului de imagine. De asemenea, rezultatele sunt uneri nerealiste, scăzând senzaţia de „întuneric”, totul fiind exagerat de luminat. În cele din urmă, captura pe modul nocturn este foarte lungă în majoritatea situaţiilor, similar cu ceea ce face Samsung pe seria S20, cu timpi de expunere chiar şi de două ori mai mari decât pe iPhone 11, de exemplu, pentru rezultate similare.

Din fericire, Huawei permite captura în modul nocturn la orice nivel de zoom, însă foloseşte doar camera ultra-wide şi pe cea principală, de fapt. Night mode pe zoom 5x este pur digital, iar rezultatele sunt slabe.

Şi în timp ce fotografia este la un nivel înalt, iar filmarea este probabil una dintre cele mai bune de pe piaţă, comparabilă în calitate cu iPhone şi Samsung, interfaţa aplicaţiei de cameră este în continuare foarte enervantă. În special comutarea între camere este prea complicată, fiind necesar fie zoom-ul cu două degete, fie mutarea pe o axă orizontală a indicatorului de zoom. Samsung, Apple şi multe alte companii au realizat metode mai simple, cu o singură atingere pentru schimbarea camerei sau mişcarea pe o axă circulară pentru zoom gradual. Nu poţi face fotografii cu o singură mână, rapid, dacă ai nevoie să schimbi camera, de exemplu.

De altfel, multitudinea de opţiuni de fotografiere este în continuare prea mare. Modul portret şi modul „aperture” încă există separate şi fac lucruri foarte similare, iar alte moduri sunt ascunse într-un meniu „mai multe moduri”. Ar trebui ca Huawei să facă o curăţenie generală printre ele şi să vină cu o aplicaţie de cameră mai simplă şi care să ofere acces mai rapid la funcţiile principale.

Şi încă o curiozitate, mai mult personală, este configurarea modului de filmare pe 1080p, ceva ce şi alţi producători fac. Dacă tot lauzi telefonul că filmează 4K 60FPS, m-aş aştepta ca acela să fie modul implicit, care să ofere rezultatele cele mai bune. Poţi configura apoi pe o rezoluţie mai mică, în cazul în care nu eşti mulţumit de rezultate, sau dacă filmările ocupă prea mult spaţiu.

Huawei P40 Pro: greu de recomandat pentru oricine

Concluzia este aproape aceeaşi ca în cazul lui Mate 30 Pro. P40 Pro este din nou un telefon cu hardware excelent şi chiar şi cu anumite funcţii software interesante, care este greu de recomandat pentru oricine. Există însă cu siguranţă un public care poate să trăiască cu un telefon „fără Google”, sau care doreşte să experimenteze cu tot felul de soluţii software mai mult sau mai puţin funcţionale pentru a activa respectivele aplicaţii şi servicii lipsă.

Vestea bună este că Huawei lucrează pentru a dezvolta alternative la ceea ce lipseşte şi tot încearcă să atragă dezvoltatori pe platforma sa prin diverse metode. Momentan, adopţia App Gallery este lentă, însă multe dintre aplicaţiile uzuale pot fi instalate de pe alte magazine. Ce nu găseşti în acest magazin este orice funcţionează pe baza serviciilor Google, precum Uber, aplicaţii de filme sau muzică care folosesc servici Google sau DRM Google, anumite aplicaţii de banking şi multe dintre jocurile populare.

Galerie foto

Cred că Huawei a făcut o treabă foarte bună având în vedere situaţia curentă, însă va dura mult timp până când un model precum P40 Pro va fi comparabil la capitolul servicii software şi online cu un telefon cu Android standard, să nu Samsung sau un iPhone. Faptul că Huawei reduce considerabil preţul acestor telefoane va atrage însă cu siguranţă publicul interesat de un dispozitiv puternic cu cameră foarte performantă, chiar dacă vor trebui să depună puţin efort pentru a ajunge la paritate chiar şi cu P30 Pro de anul trecut. Şi că tot a venit vorba despre P30 Pro, acesta este disponibil acum la un preţ foarte bun, are servicii Google şi o cameră nu chiar la fel de performantă, însă comparabilă. Poate că nu ar fi o idee rea să vă îndreptaţi către acel model dacă doriţi cam 90% din experienta P40 Pro cu tot cu aplicaţiile de pe Google Play Store. Toate capabilităţile software de pe seria P40 vor ajunge în curând şi pe P30, datorită update-ului la EMUI 10.1.

 

Părţi pozitive

Hardware foarte bine pus la punct
Cea mai performantă cameră foto
Display la 90 Hz foarte bun
Autonomie peste medie
Recunoaştere facială avansată

Părţi negative

Nu are servicii Google
Magazinul de aplicaţii este încă modest populat
Foloseşte carduri Nano Memory proprietare
Nu are difuzoare stereo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult