iPhone 14 ar putea fi primul telefon Apple cu suport pentru filmare 8K și cameră foto de 48MP

14.04.2021
iPhone 14 ar putea fi primul telefon Apple cu suport pentru filmare 8K și cameră foto de 48MP

Așteptat anul viitor, noul iPhone 14 ar putea fi primul flagship Apple care primește cameră foto de 48MP și opțiune pentru filmare 8K, la 3 ani după concurența Android.

Centrat mai mult pe argumentul calității imaginii, Apple a limitat de mult timp camera principală de pe modelele iPhone la rezoluția 12MP, în ideea că simpla creștere a numărului de pixeli aduce mai multe dezavantaje decât beneficii consumatorilor finali. Un argument similar este folosit și în sprijinul rezoluției 4K în modul de filmare, anume că prea puțini utilizatori dispun de mijloacele necesare pentru vizionarea clipurilor 8K la claritatea nativă.

Însă potrivit apreciatului analist Ming-Chi Kuo, Apple resimte din plin presiunea competiției, fiind pe cale să cedeze noului trend. De ajutor este și faptul că, între timp, hardware-ul folosit pentru captură imagine și video a progresat la un nivel suficient încât saltul de rezoluție să nu mai reprezinte un compromis. Astfel, iPhone 14 ar urma să preia opțiunea pentru filmare 8K disponibilă deja pe Android, însă cu limitările de rigoare. Spre exemplu, chiar și cele mai avansate telefoane flagship cu Android nu pot filma în modul 8K cu mai mult de 24 cadre pe secunde. În plus, există și o limită de timp, impusă pentru a preîntâmpina supraîncălzirea senzorului optic. Este de așteptat ca aceste neajunsuri să fie prezente și pe prima generație iPhone cu filmare 8K.

iPhone 14

Cât despre opțiunea pentru poze la rezoluție 48MP, lucrurile stau mult mai bine, rezoluția fiind deja suportată la scară largă în lumea Android. Practic, iPhone 14 va oferi tot poze de 12MP în majoritatea timpului, însă obținute prin combinarea a patru pixeli adiacenți de pe senzorul optic. Astfel, rezoluția 48MP va apărea cel mai probabil doar ca setare opțională, de bifat atunci când dorești să ai cea mai bună claritate cu putință, în condiții de iluminare aproape ideale.

O altă schimbare prezisă de analistul Ming-Chi Kuo este renunțarea la „bretonul” decupat la partea de sus a ecranului, în favoarea unei perforații în stilul Samsung. Ușor de pus în practică fără a crește prea mult costurile, metoda perforării ecranului va crește suprafața de afișare utilă fără consecințe majore pe partea aspectului estetic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video