Cât costa un iPhone dacă ar fi asamblat în SUA. Sigur nu ai da atâți bani pe el!

13.05.2020
Cât costa un iPhone dacă ar fi asamblat în SUA. Sigur nu ai da atâți bani pe el!

Chiar dacă Apple este o companie americană, cea mai mare parte a producției sale de dispozitive electronice are loc în China. Desigur, compania s-a dezvoltat în ultimii câțiva ani și în India și Vietnam, însă China rămâne cea mai importantă verigă în lanțul său de producție și distribuție la nivel global. Totuși, președintele Americii, Donald Trump, pune presiuni pe companiile americane să întoarcă producția înapoi în SUA. Se pare însă că acest lucru ar fi practic imposibil, având în vedere că un iPhone „fabricat în SUA” ar putea costa cel puțin dublu.

Modelul iPhone 11 Pro, flagship-ul Apple, costă în varianta de bază 999 dolari în Statele Unite (fără taxe) și cam 1.150 euro în Europa (TVA inclus). Acesta este un dispozitiv de top, echipat cu unul dintre cele mai puternice procesoare, un ecran OLED de top, acumulator puternic și este realizat din materiale premium precum oțel și sticlă. Costul componentelor sale ajunge undeva între 400 și 500 de dolari, fără să luăm în calcul costurile de cercetare și dezvoltare, costurile de producție, distribuția și marketing-ul.

În 2014, Andrew Rassweilier, director al diviziei Materiale și Costuri al IHS Technology spunea că la vremea respectivă un iPhone nou (modelul iPhone 6 la momentul respectiv) costă 190 de dolari în componente. Asta în condițiile în care telefonul ajungea la 650 de dolari la raft. Un iPhone 6 făcut în SUA ar fi costat la momentul respectiv de trei ori mai mult în componente, adică aproximativ 600 de dolari și ar fi fost vândut cu 2.000 de dolari. Astfel, un iPhone 11 Pro ar putea ajunge la 1200 sau 1500 de dolari doar în costul pieselor, dacă prețul acesta crește într-un mod similar.

iphone sua fabrica

Adăugând alte costuri pe care compania le-ar avea, inclusiv salarii mult mai mari pentru angajații din fabrici (mult peste cei 400 dolari pe lună pe care îi plătește în China), 2.000 de dolari pentru un iPhone 11 Pro produs în SUA ar putea fi un preț chiar la limită, cu un profit mult mai mic decât în prezent pentru Apple. Astfel, înclinăm spre 2.500 sau chiar 3.000 de dolari pentru modelul Pro de bază.

China și alte țări din Asia au acum un sistem de distribuție și aprovizionare foarte bine pus la punct. Multe dintre fabrici sunt foarte apropiate, așa că componentele pot ajunge foarte repede la fabrica care asamblează produsele Apple. De altfel, fiecare componentă poate avea doi sau trei furnizori diferiți, ceea ce poate crea probleme pe partea de logistică la transporturi transoceanice. Pe lângă timpul mai mare de așteptare pentru aprovizionare, fabricile din SUA ar primi mai multe transporturi mici, la intervale mai lungi de timp. De asemenea, personalul ar trebui instruit, întrucât nu mai există o tradiție de a lucra în domeniul asamblării de electronice în SUA.

Apple produce în jur de 200 de milioane de iPhone-uri în fiecare an, iar toate componentele din care este asamblat se produc în principal în Asia. Mutarea operațiunilor în America ar fi un proces scump, de durată și al cărui rezultat nu ar oferi un avantaj competitiv companiei. Ba dimpotrivă. Apple ar pierde din competitivitatea pe piață, fiind nevoită să ceară prețuri duble sau triple față de concurența care produce ieftin și repede în China. Ar crea câteva locuri de muncă pentru americani, însă aceiași angajați și concetățenii lor probabil că nu își vor mai permite să cumpere acele dispozitive pe care le produc.

(via FEE)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult