iPhone 11, 11 Pro şi 11 Pro Max testate pentru rezistenţă. Câte „căzături” poate să îndure un telefon de 1.000 de euro

23.09.2019
iPhone 11, 11 Pro şi 11 Pro Max testate pentru rezistenţă. Câte „căzături” poate să îndure un telefon de 1.000 de euro

Acum că iPhone 11 a ajuns în mâinile utilizatorilor, a venit momentul pentru câteva teste de rezistenţă mai puţin convenţionale. Avem deja mai multe teste de rezistenţă, însă cele care testează rezistenţa sticlei sunt întotdeauna cele mai interesante, întrucât ecranele sau capacele din spate sunt în general cele mai fragile componente din tot telefonul. Iată cum se prezintă iPhone 11 Pro şi iPhone 11 standard în testele de impact cu cimentul.

Avem la dispoziţie două teste, cu rezultate diferite. Cel mai „brutal” este oferit de către canalul de YouTube PhoneBuff, care încearcă să realizeze teste într-o manieră cât mai ştiinţifică. În cazul de faţă, un iPhone 11 Pro Max şi un Samsung Galaxy Note 10 sunt supuse unui teste de impact cu cimentul operat de un braţ mecanic, care asigură „scăpări” cât mai precise de la aceeaşi înălţime şi în aceeaşi poziţie de fiecare dată. Mai mult, cei de la PhoneBuff oferă şi note pentru dispozitive la final unul dintre ele ieşind câştigător.

În cazul de faţă, iPhone 11 Pro Max nu a ieşit prea bine, adunând un scor de 35 de puncte, faţă de cele 39 ale Galaxy Note10, crăpăturile în ecran şi de pe sticla de pe spate fiind mult mai pronunţate pe modelul Apple. De asemenea, camera foto a încetat să funcţioneze după mai multe accidente, deci probabil că nu este o idee foarte bună să folosim iPhone 11 Pro Max fără o husă de protecţie.

Într-un test mai puţin ştiinţific, redacţia CNET a testat rezistenţa modelelor iPhone 11 şi iPhone 11 Pro. Testul a implicat „scăpări” controlate, folosind un sistem realizat dintr-un aspirator cu putere mare şi o macara pentru filmare. Au fost realizate „aruncări” de la 1, 2, 2,7 şi 3,3 m atât pe ecran, cât şi pe spate, iar rezultatele au fost cel puţin impresionante.

În cazul testelor de la CNET, niciunul dintre telefoane nu s-a spart în urma impactului. Sticla de pe ambele părţi a rămas intactă, însă asta nu înseamnă că telefoanele nu s-au deteriorat. Inelul metalic din jurul camerelor foto a rămas cu urme de la impact, în timp ce modelul iPhone 11 Pro a început să „piardă” pixeli în urma impacturilor repetate. Mai mult, camera pare să fie un punct fragil, aceasta încetând să funcţioneze spre finalul testelor de rezistenţă.

Ca de obicei, concluzia este că sticla de pe telefoane este fragilă şi se poate sparge. Niciun astfel de test nu poate asigura că telefonul tău va rezista la impactul cu solul în toate situaţiile. Apple spune că sticla de pe modelele iPhone 11 este cea mai rezistentă de pe piaţă, însă rezultatele în viaţa reală pot varia. În funcţie de viteza impactului, unghiul sau chiar materialul pe care telefonul cade, un accident poate rezulta într-o „daună totală”, sau poate să nu aibă niciun efect negativ.

Inclusiv Apple spune că sticla de pe iPhone 11 nu este indestructibilă şi că de aceea există şi huse pentru telefoane, în cazul în care clienţii îşi doresc un strat în plus de protecţie:

„iPhone 11 şi iPhone 11 Pro sunt realizate din cea mai rezistentă sticlă de smartphone-uri de până acum, atât pe faţă, cât şi pe spate. iPhone 11 este realizat şi din aluminiu folosit în industria aeronautică, în timp ce iPhone 11 Pro are o ramă structurală din oţel inoxidabil. Toate materialele trec prin teste riguroase de utilizare reală şi sunt realizate pentru a fi rezistente, dar nu indestructibile. Dacă utilizatorii sunt îngrijoraţi despre scăparea iPhone-urilor, sugerăm protejarea cu una dintre multele huse disponibile.”

De altfel, husele au devenit accesorii aproape indispensabile pentru telefoanele cu spate din sticlă şi nu numai. Având în vedere ce preţuri de reparaţii au produsele Apple şi că reparaţiile pentru display şi sticla de pe spate sunt printre cele mai scumpe operaţiuni, probabil că nu foarte mulţi utilizatori vor alege să ţină noile lor telefoane care pornesc de la 700, 1.000 sau 1.100 dolari (şi mai mult în Euro) fără protecţie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult