iPhone 6 review

Software şi telefonie

Software şi telefonie

La capitolul software nu sunt foarte multe de spus despre iOS 8 faţă de ce am inclus deja în review-ul dedicat sistemului de operare. Deşi au apărut câteva update-uri în ultimele luni, diferenţele între versiuni sunt minore. Acestea au fost dedicate în special corectării de probleme semnalate de utilizatori după lansare, care în mare parte şi-au făcut treaba, oferind o experienţă de utilizare fără probleme.

Singurele schimbări notabile la capitolul software faţă de dispozitivele din trecut sunt legate de rezoluţie şi dimensiunile ecranului, care oferă ceva mai mult spaţiu pentru conţinut. Astfel, pe ecranul principal poţi avea acum încă un rând de aplicaţii pe fiecare pagină, iar aplicaţiile care au primit update-uri pentru noile rezoluţii vor afişa puţin mai mult conţinut. Cele care încă nu au fost actualizate vor face un zoom-in de la versiunea de pe iPhone 5.

Cei care nu doresc să aibă mai multe pictograme în meniu, pot opta pentru afişarea în formatul vechi cu cinci rânduri a câte patru aplicaţii. Acesta arată puţin ciudat la prima vedere, însă totul este puţin mai mare şi mai uşor de accesat. De altfel, interfaţa mare afişează conţinutul ca pe generaţiile trecute de telefoane Apple, inclusiv în aplicaţii.

Deşi iOS 8.1 a venit la pachet cu suport pentru Apple Pay, tehnologia de plăţi prin NFC de la Apple, nu am putut testa această funcţionalitate în România. Sistemul Apple Pay este momentan disponibil doar în Statele Unite ale Americii şi urmează să fie implementat şi în alte ţări în lunile şi anii care urmează. În afară de a efectua plăţi, sistemul NFC nu poate îndeplini nicio altă funcţie.

O altă funcţie nouă, disponibilă exclusiv pentru iPhone 6 (şi 6 Plus) este Reachability. Aceasta este dedicată celor care doresc să folosească telefonul cu o singură mână, dar nu pot ajunge în partea de sus a ecranului. Pentru a face acest lucru posibil, Apple a folosit butonul Home şi senzorul Touch ID integrat. Două atingeri (fără apăsare) aduce partea de sus a ecranului undeva pe la jumătate, iar toate funcţiile disponibile în partea de sus sunt acum posibile fără a folosi încă o mână pentru a susţine telefonul. În practică, Reachability este foarte util, chiar dacă din punct de vedere vizual nu este deloc atrăgător.

Aplicaţia „Phone” este probabil cea care a suferit cele mai mici schimbări de-a lungul timpului. În afară de noua interfaţă adăugată odată cu iOS 7, aceasta nu a primit nici funcţii noi nici elemente vizuale noi odată cu iOS 8 şi iPhone 6. Comparativ cu generaţiile trecute de telefoane Apple, pe iPhone 6 am pierdut cele mai puţine apeluri, ceea ce sugerează că noile antene din plastic îşi fac treaba destul de bine. Graţie difuzorului îmbunătăţit, acum poţi ţine volumul la un nivel mai scăzut pentru utilizare normală, iar sunetul redat este foarte clar, în special atunci când vorbeşti cu cineva care dispune de un telefon HD Voice.

 

Părţi pozitive

Design plăcut privirii şi atingerii
Performanţă de invidiat
Construcţie solidă din materiale de calitate
Fotografii şi filmări foarte bune

Părţi negative

Preţul ridicat pentru România
Bateria încă nu ţine mai mult de o zi întreagă
Rezoluţia display-ului putea fi mai înaltă
Memorie RAM insuficientă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult