MediaTek anunță Dimensity 1050, un chipset mid-range accesibil cu 5G de mare viteză

23.05.2022
MediaTek anunță Dimensity 1050, un chipset mid-range accesibil cu 5G de mare viteză

MediaTek este cel mai mare producător de procesoare de mobil din lume, însă, până acum, cipurile sale nu ofereau suport pentru conectivitate 5G de viteză mare. Noul săui chipset mid-range numit Dimensity 1050 este însă primul care vine cu suport pentru rețele mmWave, de frecvență înaltă, care pot atinge câțiva gigabiți pe secundă în transferuri de date. Cu această ocazie, MediaTek pare că dorește o bucată mai mare a pieței din SUA, unde aceste rețele sunt momentan mai populare decât în restul lumii.

Dimensity 1050 ar putea fi procesorul mobil care aduce 5G-ul rapid pe telefoane accesibile

Dimensity 1050 este un chipset de medie cu 8 nuclee, construit pe litografie de 6nm, departe chiar și de performanța altor modele de la MediaTek din ultima perioadă. Acesta folosește o arhitectură internă de 2+6 nuclee. Cele performante sunt Cortex-A78 la 2,5 GHz, iar cele eficiente sunt Cortex-A55, dar nu a fost anunțată și frecvența.

Se pare însă că eforturile companiei se concentrează în zona de conectivitate, unde Dimensity 1050 ar trebui să aibă un avantaj peste alte soluții ale companiei și chiar din piață. În zona mid-range, majoritatea companiilor nu oferă conectivitate mmWave pe smartphone-uri, din lipsa suportului la nivelul procesoarelor.

Prin intermediul Dimensity 1050, telefoanele de medie vor putea să se conecteze la rețele 4G, 5G „non-standalone, care sunt practic evoluția 4G-ului, cât și noile rețele de viteză mare, „standalone”, sau mmWave, cum sunt cunoscute în SUA. Modemul său poate face trecerea între aceste tipuri de rețele fără fricțiune, putând astfel avea acces la cea mai mare viteză de internet din locul în care te afli. Și, fiind vorba despre un modem modern, acesta se poate conecta și la rețele Wi-Fi 6E, care, de asemenea, depășesc spectrul standard de 5GHz al rețelelor wireless tradiționale.

Alte avantaje ale lui Dimensity 1050 sunt suportul pentru ecrane Full HD+ până la 144 Hz, memorii LPDDR5 și stocare UFS 3.1. La capitolul camere, telefoanele vor putea beneficia de senzori de până la 108 megapixeli și filmare HDR, în timp ce la capitolul GPU avem de a face cu un procesor ARM Mali-G610.

Primele telefoane cu Dimensity 1050 sunt așteptate în vară, cândva între iulie și septembrie.

sursa: India Today

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult