Huawei pregăteşte Kirin 980, un cu chipset pe 7nm echipat cu procesor la 2.8GHz

Autori: Aurelian Mihai, Cătălin Niţu 24.07.2018
Huawei pregăteşte Kirin 980, un cu chipset pe 7nm echipat cu procesor la 2.8GHz

Păstrând calendarul de anul trecut, Huawei ar putea dezvălui cel mai nou chipset pentru telefoane high-end în cadrul expoziţiei IFA Berlin, organizată în perioada 31 aug – 5 septembrie. Dar până atunci, informaţii divulgate din surse apropiate companiei aruncă puţină lumină asupra listei cu specificaţii.

Astfel, aflăm despre Kirin 980 că foloseşte procesul de fabricaţie 7nm FinFET dezvoltat de TSMC, mult mai eficient în privinţa consumului de energie şi scalabil la frecvenţe de funcţionare ridicate. Huawei a ales să profite de ambele avantaje, selectând pentru procesorul octa-core livrat cu chipsetul Kirin 980 o pereche formată din nucleul de înaltă performanţă Cortex-A77 şi mai eficientul Cortex-A55. Dispuse în configuraţie 4+4, acestea vor putea atinge frecvenţa de 2.8GHz împreună.

Puterea de procesare este suplimentată şi cu un accelerator de procesare neurală, dezvoltat folosind tehnologii AI recent achiziţionate de la o companie numită Cambricorn, specializată pe acest domeniu.

Potrivit zvonurilor, Huawei va include şi un GPU cu design proprietar, preluat de la subsidiara HiSilicon. Acesta este de 1.5x mai rapid decât soluţia Adreno 630 întâlnită la actuala generaţie smartphone high-end, motorizate de chipsetul Snapdragon 845.

Potrivit unor teste preliminare realizate cu benchmark-ul AnTuTu 7, dispozitivele echipate cu chipsetul Kirin 980 oferă un spor de performanţă masiv, comparat prezentei oferte smartphone.

Chipsetul Kirin 980 ar putea debuta odată cu viitoarele modele flagship, Huawei Mate 20 şi Huawei Mate 20 Pro, pregătite pentru lansare spre finalul acestui an.

 

Tags: