iPhone maximizat de aplicaţiile create în România

28.07.2008
iPhone maximizat de aplicaţiile create în România

Câţi dintre voi ştiţi că în recent lansatul magazin online de aplicaţii pentru iPhone şi iPhone 3G (App Store) se regăsesc programe realizate de către programatori români? Cei 18 “magnifici” clujeni, angajaţi în cadrul companiei suedeze “Wayfinder”, sunt acum gata să facă următorul pas: versiuni ale acestor programe şi pentru România.

Powersearch: ce vrei să cauţi şi unde?

Unul dintre cele mai folosite programe ale Wayfinder este PowerSearch, disponibil pe iPhone şi pe mobilele Sony Ericsson. Este o aplicaţie care permite efectuarea de căutări localizate, un fel de “ce vrei să cauţi şi unde?”. “Dacă vreau să caut un restaurant chinezesc în New York pe o rază de zece kilometri din locul în care mă aflu, PowerSearch îmi va arăta toate restaurantele din aceasta zonă”, spune Gabriel Aszalos, web developer din cadrul companiei.

iPhone-urile au un link care duce spre serverele Wayfinder, companie pe care americanii o consideră lider în top 10 al preferinţelor. Acea legătură conectează telefonul la serverele Wayfinder şi permite afişarea de informaţii, de pe Internet, despre locul în care se află utilizatorul.

E un sistem gen GPS, în care se pot memora hărţi pe telefon, acestea urmând să se actualizeze automat. Pentru România momentan nu există hărţi, dar sunt în curs de elaborare”, spune Ciprian Grigor (Senior Developer), care menţionează că deocamdată programul dispune de hărţi pentru Europa de vest, America şi China. La lansarea iPhone, Wayfinder a înregistrat mai bine de un milion de căutări pe lună.

Programatori Wayfinder

Wayfinder Gigs – caută evenimente pe hartă

Un alt program în curs de finalizare e Wayfinder Gigs. Softul oferă posibilitatea de a-ţi urmări prietenii pe care îi adaugi în profilul personal, dar şi vizualizarea de evenimente ce vor avea loc în oraşul în care Wayfinder te localizează. Ca şi pentru un sistem GPS, programul te va ghida cum să ajungi la un astfel de eveniment şi îţi va spune şi preţul unui bilet. Căutarea inclusă permite să afli numărul de telefon al unor persoane sau adrese de firme, luate de la mai mulţi operatori de telefonie mobilă.

Toate programele Wayfinder la care lucrează clujenii sunt oferite gratuit pentru public şi pot fi accesate de oricine are un telefon mobil compatibil; în plus, unele companii de telefonie vând aparatele cu programul gata instalat.

Dezvoltarea Wayfinder e un proiect ambiţios şi de succes”, se mândreşte Ciprian. Programatorul clujean spune că IT-işti de aici sunt foarte apreciaţi de colegii din alte ţări, pentru profesionalism.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News