MediaTek doreşte să concureze Qualcomm în segmentul high-end cu noul cip MT6795

15.07.2014
MediaTek doreşte să concureze Qualcomm în segmentul high-end cu noul cip MT6795

Taiwanezii de la MediaTek şi-au propus să cucerească segmentele inferioare şi intermediare ale pieţei procesoarelor pentru terminalele mobile, iar soluţiile sale integrate cu cost scăzut au fost implementate într-un număr din ce în ce mai mare de telefoane şi tablete. Cea mai recentă noutate din portofoliul companiei este cipul MT6795, o soluţie interesantă care oferă opt nuclee de procesare pe 64 de biţi, conectivitate LTE, suport pentru ecrane 2K şi un procesor de imagine foarte rapid.

Noul cip de la Mediatek nu este prima soluţie ARMv8 cu arhitectură pe 64 de biţi dezvoltată de către taiwanezi, compania anunţând deja un model quad-core (MT6732) şi un model octo-core (MT6752) care folosesc nuclee ARM Cortex-A53 şi includ un modem LTE. Aceste două cipuri nu au fost încă lansate, primele implementări fiind aşteptate undeva în cursul acestui trimestru, însă MediaTek nu pare dispusă să-şi lase rivalii să doarmă şi a anunţat cel mai puternic cip din portofoliul său: MT6795.

La fel ca celelalte două modele din familia MT6700, noua soluţie integrată foloseşte nuclee ARM-Cortex A53, de data aceasta setate la o frecvenţă de tact de 2,2 GHz. La fel ca celelalte modele quad-core şi octa-core anunţate de MediaTek în ultimele luni, noul cip foloseşte tehnologia proprietară CorePilot. Bazată pe arhitectura big.LITTLE HMP, CorePilot promite o alocare mai eficientă a resurselor în cazul utilizării unor nuclee identice şi o eficienţă energetică superioară. Interfaţa cu memoria a fost şi ea îmbunătăţită, MediaTek MT6795 folosind acum memorii LPDDR3 cu o frecvenţă de bus de 933 MHz.

Noul cip oferă suport pentru ecrane cu rezoluţie 2K (2560 x 1600 pixeli) şi o rată de împrospătare de până la 120 Hz, compania nedivulgând însă natura nucleului grafic implementat. Cipul include un modem radio LTE Cat 4, care oferă rate de transfer de până la 150 Mbps, şi setul obişnuit de module auxiliare: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GNSS (GPS, GLONASS şi Beidou) şi Bluetooth 4.0. MT6795 este compatibil şi cu cipul auxiliar dezvoltat de MediaTek pentru controlul încărcării wireless.

Interesant este procesorul de imagine dezvoltat de către cei de la MediaTek. Acesta permite compresia şi redarea fluxurilor video la rezoluţie 4K, este compatibil cu noul codec H.265 şi oferă un mod de captură extrem de puternic. În modul de captură Full HD, procesorul de imagine pretinde că poate ajunge la 480 de cadre pe secundă, oferind astfel o redare ulterioară slow-motion la o viteză extrem de scăzută.

MediaTek afirmă că noul cip este capabil să rivalizeze cu cele mai bune soluţii hardware ale rivalului Qualcomm, celelalte două modele din familia MT7600 urmând să vizeze segmentele intermediar şi inferior. MediaTek MT6795 va fi disponibil integratorilor până la sfârşitul acestui an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News