Huawei P9 Lite: un mid-range echilibrat [REVIEW]

Huawei P9 Lite: un mid-range echilibrat [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Modelul Huawei P9, lansat în primăvara acestui an, s-a dovedit a fi un succes pentru compania chineză, oferind construcţie premium, hardware puternic şi o cameră foto peste medie. Desigur, preţul ridicat a ţinut departe o parte din publicul interesat de noua creaţie de Huawei, iar compania doreşte să ofere smartphone-uri pentru toate buzunarele. Întrucât P8 Lite s-a dovedit a fi un succes enorm, compania a adus pe piaţă şi P9 Lite, un mid-range performant cu un design familiar.

Design, construcţie, ergonomie

De la distanţă, P9 Lite ar putea fi confundat cu flagship-ul P9 cu uşurinţă. Acesta păstrează proporţiile flagship-ului, cât şi designul în linii mari. Diferenţele sunt însă evidente imediat ce te apropii, modelul Lite fiind realizat din alte tipuri de materiale. În primul rând, display-ul este protejat de un panou din sticlă care nu pare să fie Gorilla Glass. Acesta are o folie de protecţie din plastic aplicată încă din fabrică, lucru care sugerează că înlăturarea ei ar putea duce la zgârierea ecranului. Marginile sticlei sunt obişnuite, nu curbate ca în cazul lui P9, iar rama metalică nu este nici pe departe la fel de strălucitoare.

Pe partea din spate vedem însă cele mai mari diferenţe. Sistemul dual camera a fost înlocuit cu o cameră obişnuită încadrată într-un obiectiv pătrat cu colţuri rotunjite. Întregul spate este însă realizat din plastic şi nu din metal, o decizie ciudată, având în vedere că P9 a fost livrat în carcasă metalică unibody. Senzorul de amprentă este poziţionat în partea de sus a capacului şi poate fi accesat cu uşurinţă cu indexul mânii în care ţinem telefonul.

Pe rama metalică se regăsesc butoanele de volum şi butonul „power” în partea dreaptă, jack-ul de căşti în partea superioară, difuzorul, microfonul şi port-ul micro-USB (P9 foloseşte standardul Type-C) în partea de jos şi locaşul pentru cartela SIM şi cardul microSD în partea din stânga.

În ciuda utilizării de materiale non-premium, P9 Lite este un telefon solid, care nu scârţâie atunci când este strâns în mână şi oferă o senzaţie plăcută în utilizare. Probabil că în categoria mid-range la acest preţ, P9 Lite nu va întâmpina prea mulţi concurenţi care să ofere o construcţie la fel de solidă.

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 5,2”, IPS, 1920 x 1080 pixeli
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: HiSilicon Kirin 650
 • Procesor: quad-core Cortex-A53 la 2.0 GHz şi quad-core Cortex-A53 la 1.7 GHz
 • Procesor grafic: Mali-T830MP2
 • RAM: 2 GB (model VNS-L21)
 • Memorie: 16 GB (model VNS-L21)
 • Card: microSD, 128 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 4.1, A2DP, LE
 • USB: micro-USB
 • Cameră foto: 13 MP f/2.0, LED Flash
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080 @ 30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0
 • Baterie: 3.000 mAh
 • Dimensiuni: 146,8 x 72,6 x 7,5 mm
 • Greutate: 147 grame
 • Altele: senzor de amprentă, NFC, WiFi Direct
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

În ciuda faptului că Huawei a făcut câteva compromisuri la materialele din care a construit P9 Lite, compania s-a concentrat pe integrarea de hardware de calitate în carcasa acestui model. Display-ul nu este mult diferit faţă de cel al lui P9, oferind luminozitate peste medie, care îl face uşor de folosit chiar şi în soare puternic. Nuanţele închise sunt foarte pronunţate pentru un panou IPS, iar culorile sunt foarte vii, chiar dacă nu obligatoriu naturale. Meniul de setări oferă chiar şi posibilitatea de a alege între trei profile de culoare (implicit, cald şi rece), cât şi posibilitatea de a alege o tentă de culoare care să reflecte mai bine preferinţele utilizatorului.

Performanţă

Chiar dacă P9 Lite are „P9” în nume, preţul său ar trebui să reflecte mai bine nivelul de performanţă spre care ţinteşte. Huawei a apelat la chipset-ul proprietar din gama mid-range HiSilicon Kirin 650, cu procesor octa-core (patru nuclee Cortex-A53 la 2 GHz şi patru nuclee A53 la 1,7 GHz) şi GPU Mali-T830MP2. Din păcate, 2-ul din coada denumirii cipului grafic dezvăluie una dintre limitările acestui model, performanţa în aplicaţii 3D fiind scăzută, întrucât beneficiază de numai două nuclee.

Cu toate acestea, P9 Lite în utilizare obişnuită nu pare să dea semne prea multe de oboseală. Animaţiile din meniuri sunt întotdeauna fluide, aplicaţiile se deschid rapid, iar cei 2 GB de memorie RAM asigură păstrarea în fundal a unui număr mare de aplicaţii. P9 Lite se comportă exemplar în majoritatea situaţiilor, cu menţiunea că jocurile cu grafică 3D avansată nu sunt tocmai recomandate pentru acest smartphone.

Autonomie

La capitolul autonomie, P9 Lite este situat destul de bine. În funcţie de nivelul de utilizare, acesta poate să ofere de la 25 la 30 de ore, sau poate chiar mai mult în cazul în care internetul este folosit doar selectiv. Pentru o utilizare normală cu internet 4G activ, telefonul poate să reziste până la finalul celei de-a doua zile de lucru. Dezavantajul lui P9 Lite este lipsa încărcării rapide. Acesta necesită aproximativ 3 ore (sau chiar mai mult) pentru a ajunge de la 0 la 100% cu încărcătorul de priză inclus în pachet.

Software, senzor de amprentă, camera foto şi concluzii

Software şi senzor de amprentă

La capitolul software nu s-au schimbat multe în cele câteva luni de la apariţia lui P9. Noul P9 Lite vine cu Android 6.0.1 pre-instalat, peste care a fost aplicat acelaşi Emotion UI 4.1. Din punct de vedere software, cele două modele P9 sunt identice. Au acces la aceleaşi aplicaţii standard, cu interfaţă identică, singura diferenţă majoră fiind în cazul camerei, care nu mai are interfaţa realizată folosind grafica şi font-ul Leica. Cu toate acestea, aplicaţia este în mare parte identică în utilizare, oferind acces la aceleaşi setări şi meniuri rapide.

Este din nou de apreciat faptul că Huawei nu incearcă să bage utilizatorilor pe gât prea multe aplicaţii terţe. În afară de un folder cu link-uri către câteva jocuri realizate de Gameloft şi altul care încurajează descărcarea unor servicii precum WPS Office, News Republic şi Todoist, software-ul Huawei este destul de curat, lucru care va fi cu siguranţă apreciat de către cei care preferă să păstreze doar strictul necesar instalat.

Senzorul de amprentă nu pare să fie diferit faţă de cel de pe P9. În ciuda faptului că vorbim despre un terminal de două ori mai ieftin, senzorul se comportă absolut la fel. Autentificarea prin amprentă este aproape instantă, iar funcţiile extra precum răsfoirea fotografiilor, deschiderea centrului pentru notificări şi preluarea de apeluri folosind gesturi pe suprafaţa tactilă de pe spate funcţionează ireproşabil. Probabil că pe viitor ar fi indicată includerea unui senzor de amprentă mai generos, pentru a putea realiza gesturi mai avansate, însă Huawei pare mai degrabă să ofere aceste funcţii ca un bonus, nu obligatoriu ca ceva crucial pentru experienţa de utilizare a produselor sale.

Cameră foto

În ciuda faptului că P9 Lite nu dispune de sistemul dual-camera şi de implicarea Leica în dezvoltarea software-ului, rezultatele foto nu sunt cu mult mai slabe faţă de cele captate de modelul premium. Desigur, lipsa senzorului monocrom înseamnă că nu pot fi captate imagini alb-negru, iar lipsa sistemelor de focalizare prin detecţie de fază şi laser vor duce la timpi mai lungi pentru realizarea de fotografii clare.

Cu toate acestea, imaginile captate de senzorul de 13 megapixeli ai camerei principale arată neaşteptat de bine pentru un telefon din această categorie de preţ. Întrucât nici varianta P9 nu includea stabilizare optică, în condiţii de iluminare slabă, rezultatele sunt comparabile în anumite situaţii.

Aplicaţia de cameră nu beneficiază de briz-brizurile Leica, însă vine cu majoritatea funcţiilor importante precum modul PRO (care oferă control manual pentru ISO, timp de expunere, balans de alb, etc.), mod nocturn, mod video cu control manual, timelapse, HDR şi chiar un mod dedicat fotografiei culinare.

Singurul dezavantaj real, valabil atât în cazul lui P9 Lite, cât şi în cazul lui P9, este faptul că majoritatea fotografiilor arată bine pe ecranul telefonului, însă abia la o analiză mai detaliată pe un display mare se pot vedea anumite imperfecţiuni precum zgomot cauzat de un nivel ISO ridicat sau focalizare nu tocmai perfectă. Atât timp cât fotografiile sunt realizate într-un loc bine luminat, fie de lumina naturală, fie de becuri puternice, aceste probleme nu ar trebui să apară. 

Concluzii

Huawei P9 Lite pare a fi încă un succes pentru compania chineză. Nu numai că vine cu majoritatea funcţiilor importante care ne-au impresionat pe modelul P9, dar păstrează forma şi dimensiunile „fratelui” său mai mare. La preţul de 1200 lei există destule alternative care oferă o experienţă de utilizare inferioară noului P9 Lite, cu software mai slab optimizat şi cu un design neatrăgător.

Desigur, nu trebuie ignorate nici micile neajunsuri precum spatele din plastic, sticla de pe ecran care nu este Gorilla Glass şi performanţa limitată în aplicaţii 3D. Cu toate acestea, atunci când cumperi un telefon din această categorie de preţ, probabil că aceste aspecte sunt eclipsate de performanţa de invidiat în restul aplicaţiilor, camera foto peste medie, display-ul de calitate şi autonomia de aproape două zile.

Părţi pozitive

Raport performanţă/preţ excelent
Design elegant
Autonomie ridicată
Display de calitate
Senzor de amprentă performant

Părţi negative

Spatele este realizat din plastic
Camera foto putea fi mai performantă
Performanţă limitată în aplicaţii 3D

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult