În România nu se vor înregistra convorbirile telefonice, ci doar SMS-urile

21.01.2009
În România nu se vor înregistra convorbirile telefonice, ci doar SMS-urile

Toată ţara a vuit când presa a lansat titluri precum „de mâine toate convorbirile telefonice ar putea fi ascultate” sau „apelurile, SMS-urile şi e-mail-urile sunt înregistrate”. Mi se pare normal să facă aşa deoarece acest fapt încalcă nişte drepturi de bun simţ. Problema este că cetăţenii care nu se deranjau să citească articolul cu pricina ar adus mult şi bine injurii la adresa guvernanţilor noştri în urma acelui titlu. Presa nu prea s-a deranjat să folosească titluri corecte, ei fiind interesaţi de reacţia obţinută la citirea informaţiei scrisă cu litere cât mai mari.

Convorbirile nu vor fi inregistrate, ci doar datele despre ele

Realitatea despre legea promulgată de preşedinte în noiembrie 2008 este alta. Pe scurt, operatorii de telefonie mobilă nu vor înregistra nicio convorbire în plus faţă de câte înregistrau până acum la cererea judecătorilor. Ceea ce vor înregistra şi stoca timp de 6 luni vor fi informaţii legate de apeluri. Ei vor fi obligaţi să menţină o bază de date cu numerele de telefon ale apelaţilor şi apelanţilor, data, ora şi durata apelului, precum şi localizarea lor în momentul convorbirii. Ar trebui să fie foarte clar că nu se vor înregistra convorbirile efective. Au fost unii care-au înţeles asta dar tot consideră ca le sunt încălcate drepturi şi libertăţi câştigate la revoluţie. Aceasta e problema lor. Atâta timp cât acele date sunt ţinute sub cheie şi accesate doar la cererea justiţiei, e foarte bine.

Localizarea unui telefon mobil

Singurele „convorbiri” care vor fi „înregistrate” vor fi cele prin SMS. Chiar şi aşa, nu văd nicio problemă în această privinţă cât timp la ele nu are acces oricine. O altă categorie de utilizatorii vizaţi de legea în cauză sunt cei care dispun de o conexiune la Internet acasă. Se vor înregistra orele de conectare şi deconectare la Internet, dar şi detalii legate de e-mail-urile trimise. Acest ultim aspect este valabil pentru cei care folosec căsuţe poştale electronice oferite de provider (de exemplu [email protected]). Dacă obişnuiţi să folosiţi casuţele electronice oferite de Yahoo! sau Google, nu aveţi de ce să vă faceţi probleme.

SMS-urile vor fi stocate timp de 6 luni

Concluzia? Guvernul a dat o lege care se aliniază la normele Uniunii Europene şi care nu invadează mai mult decât altele viaţa privată. Providerii de telefonie mobilă şi Internet vor înregistra şi păstra timp de 6 luni nişte date personale. Totul este bine atâta timp cât ele nu ajung pe mâina unor persoane neavizate. Dacă ne este teamă chiar de acest lucru, atunci trebuie ţinut cont că şi înainte de promulgarea legii ele erau accesibile pe căi mai puţin legale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News