Idou, smartphone Sony Ericsson cu Symbian S60, touchscreen, 12 MP

16.02.2009
Idou, smartphone Sony Ericsson cu Symbian S60, touchscreen, 12 MP

Pentru a nu pierde atenţia pe care un târg precum MWC 2009 i-o poate oferi, Sony Ericsson ne alimentează curiozitatea şi interesul pentru gadgeturi de top cu un telefon aflat încă în lucru şi care va fi lansat undeva în a doua jumătate a anului. Numele actual este Sony Ericsson Idou (se citeşte I do) şi este foarte posibil să fie rebotezat până la lansare.

Mai multe premiere pentru Sony Ericsson

Sony Ericsson Idou are mai multe lucruri cu care se poate lăuda. În primul rând, avem de-a face cu un smartphone cu touchscreen de 3.5 inch. În al doilea rând, este primul telefon Sony Ericsson cu sistem de operare Symbian S60. Trecerea la S60 nu mai este aşa de surprinzăzoare precum cea la Windows Mobile. Era normal ca după eşecul cu UIQ3 producătorul japonezo-suedez să se orienteze către alte sisteme de operare.

Sony Ericsson Idou În al treilea rând, cu această ocazie Sony Ericsson va intra în rândul producătorilor care au telefoane cu 12 MP. Camera foto va fi dotată cu autofocus şi bliţ Xenon. Evident, numărul de megapixeli ajută mai mult departamentele de PR şi marketing decât calitatea fotografiei în sine. Însă acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlaţi producători, precum Samsung şi LG. Lentila camerei este protejată de un capac culisant. Din cauza acestuia, spatele are partea de sus mai groasă.

În fine, va fi primul telefon Sony Ericsson cu slot microSD! Este o mutare care merită toate laudele noastre. Mai puţine standarde înseamnă mai puţină bătaie de cap pentru user şi mai puţini bani cheltuiţi pe cardurile de memorie. Sony Ericsson şi-a călcat cu mare greutate pe inimă şi a lăsat pe dinafară, în acest caz, propriul standard. Dacă şi-ar mai fi călcat încă o dată pe inimă şi ne-ar fi fericit şi cu o intrare audio pentru mufe standard de 3.5 mm, în locul alambicatelor şi inutilelor conexiuni proprii, ar fi fost deja un vis devenit realitate.

Sony Ericsson Idou

Dotări de top

Ecranul lui Idou este wide (rată 16:9) şi dispune de 360 x 640 pixeli rezoluţie. Pentru Internet utilizatorul va avea la dispoziţie fie conexiunea 3G, fie Wi-Fi. Suportul GPS (inclusiv asistat) este şi al prezent şi va face o pereche bună cu ecranul de 3.5 inch.

Cum am spus şi în introducere, Idou este deocamdată la nivel de prototip. De aceea, nici informaţiile legate de acest dispozitiv nu sunt complete.

Sony Ericsson Idou

De la un Symbian la altul

După o agonie îndelungată, Sony Ericsson a decis să eutanasieze UIQ3, sistemul de operare propriu care suferea de mult din cauza ignoranţei cu care era tratat de programatori. Lipsa aplicaţiilor i-a grăbit moartea. A ales Symbian S60 care nu de mult a fost eliberat (a se citi Open Source) de Nokia şi compania. Evident, va folosi versiunea pentru touchscreen, adică cea care este acum pe Nokia 5800 XpressMusic. Asta nu înseamnă că va arăta exact la fel. Fiind Open Source producătorul va avea libertatea de a-l modifica.

Predicţiile optimiste vorbesc de sfârşitul verii ca dată de lansare oficială pentru Idou. Cu tot cu amânările de rigoare însă, toamna este un termen mult mai realist. Sony Ericsson Idou va fi cu siguranţă unul dintre cele mai interesante telefoane inteligente de top ale anului. Producătorul japonezo-suedez ne-a obişnuit în ultimul timp, din păcate, cu un singur dispozitiv de top pe an, cum a fost Xperia anul trecut. Spun din păcate pentru că asta înseamnă că smartphone-ul cu Android va veni cel mai probabil abia la anul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News