LG Prada: iPhone de Europa

31.07.2007
LG Prada: iPhone de Europa
Plusuri, minusuri

Altele

Autonomie: 2 zile; mai precis, în două zile am vorbit cam 30 de minute, am ascultat muzică tot cam atât, am atins des ecranul, am pozat, am uitat vreo câteva ore Bluetooth-ul pornit. Mobilul răspunde instantaneu la comenzi, se blochează automat la câteva secunde după ce nu-i mai atingi ecranul; nu mi s-a întâmplat să sun din greşeală după ce l-am băgat în buzunar. Cineva mă atenţiona: „telefonul ăsta are cel mai complex calculator, inclusiv cu funcţii precum sinus/cosinus ş.a.m.d.“. Se încarcă şi prin cablul USB.

Plusuri

Design simplu şi elegant al carcasei şi interfeţei cu utilizatorul. Cel mai mare display de pe un mobil disponibil în România; înaltă rezoluţie, culori vii. Cameră de 2MP performantă. Are difuzor puternic şi clar, căşti de calitate. Se pot cupla la mobil orice alt tip de căşti, cu jack de 3,5 mm. Husă de piele în pachet. Conectivitate EDGE.

Minusuri

Incapabil de videotelefonie în lipsa 3G şi a camerei frontale. Câteva probleme ale interfeţei cu utilizatorul (pe telefonul testat). Predispus la zgâriere. Greu de citit ecranul – vara, la mare, la soare.

Verdict

Îl recomand oricui îşi doreşte un telefon cu totul altfel, elegant, dacă nu se simte deranjat de cele câteva lipsuri ale sale. Pentru că toţi amicii/colegii etc. care şi-au lăsat amprentele pe ecranul lui Prada au rămas muţi de uimire, în aproape orice sens. Indiferent că sunt fani ai altor branduri, indiferent de cât de groase degete au, indiferent de ce vrei tu.

Gura lumii

  • Pocket-lint.co.uk admiră modelul LG Prada pentru „design, uşurinţa în utilizare, camera foto“ şi îl blamează pentru „lipsa 3G, butoanele mici, faptul că se poate zgâria uşor şi se murdăreşte repede“. Concluzionează că „Prada merită să concureze pentru titlul de telefon al anului“.
  • cnet.co.uk crede că pasionaţii de SMS-uri s-ar lupta cu ecranul tactil pentru a scrie un mesaj, de vreme ce s-au obişnuit cu tastaturile clasice“.

GSM (900/1.800/1.900MHz) / ecran: tactil, 240×400 pixeli, 16 mil. culori, 3 inci / cameră: 2MP cu bliţ (lentile Schneider) / memorie: 8MB – internă, card microSD / conectivităţi: EDGE, Bluetooth 2.0, USB 2.0 / autonomie: 3 ore/convorbire, 300 ore/standby / facilităţi: player audio (MP3, ACC, ACC+, WMA, RA) şi video (MPEG4, H.263/264), radio FM, reportofon / accesorii standard: husă piele, cablu USB, telecomandă, headset stereo, încărcător, card microSD 256MB cu adaptor SD / dimensiuni: 98,8x54x12 mm (85 g) 600 euro (recomandat); Partenerii LG România, www.lge.ro

iPhone de Europa

N-aş vrea să se supere LG pentru că mi-am permis să pun un asemenea titlu. Am făcut-o din două motive: la prezentarea mobilului iPhone de la începutul acestui an am amuţit, iar LG Prada – în opinia mea, adevăratul echivalent în Europa al telefonului de la Apple -, odată ajuns în braţele mele, mi-a stârnit stări de extaz. N-am fost singurul debusolat emoţional, ci şi – fără excepţie – toţi colegii/amicii care l-au pipăit.

Brand: LG
Echipament: telefon mobil

Design

LG Prada arată al naibii de bine. Lucios, negru, simplist, aproape perfect din punct de vedere al dimensiunilor. Ecranul ocupă aproape întreaga parte frontală, iar sub el se află o linie – în fapt trei butoane subţiri: call, cancel şi cel de încheiere a apelului. Pe muchia dreaptă ai două butoane: unul dedicat camerei foto, altul pentru blocare/deblocare a tastaturii/touchscreen-ului. De pe partea opusă, cu ajutorul altor taste reglezi volumul şi schimbi profilul (afară, şedinţă etc.). Pe aceeaşi muchie, ascuns sub un capac, este conectorul de alimentare/headset/USB. Pe spate se zăreşte doar ochiul digital de 2MP alături de bliţ şi oglinda pentru autoportret.

Fără clasica tastatură?

Dacă aş explica cum poţi folosi un telefon fără clasica tastatură, fără stylus, ci doar cu un banal deget, cred că aş complica totul. Când vrei să scrii un număr de telefon sau un SMS , atingi o iconiţă de pe ecran (în funcţie de meniul în care te afli), instantaneu este afişată o tastatură la fel ca aceea de pe un mobil tradiţional. Însă butoanele ce se arată pe display sunt atât de mari, încât n-ai cum să nu nimereşti cifrele/literele dorite. Când ajungi la interminabila listă de contacte, ai o bară de-a lungul ecranului; tragi degetul peste ea până ajungi la numele dorit. Prada se comportă ca un câine ascultător; răspunde prompt la comenzile degetului, ba uneori simte ce vrei, deci n-ai să-i înjuri display-ul tactil.

Structură logică

Mă refer la structura meniului, pe înţelesul oricui, uşor de parcurs – da! – fără tastatură. Are doar patru submeniuri. În primul ai categoriile apelare, contacte, istoric al apelurilor, mesaje şi browser; practic tot ce ţine de comunicare. Al doilea submeniu include aplicaţii multimedia: fotocameră, camcorder, reportofon, player de muzică, jocuri. Din următorul submeniu, cel de „organizer“, accesezi calculatorul, convertorul de unităţi metrice şi valutare, alarma, calendarul şi caietul de notiţe. Ultimul submeniu este cel de setări (display, Bluetooth, profile etc.).

Multimedia

Player MP3 de foarte bună calitate; căştile din pachet asemenea. Ai şi radio FM. Reportofon nu foarte sensibil, dar fidel şi nezgomotos. Telecomanda pe fir are clemă de prindere, butoane de play/pauză/înainte/înapoi, reglaj de volum şi hold. La această telecomandă poţi cupla orice căşti prin mufa jack de 3,5 mm. Cameră foto cu diverse efecte, autofocalizare, bliţ cu led; calitatea pozelor la 2 megapixeli m-a mulţumit pe deplin; totuşi, butonul de fotografiere (de pe muchia dreaptă) e mai greu de apăsat.

Probleme cu interfaţa

Este, din cele observate, incompletă. Poate doar la modelul sosit spre testare. Adică, în specificaţii se precizează că playerul MP3 dispune de egalizator, eu nu l-am găsit. Apoi, site-urile web optimizate pentru mobil (gen http://wap.****.com) sunt afişate corect. Dar dacă intri pe pagini neoptimizate, deşi ai posibilitatea de a le parcurge atât pe lungime cât şi pe lăţime, ai şanse să dai peste texte prea late ca să se încadreze corect pe ecran, practic imposibil de citit fără să te enervezi. Nici nu ai opţiuni de zoom in/out, de resize etc. al paginilor web. Poate că timpul (o actualizare la software-ul mobilului) va rezolva aceste probleme.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News