IDC: preţul mediu al unui smartphone se va apropia de 250$ până în 2018

IDC: preţul mediu al unui smartphone se va apropia de 250$ până în 2018

Piaţa smartphone-urilor nu se va mai bucura de aceeaşi creştere susţinută ca până acum, IDC avertizând încă din luna februarie că aceasta se va apropia încet de pragul saturaţiei. Odată cu încetinirea ritmului de creştere, care va afecta mai întâi ţările bogate, IDC afirmă că vom asista şi la o scădere continuă a preţului mediu de comercializare al unui smartphone.

Conform previziunilor făcute de IDC, preţul mediu de vânzare a unui smartphone va atinge în acest an valoarea de 314 dolari, în scădere cu 6,3 procente de la cifra de acum un an. Pe termen mediu, preţul mediu de vânzare va continua să scadă, acesta urmând să ajungă la suma de 267 de dolari în 2018.

Terminalele Android, care acoperă toate segmentele de piaţă, începând cu modelele chinezeşti extrem de ieftine şi terminând cu modele de vârf, vor avea cel mai mic preţ mediu de comercializare. În 2014,  un telefon Android va avea un preţ mediu de 254 de dolari, acesta urmând să scadă până la 215 dolari în anul 2018. Terminalele Windows Phone vor fi puţin mai scumpe în acest an, preţul lor mediu de vânzare urmând să fie de circa 265 de dolari, acestea urmând să ajungă până în 2018 la un preţ mediu de 214 dolari.

Această scădere a preţului mediu de comercializare este condusă în primul rând de reorientarea cumpărătorilor către terminalele mai ieftine, o tendinţă subliniată şi de Kantar acum câteva zile, şi ascensiunea producătorilor chinezi low-cost, care acoperă necesităţile pieţelor emergente. Cu toate acestea, producătorii consacraţi care activează în segmentele superioare vor fi şi ei obligaţi să reacţioneze.

IDC afirmă că inclusiv Apple, care activează în prezent în sectorul superior cu modelele noi şi în cel intermediar cu modelele anterioare păstrate în oferte, va trebui ţină cont de această tendinţă. Conform prognozelor companiei, terminalele iPhone vor avea în acest an un preţ mediu de comercializare de 657 de dolari, însă acesta se va micşora până la 604 dolari până în 2018.

Progresele rapide făcute de producătorii de componente hardware vor contribui şi ele la această scădere de preţ. Deşi cele mai noi ecrane sau procesoare sunt atractive, componentele din generaţiile anterioare oferă un nivel de calitate sau performanţă încă foarte bun şi vor fi utilizate în continuare, ceea ce va permite reducerea costurilor de producţie fără a face rabaturi suplimentare de calitate.

Până în 2018, IDC se aşteaptă că Android să piardă o parte din cota actuală de piaţă, râmânând însă o platformă dominantă. IDC se aşteaptă ca platforma Google să atingă o cotă de piaţă de 77,6 procente, aceasta fiind urmată de un iOS şi el în scădere, care îşi va adjudeca 13,7 procente, şi un Windows Phone în creştere, care va atinge o cotă de 6,4 procente.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News