iPhone 3G – ieftin şi mai deştept

10.06.2008
iPhone 3G - ieftin şi mai deştept

Zi fastuoasă pentru Steve Jobs şi compania. Aşa cum anticipam, pe 9 iunie, telefonul Apple a revenit în prim planul mapamondului conectat la tehnologie. iPhone 3G rezolvă o mare parte din problemele vechiului terminal şi ţinteşte către topul celor mai performante dispozitive mobile existente la ora actuală. Şi asta nu e tot – Apple s-a gândit să ne ofere iPhone 3G la un preţ atractiv ce pleacă de la 199 $, nu prohibitiv cum s-a întâmplat cu prima versiune. Singurul posibil inconvenient este acela că, pentru a beneficia de iPhone 3G, vom fi obligaţi să ne abonăm sau să ne prelungim contractul de telefonie mobilă.

Apple iPhone 3G urmează să fie disponibil din 11 iulie în nu mai puţin de 22 de state (noi nu figurăm pe această listă), iar până la sfârşitul anului să se răspândească pe teritoriul a încă 48 de ţări, printre care şi România. Potenţialii doritori de pe plaiurile mioritice trebuie să-şi îndrepte privirea către Orange România căci acolo va poposi telefonul companiei din Cupertino. Acum e vremea să-l luăm la disecat şi să vedem ce aduce nou.

Apple iPhone 3G

În sfârşit, 3G

În primul rând, mult aşteptata conectivitate 3G. A fost nevoie de aproape un an pentru ca Apple să aducă utilizatorilor această facilitate foarte utilă pentru accesul la Internet, în condiţiile în care spoturile Wi-Fi au o arie de acoperire scăzută.

Primele teste au arătat că noul iPhone are o viteză de transfer bună (un test practic a indicat o rată de transfer de 215 Kbps prin 3G, în timp ce pe vechea versiune aveai aproximativ 104 Kbps oferiţi de EDGE). În schimb, amatorii de apeluri video nu au prea multe motive de bucurie. Camera secundară lipseşte, aşa că discuţiile cu feţele zâmbăreţe aflate la distanţă se va face în cel mai bun caz cu ajutorul unui dock special care se achiziţionează separat.

Apple iPhone 3G

GPS-ul, în atenţia şoferilor

Un alt element binevenit este receptorul GPS integrat, alături de suportul A-GPS ce aduce o viteză sporită la detectarea punctelor de interes. Datorită ecranului generos de 3.5 inch cu interfaţă multitouch, iPhone 3G are şanse să surclaseze chiar şi sisteme GPS dedicate.

Fotografii cu geotag-uri

Latura multimedia nu a suferit mari modificări, singura noutate fiind suportul de geotagging pentru fotografii. Pentru cine nu ştie, această funcţie rar întâlnită la telefoane atribuie unei imagini coorodonatele geografice din locul unde a fost făcută, eventual altitudinea şi denumirea localităţii.

Liber la aplicaţii third-party

A fost o întreagă nebunie (inclusiv procese) cu primul iPhone legată de pierderea garanţiei în cazul instalării unor aplicaţii dezvoltate de către alţi producători (third-party). Cele mai populare se utilizau la deblocarea iPhone-ului şi se pare că acesta a fost motivul pentru care Apple a dorit să interzică folosirea programelor third-party. Noul iPhone 3G îţi dă voie să instalezi tot ce vrei fără riscul de a pierde garanţia. Thumbs up! Dacă tot suntem la capitolul software, să menţionăm că terminalul vine cu sistem de operare Mac OS X v10.4.10.

Apple iPhone 3G

Suport Microsoft Exchage pentru e-mail

Vechiul iPhone, cu toate neajunsurile lui, s-a dovedit un dispozitiv redutabil la capitolul Internet. Acum, iPhone 3G vine cu Microsoft ActiveSync, util la sincronizarea mail-urilor.

iPhone 3G, puţin mai mare şi mai autonom decât prima versiune

Toate noutăţile prezentate mai sus nu au putut fi introduse în aceeaşi carcasă slim a vechiului iPhone. Compania din Cupertino a fost nevoită să mărească un pic cutiuţa magică. iPhone 3G măsoară 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, faţă de cei 115 x 61 x 11,6 mm ai primului telefon Apple.

Autonomia este şi ea sporită: de la 250 de ore la 300 de ore în stand-by şi de la 480 de minute la 600 de minute în convorbiri GSM.

Apple iPhone 3G Apple iPhone 3G

Ce nu ne place la iPhone 3G

  • În continuare, Apple se încăpăţânează să introducă funcţia copy/paste pentru fişiere;
  • MMS-ul este absent la datorie;
  • Bluetooth incomplet – merge doar să-ţi conectezi căştile wireless, nu poţi trimite fişiere;
  • Lipseşte camera secundară pentru apeluri video;
  • Camera foto de 2 MP este de domeniul trecutului;
  • Înregistrarea video este posibilă doar după instalarea unor aplicaţii third-party;
  • Nu permite instalarea de aplicaţii JAVA.

Deocamdată cam asta ar fi mica noastră listă cu nemulţumiri. Dacă aveţi şi altele, nu ezitaţi să ne contactaţi. Promitem solemn să redirecţionăm suflul nemulţumirii din popor către sediul Apple din California.

În altă ordine de idei, noile funcţii ale iPhone 3G sunt binevenite şi vor atrage cu siguranţă un mare număr de doritori, mai ales dacă operatorii GSM respectă recomandările Apple în ceea ce priveşte preţul de vânzare: 199 $ pentru versiunea de 8 GB şi 299 $ pentru iPhone 3G 16 GB, în condiţiile deschiderii sau prelungirii unui contract pe o perioadă de minim doi ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News