iPhone: venituri de 150 miliarde dolari în 5 ani

28.06.2012
iPhone: venituri de 150 miliarde dolari în 5 ani

Telefoanele Apple iPhone au avut parte de un succes răsunător încă de la lansare şi au generat de-a lungul timpului venituri colosale pentru compania producătoare.

iPhone: venituri de 150 miliarde dolari în 5 ani

Cu un volum estimat la 250 milioane de telefoane iPhone vândute pe parcursul a 5 ani de zile, Apple urcat în topul celor mai profitabile şi valoroase companii din lume, reuşind să strângă doar cu această gamă de produse venituri de peste 150 miliarde dolari. Din ecuaţie sunt excluse accesoriile pentru iPhone, aplicaţii software şi alte servicii, care împreună generează între 3% şi 5% din veniturile semestriale asociate cu telefoanele Apple iPhone.

Totuşi, succesul spectaculos de care s-a bucurat Apple în ultimi 5 ani nu este o garanţie pentru viitor. Potrivit lui Neil Shah, analist senior la compania Strategy Analytics, au apărut deja semne care anunţă un progres tot mai anevoios pentru gama de telefoane iPhone. „Unii operatori de telefonie mobilă se arată îngrijoraţi de nivelul ridicat al subvenţiilor plătite pentru terminalele din gama iPhone. Concomitent, Samsung îşi extinde portofoliul de produse din gama Galaxy, câştigând credibilitate în faţa competitorului Apple”.

Apple iPhone 4S

Potrivit acestuia, „grijile” operatorilor pleacă de la raţiuni economice. Shah a dat drept exemplu cazul unui telefon iPhone cu preţ întreg de 600 dolari, oferit apoi prin contract cu abonament pe doi ani la 299 sau chiar 199 dolari, din care diferenţa de 300 – 400 dolari faţă de preţul original este suportată pe cheltuiala operatorilor de telefonie. Conştienţi de puterea de vânzare pe care o deţin, cei de la Apple nu sunt dispuşi să negocieze pentru un preţ mai mic.

Povestea este radical diferită când vorbim de terminale Android foarte populare, ca HTC One X sau modelul Galaxy S3 de la Samsung. Luând drept exemplu modelul Galaxy S3, cu preţ de pornire fixat iniţial la 500 – 550 dolari, operatorii de telefonie mobilă au reuşit să negocieze reduceri la 400 dolari sau chiar mai puţin, scurtând considerabil intervalul de timp necesar pentru recuperarea investiţiei din plata abonamentelor contractate. „Costurile pentru subvenţionarea modelului Galaxy S3 sunt considerabil mai mici, iar asta ar putea convinge operatorii de telefonie să se gândească de două ori înainte de a lucra cu Apple.

HTC One X

Totuşi, există unele îndoieli asupra abilităţii operatorilor de a îndrepta lucrurile. Katy Huberty, analist al companiei Morgan Stanley, a afirmat că majoritatea operatorilor de telefonie mobilă sunt obligaţi prin contract să ofere anumite subvenţii, iar aceste contracte vor mai rămâne în vigoare pentru cel puţin câţiva ani. Şi mai grav este toate aceste contracte nu vor expira simultan, excluzând practic orice posibilitate ca marii operatorii să se alieze împotriva Apple, cerând condiţii mai favorabile pentru subvenţionarea produselor.

Ajutat de contracte favorabile şi popularitatea de care se bucură produsele sale, Apple are toate şansele să obţină venituri record şi în anii ce vor urma, chiar dacă produsele competiţiei se apropie de un nivel la care pot fi considerate alternative convingătoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult