LG KS360: telefonul adolescenţilor

30.09.2008
LG KS360: telefonul adolescenţilor
LG KS360: Multimedia, Pro şi Contra, Concluzie

Multimedia
Camera foto

Simplistă de tot, cu oglindă pentru autoportret, lipsită de LED sau ceva lumină puternică pe post de bliţ, fără funcţia autofocus care ne ajută să scoatem poze mai bune chiar dacă performanţele aparatului nu-s geniale. Aşadar, fotografiezi prin simpla apăsare a butonului; nu ai treapta de mijloc ce permite focalizarea pe subiectul dorit. Telefonul primit spre testare scoate poze decente, chiar în condiţii nepotrivite de iluminare (de pildă seara, fotografiile făcute într-o încăpere slab iluminată cu neon sunt purecoase, dar perfect inteligibile). Culorile nu se potrivesc cu realitatea, nici cele realizate afară pe lumină naturală, parcă imaginile sunt "tratate" cu o tentă de albastru.  Rezoluţie acceptabilă, 2 megapixeli. În modul de vizualizare a fotografiilor, acestea pot fi editate direct de pe mobil: redimensionare, tăiere, efect sepia şi altele.

Mai jos, două poze făcute ziua, cu lumină naturală destul de bună. Se vede tenta de albastru de pe imagini. Toate setările au fost pe AUTO, calitate SUPER FIN şi rezoluţia pe maximum (2MP). Click pentru a le mări.

Baia Mare, poza LG KS360

Baia Mare, poza LG KS360

Video
Înregistrările video cu acest telefon sunt perfect comparabile cu cele mai multe clipuri postate pe Youtube. Nu numai că rezoluţia se rezumă la 320×240 de pixeli, dar şi viteza de captare a imaginilor se limitează la 15 pe secundă. Adică clipul se vede sacadat, plus că în mod de vizionare full screen pe calculator, devine "şters".

Player MP3
Are egalizor cu vreo zece opţiuni (3D, Pop, Rock, Jazz, Live ş.a.). Melodiile se aud al naibii de clar şi relativ tare în difuzorul mobilului. Căştile stereo din pachet se descurcă şi ele de minune, au un sound viu, însă lipsit de başi. Problema e că nu mi-au intrat prea bine în urechi şi tind să cred că nu intră calumea nici în pavilioanele nedezvoltate ale copilaşilor cărora le este destinat un asemenea telefon. Playerul redă MP3 şi variaţiunile formatului AAC. Un mare minus, dacă compar LG KS360 cu dispozitive oarecum similare (Nokia Communicator) ţine de modul de cuplare al căştilor, anume pe mufă proprietară, aceeaşi în care introduci cablul USB ori cel de alimentare. Lipsa jack-ului de 2,5 ori 3,5 mm face imposibilă conectarea căştilor preferate. Evident, din aceste considerente nu poţi asculta muzică în căşti în timp ce încarci telefonul ori transferi date prin USB. 

Radio FM
Prinde totul, nu iartă nimic. Este deci foarte sensibil, iar calitatea audiţiei e foarte bună cel puţin în căşti. Unii testeri s-au găsit sa scrie ca LG KS360 nu are radio FM (văzui eu în vreo două review-ri de pe situri celebre). Sigur că nu are, dacă nu-l cauţi cumva într-un meniu în care nu înţeleg ce caută: Orange Music (too much branding dăunează grav sănătăţii).

Reportofon
Excelent acest KS 360 pe post de instrument pentru înregistrarea unei conversaţii. Se descurcă foarte bine la vorbire normală (calmă, de discuţie la o cafenea) de la 1 metru distanţă de telefon. Nu bagă în seamă prea tare nici zgomotul ambiant. În plus, fişierele rezultate au dimensiuni foarte mici, cam 1KB pe secundă (vreo 3MB pe ora înregistrată). Formatul de comprimare este AMR, iar opţiunile de înregistrare sunt "general" şi "MMS" – fişiere şi mai mici, dar calitativ reduse, uşor de trimis prin MMS.

Autonomie
Bateria ţine vreo 2-3 zile dacă nu acorzi prea mare atenţie telefonului :-). Altfel, s-ar putea să-l bagi la priză şi o dată pe zi, mai ales dacă-l foloseşti în locul MP3 playerului ori a unui aparat foto.

