Huawei U8850 Vision – design premium la preţ accesibil

31.03.2012
Huawei U8850 Vision - design premium la preţ accesibil

Huawei U8850 Vision este un smartphone cu sistem de operare Android Gingerbread şi ecran capacitiv de 3.7 inch, adăpostit într-o carcasă din aluminiu cu format unibody.

Huawei U8850 Vision

Descriere

Designul ales de Huawei pentru carcasa din aluminiu împrumută câteva trăsături din gama produselor HTC, iar ecranul curbat, confecţionat din sticlă minerală, aminteşte de modele smartphone celebre ca Samsung Galaxy Nexus. Combinaţia obţinută este una surprinzător de reuşită şi bine armonizată. Ce-i drept, finisajul carcasei nu este chiar atât de fin pe cât am văzut la unele produse concurente, dar pentru preţul cerut rezultatul este mai mult decât mulţumitor.

Detalii tehnice

U8850 Vision ascunde sub capotă un chipset Qualcomm MSM8255-1 cu procesor single-core la 1 GHz, respectiv GPU Adreno 205. Configuraţia mai include 512 MB memorie RAM, 2 GB memorie ROM şi 1 GB spaţiu de stocare, extensibil prin ataşarea unui card de memorie microSD.

Ecranul cu diagonală 3.7 inch este bazat pe o matrice TFT LCD cu rezoluţie 480 x 800 pixeli, ce poate reda imagini folosind o paletă de 256.000 culori. Peste acesta este aplicat un scut protector confecţionat din sticlă minerală, cu suprafaţă uşor curbată şi margini rotunjite ce urmează conturul carcasei. Interfaţa touch de tip capacitiv este asistată de patru butoane tactile, poziţionate sub ecran.

Huawei U8850 Vision - ecranul de 3.7 inch

Deasupra ecranului găsim o cameră frontală cu rezoluţie VGA şi senzorul de proximitate. În lateral avem o clapetă pentru volum cu finisaj cromat, ce joacă rolul reglajului pentru zoom în modul foto. Partea superioară a carcasei ascunde butonul Lock şi conectorul pentru căşti cu mufă jack 3.5 mm, iar partea inferioară găzduieşte conectorul microUSB şi senzorul pentru microfon. Pe spatele carcasei găsim camera foto de 5 MP cu profil uşor înălţat, LED-ul pentru blitz şi difuzorul extern.

Carcasa cu format unibody include doar un capac de mici dimensiuni, ce cuprinde partea inferioară a telefonului, unde sunt inserate card-ul microSD şi cel SIM. Acumulatorul Li-Ion de capacitate 1400 mAh nu este accesibil utilizatorului şi necesită demontarea telefonului pentru înlocuire.

Huawei U8850 Vision - carcasa din aluminiu cu design unibody

Huawei U8850 Vision oferă conectivitate 3G HSDPA (14.4 Mbps) şi acces la reţele Wi-Fi 802.11 b/g/n, respectiv modul Bluetooth 2.1 pentru conectarea diverselor accesorii şi periferice.

Specificaţii detaliate

  • Ecran – TFT LCD, rezoluţie 480 x 800 pixeli, adâncime culoare 256k, interfaţă multitouch capacitivă
  • Chipset – Qualcomm MSM8255-1 Snapdragon (CPU single-core la 1 GHz cu nucleu Scorpion şi GPU Adreno 205)
  • Memorie – 512 MB RAM, 2 GB ROM
  • Spaţiu de stocare – 1 GB intern, slot microSD (maxim 32 GB)
  • Cameră foto – 5 MP (rezoluţie poze 2592х1944 pixeli şi filmare HD 720p), autofocus, blitz LED
  • Conectivitate – 3G (HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n (cu Wi-Fi hotspot), Bluetooth 2.1 cu a2DP şi EDR, microUSB pentru transferuri de date şi sincronizarea cu PC-ul
  • Alte dotări – cameră frontală cu rezoluţie VGA, accelerometru, senzori de proximitate, busolă digitală, receptor A-GPS, radio FM cu decodor RDS, microfon integrat cu funcţie de anulare a zgomotului
  • Acumulator – Li-ion de 1400 mAh
  • Dimensiuni – 118×59.9×9.9 mm
  • Greutate – 121 grame

Software

Sistemul de operare livrat este Android 2.3 5 Gingerbread, la pachet cu interfaţa SPB Shell 3D Android launcher, menită să dea telefonului un aspect modern, îmbunătăţind totodată funcţionalitatea de bază a sistemului de operare.

Huawei U8850 Vision - interfaţa SPB Shell 3D Android launcher

La configurarea iniţială a telefonului avem posibilitatea să alegem între interfaţa Android Gingerbread clasică şi cea personalizată de Huawei, echipată cu un mod de vizualizare 3D a ecranelor cu aplicaţii. În timp ce funcţionalitatea oferită nu este cu mult peste nivelul interfeţei clasice Android, efectele vizuale sunt reuşite din punct de vedere estetic şi induc un suflu de prospeţime sistemului de operare altfel cam învechit.

Performanţe şi impresii

Huawei U8850 Vision nu este un smartphone de lux, dar aproape că reuşeşte să creeze iluzia unui astfel de produs. Construcţia este solid realizată şi cu atenţie la detalii, iar aspectele care într-adevăr contează sunt bine acoperite în ciuda bugetului limitat.

Sub scutul din sticlă minerală cu formă uşor curbată se ascunde un ecran de o calitate mulţumitoare, iluminat satisfăcător în zilele însorite şi capabil să redea convingător imagini sau secvenţe video.

Interfaţa touch este sensibilă şi precisă, iar butoanele fizice pentru volum şi funcţia Lock suficient de rigide pentru a nu fi apăsate accidental.

Huawei U8850 Vision - vedere din faţă

Chiar dacă dispune de specificaţii care erau la modă anul trecut, hardware-ul ales de Huawei se descurcă bine cu sistemul Android 2.3.5 şi nu este pus în dificultate de efectele 3D ale skin-ului SPB Shell. Aplicaţiile se deschid relativ repede, iar navigarea paginilor web în versiune completă nu pune probleme.

Graţie sistemului de anulare a zgomotului de fundal, apelurile desfăşurate în spaţii deschise nu pun prea mari probleme. Din păcate la convorbirile purtate în mod speaker se simte nevoia unui difuzor mai puternic şi care nu distorsionează la volum maxim. Aceiaşi limitare este resimţită şi la audiţia de muzică, însă aici putem folosi cu rezultate mulţumitoare setul de căşti inclus în pachet.

Utilizarea receptorului GPS permite stabilirea locaţiei în mai puţin de un minut, şi cu o precizie de sub 50 metri. Din păcate viteza de reacţie a software-ului de navigaţie este suficientă doar pentru deplasări cu viteze relativ mici, specifice cel mult unei călătorii cu bicicleta, altfel pot apărea decalaje în ruta indicată pe ecran.

Camera foto

Deşi suficientă pentru poze ocazionale, camera foto este totuşi un punct slab pentru acest telefon. Senzorul de imagine cu rezoluţie 5MP dă rezultate bune doar în prezenţa luminii solare, iar expunerea imaginilor şi nuanţele de culori reproduse nu sunt întodeauna ideale. Focalizarea imaginii este lentă, încât timpul trecut între apăsarea declanşatorului virtual şi obţinerea efectivă a unei poze poate depăşi uşor pragul de 2 secunde. Deşi este mai bun decât nimic, blitz-ul cu un singur LED este totuşi prea slab pentru altceva decât poze obţinute de aproape, fără prea mari pretenţii asupra culorilor redate sau nivelul detaliilor.

Huawei U8850 Vision Sample Picture Huawei U8850 Vision Sample Picture
Huawei U8850 Vision Sample Picture Huawei U8850 Vision Sample Picture
Huawei U8850 Vision Sample Picture Huawei U8850 Vision Sample Picture

Funcţia de filmare cu rezoluţie 720p nu excelează la capitolul claritate şi nivel al detaliilor, însă rezultatele sunt mulţumitoare.

Huawei U8850 Vision – video sample

Dimensiunea fişierelor rezultate este redusă, iar formatul de compresie 3GP poate fi redat corespunzător de aproape orice PC sau dispozitiv extern.

Autonomia

Ajutat de un acumulator de 1400 mAh şi hardware nu foarte însetat de energie, Huawei U8850 Vision poate rezista cel puţin 2 zile unui regim de utilizare normal, folosit pentru sesiuni ocazionale de web browsing prin conexiune Wi-Fi şi jocuri rapide pe timpul călătoriilor scurte.

Huawei U8850 Vision - vedere din lateral

Din păcate utilizarea suportului 3G pentru sesiuni de navigare pe internet, sesiuni prelungite de jocuri şi vizionarea de filmuleţe pe You Tube pot epuiza rapid acumulatorul, reducând autonomia la nu mai mult de o zi.

Plusuri şi minusuri

[+] Preţ bun, dacă ne raportăm la dotările oferite
[+] Sistem de operare Android Gingerbread + interfaţă SPB Shell 3D
[+] Ecran curbat, cu interfaţă touch capacitivă
[+] Carcasă cu design unibody şi greutate redusă
[+] Aspect estetic plăcut
[+] Slot microSD

[-] Cameră foto cu performanţe sub aşteptări
[-] Doar 1GB memorie internă

Concluzie

Huawei U8850 Vision se face remarcat printr-un design atrăgător şi preţ competitiv, fiind o bună soluţie de compromis pentru cei care doresc să aibă parte de o experienţă cât mai apropiată de nivelul unui smartphone premium, dar nu dispun de bugetul necesar.

Lăsând la o parte procesorul single-core la 1 GHz, oarecum depăşit după standardele actuale, de departe cel mai mare inconvenient este camera foto, ale cărei performanţe nu sunt chiar la nivelul competiţiei.

Huawei U8850 Vision poate fi achiziţionat din magazinele retail din ţara noastră la un preţ de aproximativ 1100 Lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult