iPhone 11 Pro Max dezasamblat. Ce se găseşte la interior şi cât de mare este bateria

19.09.2019
iPhone 11 Pro Max dezasamblat. Ce se găseşte la interior şi cât de mare este bateria

Primele dispozitive din seria iPhone 11 ajung abia mâine în magazinele de specialitate, însă deja au ajuns mai multe unităţi în mâinile celor care sunt interesaţi să le testeze. Câteva review-uri au fost deja publicate în Statele Unite, însă cei din Asia care au acces la telefoane par mai degrabă interesaţi să le desfacă şi să ne arate ce se găseşte la interior. Astfel, au apărut primele dezasamblări cu noul iPhone 11 Pro Max, care dezvăluie câteva lucruri interesante despre noul flagship Apple.

Deja există două surse diferite care au dezasamblat iPhone 11 Pro Max, una din China şi una din Vietnam, fie care în alt format. Din China avem fotografii clare cu componentele telefonului, iar din Vietnam vine un clip video de pe un canal de YouTube de tehnologie.

Cele mai importante diferenţe de pe generaţia iPhone 11 faţă de modelele iPhone XS de anul trecut sunt la capitolul baterie şi camere, iar la interior, diferenţele evidente sunt evidente chiar la aceste categorii. Pentru a îmbunătăţi autonomia, pe lângă procesorul semnificativ mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, Apple a ales un acumulator mult mai mare. Vorbim despre o baterie de 15.04 Wh pe modelul 11 Pro Max, cu 25% mai mare decât cel de pe XS Max de anul trecut, care oferea o capacitate de 12,08 Wh. Exprimată în mAh, capacitatea acumulatorului este de 3.969.

Bateria din iPhone 11 Pro Max este semnificativ mai groasă decât cea de anul trecut şi este dispusă în formă de L, dintr-o singură bucată. iPhone X a fost primul telefon Apple care a venit cu o baterie în formă de L, iar modelele XS au păstrat această „tradiţie”. Spre diferenţă de XS Max, 11 Pro Max are o baterie solidă, dintr-o singură bucată. Modelul de anul trecut folosea două baterii alăturate. Integrarea bateriei într-un singur corp solid asigură o capacitate mai mare şi introduce mai puţine puncte sensibile în cazul unui accident.

Modulul de camere este complet nou, acesta fiind realizat integrat într-o singură piesă. Cele trei camere sunt montate pe un suport comun, acestea neputând fi schimbate individual, în cazul unei probleme. Producătorii de smartphone-uri din ultima perioadă care oferă câte trei camere aleg de obicei să integreze două camere într-un singur modul, în general cea principală şi camera pentru zoom şi pun separat camera ultra-wide. De altfel, camera ultra-wide de pe alte telefoane este în general considerată inferioară, iar Apple promite performanţă la fel de bună atunci când vine vorba despre calcularea timpului de expunere şi despre redarea culorilor, chiar şi pe acest senzor.

Modulul True Depth, format dintr-o cameră frontală, o cameră cu infraroşu şi un proiector cu laser, nu s-a schimbat foarte mult în dimensiuni, în ciuda zvonurilor care sugerau că Apple lucrează la miniaturizarea acestuia. Un modul mai mic ar însemna şi posibilitatea de a micşora notch-ul, însă Apple pare să păstreze această tehnologie pentru un model viitor, sau poate că aşteaptă până când toate aceste componente vor fi integrate sub display. Xiaomi a demonstrat deja tehnologia care ascunde o cameră frontală sub un ecran OLED, iar Apple ar putea folosi această tehnologie pentru a ascunde şi restul componentelor frontale. Totuşi, ecranele OLED nu permit pătrunderea aceleiaşi cantităţi de lumină în senzori, deci calitatea fotografiilor şi clipurilor ar putea fi mai slabă. Este greu de crezut că Apple va folosi o astfel de tehnologie fără să asigure o experienţă de utilizare cel puţin similară, dacă nu mai bună pe generaţiile noi faţă de cele din trecut.

Întrucât camerele ocupă acum mai mult spaţiu la interior, iar bateriile au crescut, nu a mai rămas foarte mult spaţiu pentru placa de bază a telefonului. Astfel, aceasta a fost redusă în dimensiuni. În continuare, Apple foloseşte un design de tip „sandviş”, suprapunând două plăci PCB care integrează toate componente electronice necesare telefonului. În trecut, această placă era în formă de L, dar acum este de formă dreptunghiulară. Cea mai mare componentă de pe placa de bază pare să fie slot-ul pentru cartela SIM, ceva ce pare să dea bătăi de cap celor de la Apple.

Compania nu s-a sfiit în trecut să elimine din componentele pe care nu le mai consideră necesare la interior, precum jack-ul de căşti, pentru a face loc altor componente, aşa că nu ar fi ieşit din comun să ne imaginăm că slot-ul de SIM ar putea fi următorul care va fi eliminat de pe iPhone-uri în favoarea unei cartele eSIM, care este deja integrată pe placa de bază. Singurul lucru care opreşte Apple să facă asta mai repede este lipsa suportului pentru eSIM din partea multor operatori. De exemplu, în România, numai Orange oferă funcţionalitate eSIM pe iPhone şi Apple Watch. Trecerea la eSIM ar trebui făcută numai după ce toţi operatorii implementează o astfel de funcţionalitate.

Adevărul este că diferenţele de la interior între iPhone 11 Pro Max şi iPhone XS Max nu sunt atât de mari. Dar nici la exterior nu sunt. Avem mici îmbunătăţiri incrementale, care sugerează că iPhone 11 Pro Max este un soi de upgrade „S” pentru modelul XS Max de anul trecut. Probabil că îmbunătăţirile nu sunt un motiv bun de upgrade pentru cei care au deja un telefon lansat în ultimii 2 ani de la Apple, însă cei care folosesc o variantă mai veche, cu siguranţă vor simţi diferenţa.

iPhone 11, iPhone 11 Pro şi iPhone 11 Pro Max se lansează mâine, 20 septembrie, în SUA, Germania, Italia, Franţa şi alte ţări mai „importante”. Tot mâine încep pre-comenzile în România pentru aceste modele la operatori şi în magazinele care distribuie telefoanele în mod oficial. Lansarea telefoanelor în magazinele autohtone va avea loc săptămâna viitoare, pe 27 septembrie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult