Un producător smartphone confirmă impactul negativ al încărcării rapide pentru acumulator

11.05.2020
Un producător smartphone confirmă impactul negativ al încărcării rapide pentru acumulator

Într-un rar, dar apreciat moment de onestitate, producătorul Oppo admite că folosirea tehnologiilor de incarcare rapida a acumulatorilor poate reduce dramatic longevitatea acestora, creșterea puterii de încărcare amplificând în mod exponențial pierderea de capacitate.

Adresând o limitare a tehnologiei Li-ion de care ne lovim în mod constant, producătorii smartphone pentru cea mai rapidă viteză de încărcare de pe piață, părând să ignore limitele fizice ale acumulatorilor și așa fragili pe care se bazează gadgeturile moderne.

De la reclamă la realitate

Desigur, recunoașterea uzurii accelerate a acumulatorilor Li-ion, cauzată de o decizie luată probabil într-un birou de PR pentru folosirea vitezei de încărcare ca atu principal în campaniile de promovare, vine prea târziu pentru cumpărătorii care au comandat deja noul flagship Oppo Ace2. Atrași cu promisiunea încărcării acumulatorului la 0-100% în doar 30 de minute (56 minute în modul wireless), o parte dintre aceștia sesizează deja o scădere a autonomiei în utilizare, cei mai „norocoși” dintre ei urmând să parcurgă procesul de înlocuire gratuită a acestuia, cât timp telefonul încă se află în garanție.

Oppo Ace2 vine echipat cu un acumulator de 4.000 mAh, care în mod normal ar trebui să ofere autonomie decentă pe configurația cu chipset Snapdragon 865 și ecran cu rată de refresh la 90Hz. Telefonul acceptă încărcare prin cablu USB-C la puteri de până la 65W și încărcare wireless de 40W. Deși,  sună excelent, viteza de încărcare are și ea costul ei, măsurat în cicluri de încărcare.

Aparent, OPPO a confirmat că tehnologia de 40W degradează o baterie până la 70 la sută din capacitatea inițială după același număr de încărcări la care o implementare clasică QuickCharge, cu putere de maxim 15W, ar lăsa 90% din capacitatea indicată pe eticheta acumulatorului.

De ce nu fac și alții la fel

Acest detaliu ar putea explica de ce unii producători cu reputație de protejat, precum Google și Apple, nu țintesc orbește scurtarea timpilor de încărcare, preferând doar să laude capacitatea totală a acumulatorului. Mai ales că, în mod obiectiv, incarcare rapida cu putere de 15W în aproximativ 2 ore nu este chiar atât frustrantă pentru utilizatorii de rând.

Având în vedere faptul că majoritatea utilizatorilor nu-și păstrează smartphone-ul actual pentru mai mult de trei ani, prezența unui acumulator care se deteriorează treptat, în ritmul dictat de încărcarea rapidă-standard, nu este o problemă decât dacă specificațiile acestuia sunt deja la limită când telefonul iese pe poarta fabricii. Dar dacă uzura este amplificată prin introducerea unei tehnologii de încărcare ultra-rapidă care motivează utilizatorii să-și folosească telefoanele mobile fără grija autonomiei rămase, problemele nu pot fi decât mult amplificate.

Însă, deocamdată, Oppo rămâne centrat pe livrarea celui mai mic timp de încărcare cu putință, promițând pentru următorul flaghip un adaptor AC cu putere de 65W.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult