Încărcarea wireless pentru telefoane mobile trece la standardul Qi2, derivat din Apple MagSafe

04.01.2023
Încărcarea wireless pentru telefoane mobile trece la standardul Qi2, derivat din Apple MagSafe

Spre deosebire de Lightning, Qi2 nu este un format proprietar deținut de Apple, accesoriile bazate pe acesta urmând să funcționeze în egală măsură cu telefoane iPhone și Android.

Deși a pierdut pe segmentul conectorilor fizici, fiind obligat de autoritățile europene să substituie propriul format Lightning cu USB-C, Apple reușește să se impună pe nișa tehnologiilor de încărcare wireless printr-o adaptare a propriului format MagSafe. Contrar așteptărilor, asta e o veste bună pentru toți utilizatorii de dispozitive mobile

Denumit Qi2, noul standard universal pentru încărcare wireless încorporează tehnologii MagSafe esențiale, cum ar fi sistemul automat de aliniere și fixare a dispozitivului asistat de magneți, esențial pentru maximizarea eficienței transferului de energie și scurtarea timpului de încărcare.

Validat de Wireless Power Consortium (WPC), noul standard de încărcare Qi2 va trece printr-o fază inițială de implementare. Asta înseamnă că, anul acesta, producătorii de dispozitive nu vor fi obligați să îl implementeze pe dispozitive și accesorii. Însă, având în vedere importanța pe care această dotare o va avea în viitorul nu prea îndepărtat, este de așteptat ca noua certificarea să apară rapid în lista cu specificații pentru dispozitivele nou incluse în calendarul de lansări al producătorilor smartphone mari și mici.

Vestea bună este că formatele Qi și Qi2 sunt compatibile, însemnând că dispozitivele Qi vor putea fi încărcate în modul wireless cu adaptoare Qi2 și viceversa, unele compromisuri pe partea de viteză bună și eficiență a transferului de energie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult