Huawei trişează în testele de performanţă. Va oferi utilizatorilor acces la „Performance Mode”

06.09.2018
Huawei trişează în testele de performanţă. Va oferi utilizatorilor acces la „Performance Mode”

Procesoarele Kirin high-end de la Huawei sunt rareori la fel de puternice precum modelele de top de la Qualcomm, Samsung sau Apple, însă acestea oferă de obicei o experienţă de utilizare comparabilă, în ciuda scorurilor mai mici în testele sintetice. Se pare însă că aceste scoruri nu reflectă tocmai performanţa reală, întrucât compania accelerează peste limite cipurile pentru a primi scoruri mai mari, întrucât performanţa reală este semnificativ mai mică.

AnandTech a realizat o analiză cuprinzătoare a performanţei chipset-urilor care se regăsesc în modelele Huawei şi Honor de top şi a realizat că în aplicaţiile de teste, telefonul creşte limitele de temperatură şi de consum de energie peste limitele normale. Astfel, procesorul şi cipul grafic rulează la frecvenţe mai mari, însă şi consumul de energie şi temperatura cresc semnificativ. În aplicaţii normale, telefoanele nu ating niciodată aceste performanţe, acestea fiind dedicate aplicaţiilor de testare.

Huawei nu a negat această practică, însă a dat vina pe alţi producători din China care aplică strategii similare pentru a atinge scoruri înalte în aplicaţiile de benchmark. Compania numeşte acest lucru „Performance Mode” şi spune că va oferi în curând şi utilizatorilor acces la el, aceştia putând să îl activeze manual, la nevoie. De asemenea, compania a reiterat faptul că EMUI foloseşte AI pentru a aloca resursele necesare oricărei aplicaţii pentru a asigura o experienţă de utilizare cât mai bună.

Huawei a oferit celor de la Android Authority o declaraţie oficială în legătură cu acest subiect: 

 
„Huawei pune întotdeauna experienţa utilizatorului înaintea scorurilor înalte în aplicaţii de benchmarking, în special datorită faptului că nu există o conexiune directă între scoruri şi experienţa de utilizare. Telefoanele Huawei folosesc tehnologii avansate precum AI pentru a optimiza performanţa hardware-ului, incluzând aici procesorul, cipul grafic şi procesorul neural.
 
Când cineva lansează o aplicaţie de fotografie, sau rulează un joc cu grafică avansată, software-ul Huawei crează o experienţă stabilă şi fără întreruperi, folosind întreaga capacitate a hardware-ului disponibil, în timp ce temperatura şi eficienţa în consum sunt atent monitorizate. Pentru aplicaţii care nu sunt atât de pretenţioase, precum browsing, va aloca doar resursele necesare acestora. 
 
În situaţii de testare, atunci când software-ul Huawei recunoaşte o aplicaţie de tip benchmark, sistemul se adaptează la „Performance Mode” pentru a oferi performanţă optimă. Huawei plănuieşte să ofere utilizatorilor acces la Performance Mode, pentru a putea utiliza telefonul la capacitate maximă atunci când au nevoie.”

Cât despre tehnologia GPU Turbo, aceasta nu pare să ofere performanţa promisă de Huawei de 60% peste cea de bază, însă nu este tocmai de lepădat. Cu perfomanţă de 10-15% fără a afecta consumul de energie, aceasta este o soluţie bună pentru a stoarce mai multă performanţă dintr-un chipset, însă dezavantajul este că producătorii jocurilor trebuie să integreze suport pentru GPU Boost pentru fiecare joc în parte. Pe lângă GPU Boost, compania mai are şi opţiunea Game Acceleration care face ceva similar cu Performance Mode, ridicând limitele de temperatură şi frecvenţă ale procesorului. În acest mod, consumul de baterie este semnificativ mai mare.

Huawei susţine că noul Kirin 980 va fi mai puternic decât un Snapdragon 845, dar având în vedere aceste descoperiri, aceste declaraţii sunt greu de crezut până când nu apare primul telefon care să îl integreze.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult