Huawei a fost, pentru scurt timp, cel mai mare brand smartphone din lume

16.06.2020
Huawei a fost, pentru scurt timp, cel mai mare brand smartphone din lume

Chiar dacă sancțiunile economice dictate de administrația Trump i-au temperat ascensiunea, Huawei a reușit pentru scurt timp să devanseze rivalul Samsung, devenind pentru scurt timp cel mai mare brand smartphone din lume.

Sesizând „pericolul”, administrația americană a tăiat elanul Chinei pentru cucerirea pieței de telefoane inteligente (și nu numai) prin intermediul companiei „de casă” Huawei, numeroasele sancțiuni comerciale și interdicții de tot felul blocând producătorul chinez într-un fel de purgatoriu, din care nu poate concura cu adevărat în piețele smartphone occidentale.

Însă Huawei a primit un ajutor neașteptat din partea pandemiei COVID-19 pornită, culmea, tot din China, care a redus mult peste așteptări vânzările de telefoane Samsung.

Conform celor mai recente date furnizate de Counterpoint Research, Huawei a depășit Samsung în luna aprilie 2020, cumulând o cotă de 19% din piața globală de telefoane inteligente. De ajutor pentru obținerea acestui rezultat au fost și eforturile susținute de creștere a cotei de piață în China, cu ajutorul aparatului de propagandă al partidului comunist chinez, care a scos la luptă cartea patriotismului-naționalist, într-o încercare aparent reușită de impulsionare a vânzărilor. În paralel, cota de piață a Samsung în aceeași lună a scăzut la aproximativ 17% din cauza blocajelor induse de măsurile de carantină COVID-19 impuse în piețe cheie precum cea din India, America Latină, părți din Europa și SUA. În mod inevitabil, blocajele au redus și vânzările seriei Galaxy S20.

Deși cota de piață crescută de circumstanțele favorabile reprezintă o schimbare binevenită pentru Huawei, compania așteaptă în continuare o scădere cu 20% a vânzărilor în 2020, din cauza interdicțiilor comerciale impuse de SUA și a lipsei serviciilor Google pe dispozitivele comercializate.

Deși compania și-a dezvoltat propriul magazin de aplicații și ecosistem, succesul inițiativei este unul modest, puțini utilizatori din afara Chinei acceptând oferta propusă, mai ales la nivelul de preț la care se vând telefoanele Huawei.

Mai mult decât atât, SUA a tăiat și accesul Huawei la furnizorii de microprocesoare (ex. TSMC) esențiali pentru fabricare chipseturilor cu design propriu din seria Kirin. Astfel, Huawei este pus în situația de a comanda chipseturi de la alți furnizori cooperanți (ex. MediaTek), lansarea de noi modele flagship fiind pusă sub semnul întrebării în lipsa unor furnizori de soluții premium, precum Qualcomm sau Samsung. Astfel, rămânerea Huawei în rândul producătorilor smartphone de top este pusă sub semnul întrebării, producătorul chinez având puține opțiuni rămase pentru continuare activităților la nivelul de până acum.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult