Huawei pregăteşte Kirin 1020 pe 5nm, cu 50% mai puternic decât Kirin 990

16.12.2019
Huawei pregăteşte Kirin 1020 pe 5nm, cu 50% mai puternic decât Kirin 990

Huawei nu se concentrează pe lansarea celor mai puternice chipset-uri mobile de pe piaţă, ci mai degrabă pe optimizarea modelelor sale proprietare pentru software-ul EMUI. Kirin 980 şi Kirin 990 sunt dovadă însă că inginerii companiei pot realiza procesoare competitive, iar anul viitor, noul model Kirin 1020 ar putea oferi un aport mare de performanţă, conform unor noi zvonuri care au ajuns pe internet şi publicate de GizChina.

În cursul anului 2020, TSMC, cel mai mare producător de procesoare din lume, va oferi către clienţi posibilitatea de a realiza procesoare folosind procesul de fabricaţie pe 5nm. Întrucât acest lucru înseamnă reducerea dimensiunilor procesoarelor, oferind în acelaşi timp performanţă îmbunătăţită şi temperaturi de operare mai scăzute, este de aşteptat ca toţi producătorii importanţi să facă tranziţia pe acest nou design.

Astfel, Kirin 1020, următorul procesor de top de la Huawei, ar putea fi primul model anunţat cu litografie pe 5nm, în timp ce performanţele sale sunt aşteptate a fi cu 50% mai mari decât cele oferite de Kirin 990. Motivul pare să fie alegerea unor nuclee mult mai performante, întrucât modelul Kirin 990 a rămas în urmă, folosind tot Cortex-A76 de la ARM, în locul A77. Conform Huawei, noile nuclee nu ar fi oferit un consum de energie eficient, iar performanţa în plus nu era justificată de consumul ridicat.

Faptul că au sărit peste o generaţie de nuclee ARM le permite celor de la Huawei să ofere performanţă mult superioară pe generaţia următoare, Kirin 1020 urmând a folosi nuclee Cortex-A78, mai puternice şi mai eficiente. Se zvoneşte că acest procesor va integra 17,1 miliarde de tranzistori, faţă de 10 miliarde pe Kirin 9900. Desigur, acest model ar urma să fie livrat cu un modem 5G integrat în chipset, probabil unul chiar mai performat decât modelul integrat în varianta 5G a lui Kirin 990.

Primul telefon care ar putea fi livrat cu Kirin 1020 ar putea fi Huawei Mate 40, care este aşteptat în toamna anului viitor, dar este posibil să nu fie primul telefon cu procesor pe 5nm de pe piaţă. Apple ar putea lansa primele telefoane de acest gen în septembrie 2020, echipate cu Apple A14 Bionic pe 5nm, fabricat tot în fabricile TSMC.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult