iPhone 4S review: Apple iPhone pentru Siri?

iPhone 4S review: Apple iPhone pentru Siri?

Primul telefon Apple a impresionat prin conceptul de ecran multitouch. Al doilea ne-a adus mult aşteptatul suport pentru Internet de mare viteză. iPhone 3GS a sporit ritmul de procesare, iar iPhone 4 a ridicat experienţa multimedia la un nivel superior (prin implementarea camerei HD şi lansarea aplicaţiei Facetime). Iată, pe scurt, cum a convins fiecare generaţie de iPhone. Nu au fost nicidecum tehnologii inventate de Apple, însă meritul companiei din Cupertino a fost modul în care le-a expus. O contribuiţie foarte importantă a fost vocea şi prezenţa scenică a regretatului CEO Steve Jobs. Păstrând modelul de expunere cu „killer feature”, şi iPhone 4S, lansat în absenţa lui Steve, a reuşit să stârnească o adevărată frenezie în rândul pasionaţilor de gadgeturi.

iPhone 4S

Isteria cu „Siri”

Lumea aproape că a uitat de noul hardware de pe iPhone 4S şi şi-a îndreptat întreaga atenţie către Siri, aplicaţia de recunoaştere vocală ce promite să revoluţioneze modul în care dăm comenzi vocale telefonului.

La doar două săptămâni de la lansare, Siri a fost întoarsă pe toate părţile şi expusă în toate modurile posibile: comenzi la obiect, specifice oamenilor din business, utilizarea limbajului natural (ca şi cum ai dialoga cu o altă persoană), dar şi situaţiile amuzante (răspunsuri, rezultate) – provocate sau nu intenţionat.

Până şi noi am trecut repede peste partea de design şi practic primul lucru pe care l-am încercat când am primit noul iPhone 4S la teste a fost evident Siri. Ne-am calmat însă repede şi am ajuns la concluzia că mai avem de aşteptat până când va reprezenta un serviciu indispensabil (precum cel de mesagerie spre exemplu) în utilizarea de zi cu zi a telefonului.

Siri pe iPhone 4S

În prezent, Siri este aproape inutil în România, nu pentru că accentul nostru ar fi nepotrivit sau că nu am şti limbi străine (engleză, franceză, germană – limbile suportate), ci pentru faptul că nu suportă căutările punctelor de interes localizate în ţara noastră. Putem cel mult utiliza Siri la apelarea unui contact, trimiterea unui mesaj sau e-mail şi eventual pentru aflarea răspunsurilor la întrebări de cultură generală.

În momentul în care va include pe listă şi România, vom reveni cu un review amănunţit. Până una alta, vă punem la dispoziţie un articol de unde puteţi afla de ce este actualmente capabilă aplicaţia de recunoaştere vocală Siri, exclusiv prezentă pe iPhone 4S – precedentele generaţii nu suportă în mod normal Siri, ar putea fi însă posibil prin tehnici invazive.

Design, construcţie, ergonomie

Deşi arată 99% identic cu iPhone 4, designul noului telefon Apple este uşor modificat. Pentru evitarea problemelor cu semnalul (vă aduceţi aminte de „antenna-gate„), iPhone 4S are un sistem cu două antene ce oferă o recepţie îmbunătăţită şi previne căderile de semnal. Puteţi observa diferenţele de poziţionare dacă priviţi cu atenţie marginile dispozitivelor şi le comparaţi.

iPhone 4S are 140 de grame, cu 3 grame mai mult decât iPhone 4. În rest, cele două terminale prezintă acelaşi aspect (candy-bar cu ecran multitouch de 3.5 inch, 960 x 640 pixeli) şi dimensiuni (115,2 x 58,6 x 9,3 mm). Chiar şi obiectivul camerei, deşi are o rezoluţie superioară (8 MP faţă de 5 MP) şi un alt sistem de lentile, la exterior arată la fel.

Din punct de vedere al ergonomiei, în utilizarea de zi cu zi, experienţa cu iPhone 4S este deosebit de plăcută şi nu ridică niciun fel de probleme.Estetic, plasticul lucios al carcasei se murdăreşte imediat de amprente şi, pentru păstrarea „frumuseţii”, trebuie şters cam după fiecare utilizare.

iPhone 4S

Introducerea şi scoaterea cartelei microSIM, vă reamintim, se face cu ajutorul acului special inclus în pachet sau, în cazul în care îl pierdeţi, cu un obiect similar. Acesta trebuie introdus în fanta de pe marginea din dreapta şi apăsat până când suportul pentru cartelă iese în exterior suficient de mult încât să poată fi tras cu degetele afară.

Ca şi în cazul precedentelor modele iPhone, bateria nu poate fi scoasă / înlocuită autorizat decât în service-ul Apple, cu instrumente speciale. Orice altă intervenţie duce la pierderea garanţiei.

Ecosistem de lux

Chipset-ul noului iPhone 4S este practic cel de pe iPad 2 (Apple A5), cu diferenţa că procesorul dual core este sub-tactat şi funcţionează la o frecvenţă de 800 Mhz (cel de pe tabletă rulează la 1 GHz).

Memoria RAM numără doar 512 MB, dar ecosistemul Apple (hardware, OS, aplicaţii) este atât de bine optimizat încât o cantitate mai mare ar fi fost nu doar inutilă, ci ar fi însemnat şi o risipă de energie.

Rezultatele din testele sintetice arată că iPhone 4S este cel mai performant smartphone de pe piaţă.

iPhone 4S

În practică, acest lucru este accentuat de sistemul iOS 5, foarte grijuliu din punct de vedere al managementului resurselor.

Despre iOS 5, puteţi afla tot ce este important din materialele următoare:

Totul despre iOS 5, noul sistem Apple pentru dispozitive mobile

Apple iOS 5 – top 10 funcţii interesante

Cât despre aplicaţii, ceea ce se găseşte actualmente în App Store, nu solicită nici măcar la jumătate din capacitate noul iPhone 4S. Cu alte cuvinte, iPhone 4S este o investiţie de viitor, un dispozitiv ce va face faţă cerinţelor din 2012 şi, aproape sigur, din 2013.

iPhone 4S

Spaţiul de stocare intern, în cazul iPhone-ului sosit la teste, este de 16 GB (practic avem 13,5 GB disponibili). Cei care doresc mai mult, pot opta pentru iPhone 4S cu 32 GB sau 64 GB.

Informaţii din telefon pot fi stocate în siguranţă pe serverele Apple, dacă vă activaţi serviciul iCloud. Aveţi 5 GB alocaţi, suficienţi pentru datele importante (contacte, mesaje, mail-uri, poze, piese favorite, clipuri ş.a.m.d.). Pentru upload, trebuie să conectaţi telefonul la calculator sau la o reţea Wi-Fi.

În plus, iCloud oferă domenii de e-mail @me.com.

Cameră foto cu F2.4 şi procesare HDR (High Dynamic Range)

Camera de pe iPhone 4S are o apertură de F2.4, adică permite să pătrundă mai multă lumină pe senzor decât în cazul obiectivelor cu aperturi mai mari (F2.8, F3.5, F5.6 etc.). O apertură mică presupune rezultate mai bune în condiţii slabe de iluminare, dar şi o adâncime de câmp mai bună – subiectul pe care focalizăm apare clar, iar fundalul blurat. Nu vă aşteptaţi însă la rezultate comparabile cu o cameră DSLR, sistemul de lentile este unul minuscul, iar senzorul de asemenea. Mulţumită unei procesări excelente, pozele realizate cu iPhone 4S pot fi comparate cel mult cu o cameră compactă ieftină.

O funcţie nouă faţă de ce ne ofereau camerele de pe precedentele generaţii de telefoane Apple este captura HDR. Când activăm această opţiune, imaginea finală este compusă din trei sau mai multe cadre suprapuse, realizate cu expuneri compensate diferit. Plaja compensaţiilor de expunere este stabilită automat (poate fi -0.3, 0, +0.3 sau -0.7, 0, +0.7 ş.a.md.). În acest fel, pozele HDR prezintă mai multe detalii decât o poză obişnuită.

Poză HDR vs. poză normală

Posibilităţile de editare direct de pe telefon există, dar sunt puţine la număr: putem roti, decupa, elimina ochii roşii sau selecta o opţiune de corectare automată a fotografiei.

Video Full HD 1080p

Capturile video se fac la rezoluţie Full HD 1080p, cu 30 de cadre pe secundă. Atât în cazul înregistrărilor video cât şi în cazul fotografierii, setările specifice (ISO, timp de expunere, diafragmă, mod focalizare, expunere) lipsesc. Totul se calculează automat.

Sample video Full HD- porumbelul însetat

Sample video Full HD – maşini

iPhone 4S

Muzică de nota 10

Experienţa vastă a Apple pe acest segment nu a putut genera decât o nouă notă maximă. Dacă ar fi să obiectez ceva, acel lucru ar fi căştile din pachet, mult prea banale pentru calitatea sunetului redat de iPhone 4S.

Player-ul denumit generic Music nu include egalizator şi alte funcţii de procesare software a sunetului. Acest lucru nu poate fi decât benefic. Pentru cei care nu ştiu, orice procesare soft are ca efect deterioarea calităţii sunetului. Sigur, de multe ori compromisul este acceptat, deoarece putem amplifica anumite frecvenţe şi pune mai bine în valoare căştile sau boxele de care dispunem.

Conectivitate „Full”, experienţă „Half”

iPhone 4S, ca orice dispozitiv de top, oferă tot tacâmul necesar pentru browsing şi comunicare prin reţele mobile şi Wi-Fi.

Browser-ul Safari este mai rapid ca niciodată, dar să nu uităm că elementele Flash sunt restricţionate în continuare. În schimb, paginile Web HTML5, deşi încă puţine, au parte de o randare ca la carte.

Bluetooth-ul, deşi ajuns la versiunea 4.0, este limitat de Apple şi nu include protocol pentru transfer de fişiere. În schimb, promite o bandă largă de date pentru comunicarea cu accesorii diverse: căşti Stereo Bluetooth, accesorii fitness etc.

Una peste alta, cei care au acceptat iPhone-ul cu limitările lui vor fi bucuroşi să afle că netul zbârnâie şi au Bluetooth 4.0, ceilalţi vor continua să critice în continuare politica Apple.

Autonomie bună

iPhone 4S, mulţumită ecosistemului propriu excelent optimizat, reuşeşte să ofere o autonomie superioară faţă de dispozitivele cu Android concurente. Este greu să dăm cifre exacte, cert este că, folosit intens, duce două zile fără probleme. Aşadar, un telefon pe care nu trebuie să-l încarci în fiecare seară sau să-l ţii conectat toată ziua la PC-ul de la birou.

Pachet fără adaptor standard pentru priză

Pachetul cuprinde cablu de date, căşti, ac pentru adaptor SIM şi alimentator priză. Acesta din urmă este compatibil cu prizele din Marea Britanie.

Plusuri şi minusuri

[+] Cel mai performant smartphone de pe piaţă;

[+] Corp compact, design impecabil;

[+] Cameră foto excelentă;

[+] Muzică de nota 10;

[+] Control vocal avansat – Siri;

[+] Autonomie bună;

[-] Pachetul nu include adaptor standard;

[-] Căşti modeste în raport cu ce poate chipset-ul audio;

[-] Siri nu suportă decât căutări localizate în Statele Unite.

Concluzie: iPhone 4S aduce îmbunătăţiri majore faţă de precedenta versiune, iar acestea ţin în special de hardware. Chiar dacă Siri este actualmente intens mediatizată, facilitatea de control vocal reprezintă mai mult un condiment şi nu un element de bază al telefonului Apple. Pe viitor, dacă suportul ei se va extinde şi către alte regiuni din afara Statelor Unite, este posibil să devină un element important, dar nu mai important decât hardware-ul care, în tandem cu un sistem foarte bine optimizat, propulsează iPhone 4S pe primul loc în topul telefoanelor inteligente.

Telefonul iPhone 4S ne-a fost oferit pentru testare şi se găseşte de vânzare în magazinul online Koyos.ro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News