iPhone SE: micul gigant [REVIEW]

iPhone SE: micul gigant [REVIEW]
Prezentare şi specificaţii tehnice

Timp de mulţi ani, iPhone-urile au fost cele mai mici smartphone-uri premium, oferind display-uri de maximum 4”. Acest lucru s-a schimbat în 2014, odată cu lansarea generaţiei iPhone 6, care s-a aliniat la standardele industriei. Modelul de bază a făcut trecerea la 4,7” în diagonală, în timp ce modelul Plus a mers spre limita superioară, de 5,5”. Din păcate pentru cei obişnuiţi cu dimensiunile reduse ale iPhone-urilor din trecut, modelul 5S rămânea singura opţiune pentru a beneficia de experienţa iOS. Cu o oarecare întârziere, Apple pare să fi auzit cerinţele acestor fani, lansând pe piaţă iPhone SE, un telefon cu design extrem de familiar, dar cu hardware puternic, ieşit din comun pentru un telefon atât de mic.

Prezentare

Cei care au văzut până acum un iPhone din generaţia 5/5S ştiu deja cum arată „noul” iPhone SE. La exterior, telefonul este absolut identic cu modelul 5S, acesta păstrând toate elementele de design în aceleaşi locuri şi la aceleaşi dimensiuni. Dacă ai vedea un iPhone SE lângă un iPhone 5S (ambele fiind de aceeaşi culoare), nu ai putea să le deosebeşti decât dacă le întorci pe spate. Aici se găseşte logo-ul „SE” sub sigla „iPhone”, care marchează modelul mai nou. Probabil că cel mai uşor de depistat iPhone SE este cel roz, întrucât este singurul model de iPhone cu ecran de 4” care vine colorat în această nuanţă.

În ziua de astăzi, iPhone SE este un produs destul de ciudat. Majoritatea dintre utilizatori este obişnuită cu telefoane mult mai mari, care necesită în general două mâini pentru operare confortabilă. Cei care s-au dezobişnuit să scrie mesaje cu un singur deget, să aibă acces la toate butoanele fizice şi să poată atinge toate colţurile ecranului fără a muta poziţia telefonului în palmă vor avea astfel nevoie de un timp de acomodare.

Deşi acesta pare să fie unul dintre telefoanele în care Apple a investit cel mai puţin efort pentru lansare, atenţia la detalii şi calitatea construcţiei nu a avut de suferit. Spatele şi rama realizate din metal sunt atent lucrate, cu margini şlefuite pentru a adăuga un plus de confort în utilizare, iar geamul de pe partea din faţă şi cele două suprafeţe din sticlă de pe spatele dispozitivului sunt la fel de bine realizate ca şi pe modelele mai vechi. Singurul element care nu se mai simte bine în utilizare este marginea ecranului, care nu este la fel de plăcut la atingere precum sticla curbată de pe telefoanele mai noi.

Specificaţii tehnice

 • Ecran: 4”, 1136 x 640 pixeli, IPS
 • Sistem de operare: iOS 9.3.2
 • Chipset: Apple A9
 • Procesor: 2 x Twister 64 bit (1,84 GHz)
 • Procesor grafic: PowerVR GT7600
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16/64 GB
 • Date: GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: Lightning
 • Cameră foto: 12 MP, f/2.2 phase detection autofocus, flash LED dual-tone,
 • Filmare video: [email protected] FPS, [email protected]/60/120 FPS, [email protected] FPS
 • Cameră foto frontală: 1,2 MP, f/2.4, [email protected] FPS
 • Baterie: 1624 mAh Li-Po (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
 • Greutate: 113 de grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă
 • Altele: senzor de amprentă TouchID

Terminalul testat ne-a fost pus la dispoziţie de Orange România

Ecran, performanţă, autonomie, camera foto şi concluzii

Ecran

Întrucât noul iPhone SE a păstrat designul exterior al predecesorului său, acesta a moştenit şi alte câteva componente interne. Unul dintre acestea este display-ul de 4” cu rezoluţie 1136 x 640 pixeli. Ecranul a fost întotdeauna o componentă de calitate înaltă de pe iPhone, iar cel de pe iPhone SE nu dezamăgeşte. În afară de faptul că oferă o tentă de culoare gălbuie, prezentă şi pe iPhone-urile mai vechi, singurul său dezavantaj real este dimensiunea redusă. Oricine a folosit timp îndelungat un telefon mai mare nu va putea citi la fel de confortabil text pe ecranul telefonului, iar rezoluţia mică nu poate reda toate detaliile fotografiilor sau clipurilor video prezente peste tot în spaţiul online. Acesta se comportă însă foarte bine în lumină puternică, iar senzorul de lumină ambientală este foarte bine calibrat în comparaţie cu alte telefoane de pe piaţă.

Performanţă

La capitolul performanţă, iPhone-urile nu pot fi testate la fel ca alte smartphone-uri bazate pe Android. Da, există câteva benchmark-uri care pot oferi câteva cifre pentru comparaţii, însă experienţa de utilizare nu este obligatoriu afectată de valorile scăzute ale testelor. Într-un scenariu real, telefonul se comportă exemplar în orice fel de situaţie.

Fie că vorbim despre navigarea pe internet, rularea mai multor aplicaţii simultan sau chiar rularea de jocuri 3D pretenţioase, iPhone SE nu dă semne de oboseală. Motivul este utilizarea aceluiaşi chipset Apple A9, regăsit şi în iPhone 6S şi 6S Plus. Practic, iPhone SE este doar un iPhone 6S mai mic, înghesuit în carcasa unui iPhone 5S. Acesta ar putea fi cel mai performant telefon mic de pe piaţă, chiar dacă utilizatorii interesaţi de acest model probabil că nu sunt tocmai cei mai exigenţi.

Autonomie

Autonomia nu s-a schimbat foarte mult între cel mai recent model mic de la Apple şi iPhone SE. În general, cu internet 4G pornit şi utilizare normală, terminalul de faţă rezistă o zi întreagă la utilizare normală. Desigur, cei care se bazează exclusiv pe smartphone pentru a se conecta la internet tot timpul şi îl utilizează mai intens, îl pot descărca şi în jumătate de zi. Majoritatea însă vor scoate măcar 20-22 de ore de utilizare din acumulatorul „minuscul” al lui iPhone SE.

Camera foto

Camera foto beneficiază de acelaşi senzor precum iPhone 6S, oferind rezultate comprabile în majoritatea situaţiilor. Aceasta oferă rezultate foarte bune în lumină naturală şi focalizează foarte repede datorită tehnologiei phase detection. În lumină slabă, rezultatele nu sunt tocmai excelente. Lipsa stabilizării optice se simte imediat în fotografiile nocturne, iar diafragma f/2.2 nu ajută în aceste situaţii. Camera foto frontală este exact aceeaşi de pe iPhone 5 şi 5S, oferind performanţă identică. 

 

Concluzii

Apple a oferit utilizatorilor de iOS exact ceea ce şi-au dorit: un nou iPhone mic şi foarte performant. Din păcate, designul deja învechit îi va ţine pe mulţi departe de noul model, în timp ce utilizatorii care preferă ecranele mari nici nu vor lua în considerare cumpărarea unui iPhone SE. Acest model are însă un public ţintă foarte bine definit şi este un punct de intrare excelent în familia iOS. Aici nu este vorba doar despre performanţă, ci şi despre preţ, noul SE oferind majoritatea avantajelor de pe modelele scumpe de iPhone la un preţ mult mai accesibil. În timp ce funcţii precum Apple Pay şi 3D Touch rămân exclusive iPhone 6S şi 6S Plus, iPhone SE completează cu succes oferta de telefoane Apple, înlocuind deja „bătrânul” iPhone 5S.
 

Părţi pozitive

Foarte performant
Realizat din materiale de calitate înaltă
Autonomie decentă

Părţi negative

Acelaşi design din 2012
Camera foto nu are stabilizare optică
Prea mic pentru conţinutul web disponibil în zilele noastre

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult