Incursiune în trecut: prototipuri Apple ieşite la iveală

Incursiune în trecut: prototipuri Apple ieşite la iveală

Samsung şi Apple se vor întâlni din nou peste câteva zile în sălile tribunalelor americane, dar până când primele detalii juridice interesante vor ieşi la iveală, ne putem bucura de o serie de imagini inedite ale diverselor prototipuri Apple. Acestea fac parte din documentele depuse la tribunal iar unele datează de acum un deceniu.

Un prototip al terminalului iPhone, care datează din 2006, ne dezvăluie o serie de influenţe preluate din design-ul industrial Sony. Se observă unele asemănări vagi cu design-ul iPhone 4, care va fi lansat abia 4 ani mai târziu, dar şi numărul mai mare de butoane frontale, conectorul jack proeminent şi detaliile mai pronunţate.

Apple iPhone - design inspirat de Sony

Apple iPhone - design inspirat de Sony

Cel de-al doilea prototip, denumit P2 în documentele Apple, arată influenţele player-ului portabil iPod Mini, remarcându-se chenarul ecranului, marginile laterale semicilindrice şi capetele retezate. Alături de el se observă o derivaţie a design-ului inspirat de Sony, de data aceasta şi mai apropiat de construcţia iPhone 4/4S.

Apple iPhone - design inspirat de iPod Mini

În final, au mai ieşit la iveală un model extrem de îngust (nume de cod N90) şi randarea 3D a unui model asemănător cu iPhone 4/4S dar cu colţuri retezate.

Apple iPhone - prototip N90 (2008-2009?)

Apple iPhone - prototip necunoscut

După cum se remarcă, unele modele sunt atât de vechi încât nici măcar cunoscuta interfaţă a sistemului de operare iOS nu era definitivată.

Şi tableta iPad a primit atenţia presei. Primul design, care a ieşit la lumină acum două săptămâni, înfăţişează prototipul unei tablete care datează din perioada 2002-2004 şi care are un aspect asemănător cu cel al laptopurile MacBook din acea perioadă. După grosime însă, aceasta pare mai degrabă un laptop înghesuit în spatele unui ecran touchscreen decât o tabletă.

Prototip iPad (2002-2004)

Prototip iPad (2002-2004)

Cel de-al doilea design al tabletei iPad este ceva mai apropiat de zilele noastre şi pare a data din perioada 2006-2007 deoarece foloseşte un design asemănător cu cel al prototipului iPhone derivat din iPod Mini, cu margini semicilindrice şi capete retezate.

Prototip iPad (2006-2007?)

Prototip iPad (2006-2007?)

Unele elemente ale acestor produse se pot găsi în modele actuale ale companiei, cele mai multe însă nu. Această incursiune este însă interesantă deoarece dezvăluie aspecte necunoscute din spatele efortului de creaţie al unei companii pentru care design-ul este unul dintre punctele forte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News