În pachet
Găseşti un CD cu drivere, instrucţiuni de utilizare pentru telefon şi pentru serviciul de Internet Orange World, căşti stereo cu fir, cablu USB. Nu am găsit card de memorie şi nici feţe detaşabile de culori diferite care ar fi însemnat, eventual, un plus pentru puştani.

De rău
Lipseşte conectivitatea 3G. Bliţul şi autofocalizarea au fost "uitate". Web browser WAP 2.0 obosit, trebuie inlocuit cu ceva mai ok, de pildă un Opera Mini. Nu poţi cupla alte căşti, mai bune, nefiind prezentă vreo mufa jack standard.

De bine
Prezenţa unei tatstaturi complete QWERTY la fel de abordabilă ca cea de pe laptop (tastă Fn, Shift etc.). Reportofon excelent. Ecran relativ banal potrivit standardelor din zilele noastre – mă refer la rezoluţie şi număr de culori, dar "ochii" spun că-i de calitate şi are o bună luminozitate. Interfaţă intuitivă (cu mici aiureli, de pildă mutarea unor aplicaţii în meniul Orange World). Deşi memoria internă e limitată la 15MB, se poate majora până la 4GB cu carduri microSD, iar slotul e accesibil de pe laterală (nu scoţi capacul de pe spate/bateria). Preţ foarte bun în raport cu ceea ce ştie să facă, dar eşti legat de abonament.

Concluzia
Nu te gândi la KS360, văzându-l atât de interesant din punct de vedere vizual, ca şi la un BlackBerry. Nu este nici all-in-one şi ce-i mai crunt, nici nu se descurcă tocmai perfect cu funcţiile pe care le are. Este în primul rând un intrument de comunicare prin mesaje cu opţiuni de entertainment în momentele plicticoase de aşteptare: vizionare clipuri video, ascultat muzică, făcut oaresce poze. Nu-i nici kitsch, nu vreau să credeţi că nu-şi merită banii, iar dacă am fost cam răutăcios în multe privinţe cu LG KS360 e pentru că sunt pretenţios din fire. Personal îl recomand tinerilor din zilele noastre: cei cu capul prin nori, fiţoşilor, dar şi celor pasionaţi de ceva mai hobbyistic cum ar fi bloggingul.

Preţ şi disponibilitate
KS360 a intrat pe piaţa autohtonă în septembrie 2008, la un preţ de 99 euro (pentru abonament pe 12 luni în reţeaua Orange România). Teoretic ar trebui să fie disponibil în mai multe combinaţii de culori (negru, argintiu, alb, roz, bleu).
Dacă vrei să vizionezi câteva filmuleţe în care actorul principal este LG KS360, iată un punct de start.

Specificaţii:

  • GSM 800/900/1.800MHz
  • Ecran: 2.4 inci, QVGA, 262.144 culori
  • Camera: 2MP, fără AF şi bliţ
  • Memorie: 15 MB internă, slot card MicroSD
  • Conectivităţi: Bluetooth, USB 2.0, GPRS
  • Extra: radio FM, media player, reportofon, organizator
  • Baterie: 800 mAh
  • Dimensiuni: 101.5x51x16.8 mm
  • Greutate: 106 grame

 

LG KS360, primele impresii

„Ce frumos e. Şi uite ce tastatură glisantă. Şi ecranul… Hai, te rog iubi, nu mi-l cumperi?” Cam asta s-a întâmplat după ce i-am oferit unei domnişoare de 17 ani, preţ de câteva zeci de minute, noul telefon KS360 primit spre testare săptămâna trecută de la LG România. Slavă domnului, acel iubi nu sunt eu.

LG KS360 (zis şi Messenger Phone) a ajuns în România de foarte curând şi este un telefon de clasă medie disponibil exclusiv prin Orange, la un preţ accesibil cu condiţia achiziţionării sale cu un abonament pe cel puţin 12 luni. De fapt pentru testare am fost nevoit să împrumut o cartelă „portocalie”, mobilul fiind codat în respectiva reţea, în timp ce eu sunt abonat la un alt operator telecom. Apropo, pe următoarea pagină găsiţi nişte poze făcute cu acest mobil.

LG KS 360

Design
Slider puţin butucănos, cu o grosime de 17 milimetri (eh, nu-i iPhone), uşor de ţinut în mână ori în buzunar. Colţuri rotunjite. Celelalte dimensiuni sunt „obişnuite”. Ecranul este generos şi permite vizionarea confortabilă a unui film pe banca de aşteptare din spital pentru limitarea stresului.  Calitatea construcţiei, foarte bună: KS360 nu scârţâie, nu crapă printre degete, spre deosebire de multe telefoane cu design glisant, chiar de clasă superioară cum ar fi cele din gama Nokia N.

Tastatura
Butoane rotunde, bine distanţate, pentru degetele suple ale tinerilor. Avem una cu taste de navigare şi de acceptare/respingere apeluri, respectiv cea glisantă de tip full QWERTY foarte comodă la scriere. Aceasta din urmă este chiar mai ‘usable’ decât altele tip QWERTY regăsite la smartphone-uri gen BlackBerry, unde butoanele sunt îndesate pe o suprafaţă foarte mică. La KS360 tastele sunt iluminate şi nu trebuie să le înveţi locul, deorece sunt aşezate ca pe laptop, cu excepţia cifrelor – dispuse ca un nor pe în partea stângă şi nu pe lungime. Ai şi tasta Fn sau Shift.

Ecranul
Diagonală generoasă de 2,4 inci. Deosebit prin faptul că este parţial touchscreen. Partea de touchscreen se activează prin apăsarea unui buton dedicat de pe tastatura de pe partea frontală, cu condiţia ca tastatura QWERTY glisantă să fie închisă. Funcţia tactilă este doar pentru formarea unui număr de telefon, pentru nimic mai mult. Mai bine nu se chinuiau pentru atât. De altfel, din această cauză am fost mai tot timpul tentat să dau ok, play, etc. direct de pe display şi mă miram că nu se petrece nimic.

Interfaţă intuitivă
„Fata tester” despre care vă spuneam în intro a emis o propoziţie hi-tech: „interfaţa grafică e simplă”. Am muţit pentru două secunde, „adică vrei să spui că ajungi uşor acolo unde vrei?”. Mi-a confirmat. Aşa şi este, iar temele disponibile (două, pe telefonul primit de mine ca să-l dau înapoi) sunt foarte plăcute ochiului, curate, cu iconuri mari, animate şi „tinereşti”, fonturi perfect lizibile. Fundal animat.

Două meniuri
Am apăsat un buton care credeam că mă va băga în meniu. Şi chiar mi-a apărut un meniu, însă unul special pentru pierdut bani pe navigatul web. ‘Orange Menu’ se prezintă cu iconuri portocalii, animate, pe post de scurtături pentru accesarea de pe Internet a diverselor servicii din portofoliul Orange World: Video, Sonerii, Jocuri, Ştiri, Music Store (magazin online pentru descărcat melodii). Există fireşte şi un meniu de bază. Începem cu submeniul "Aplicaţii şi jocuri". Nimic preinstalat la aplicaţii (folderul le primeşte pe cele Java), cât despre jocuri am găsit aşa: Block Breaker Deluxe Demo, Brain Genius [tot demo, un joc incitant pentru elevi – de pildă trebuie să calculezi şi să dai răspunsul corect contratimp legat de numărul de oameni capturaţi de un OZN :-)], Miami Nights Demo – un joc imbecil pentru copii de bani gata – ajungi în Miami şi îţi alegi o identitate ca să ajungi faimos, apoi pierzi vremea cu discuţii inutile şi admirându-te în oglindă, Midnight Pool Demo (billiard). Urmează obişnuitele "agendă telefonică", "album media", "mesaje", "profiluri", "setări" şi "cameră". La "organizator" găseşti calendar, alarmă, memo text şi vocal (reportofon), iar în "mai multe" ai un calculator cu funcţii de calcul gen sinus/cosinus/tangentă, cronometru, convertor unităţi (monedă, zonă, lungime, greutate, temperatură, volum şi viteză).

Conectivităţi
KS360 duce lipsa portului infraroşu şi a modului GPS. Nimic aiurea până aici. Dar să lipsească Wi-Fi la un telefon supranumit "Messenger Phone", frate cu Internetul? Nici măcar 3G nu are. Tebuie să te mulumeşti cu bătrânul GPRS. Bine măcar că inginerii LG n-au uitat de Bluetooth ori de portul USB 2.0 cu funcţie Mass Storage (pentru transfer de fişiere pe PC nu este necesară instalarea de drivere). O opţiune ce nu-mi amintesc să fi văzut pe alt telefon – parcă iPhone şi ceva modele SE & Nokia ar mai dispune de aşa ceva, constă în posibilitatea de scriere-expediere de mesaje nu numai prin SMS şi e-mail ci şi prin Bluetooth către telefoane compatibile aflate la mică distanţă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News