MediaTek este cel mai mare producător de procesoare pentru mobil din lume

30.03.2021
MediaTek este cel mai mare producător de procesoare pentru mobil din lume

Întrucât cele mai multe smartphone-uri cu Android pe care le vedem pe piața din Europa vin echipate cu chipset-uri Snapdragon de la Qualcomm, presupunem că producătorul american este liderul pieței de procesoare de acest gen. Asta era adevărat anii trecuți, însă în 2020 se pare că MediaTek a reușit să depășească Qualcomm și să devină liderul pieței de procesoare pentru mobil. Compania a înregistrat o creștere majoră anul trecut, în mare parte datorită Xiaomi și Samsung, conform datelor pe care le avem în prezent.

MediaTek a depășit Qualcomm la nivel global

MediaTek era în trecut cunoscută drept o companie care dezvoltă procesoare de buget, cu performanță slabă, dar care oferă soluțiile sale la prețuri accesibile. În ultimii câțiva ani însă, de la lansarea modelelor Dimensity, MediaTek a început să fie o companie competitivă în piață, oferind performanțe similare cu cele ale concurenței la un preț mai mic. Multe dintre smartphone-urile din gama de medie din Asia sunt echipate acum cu chipset-uri MediaTek, iar acestea sunt modelele care mișcă cele mai mari volume.

Astfel, în 2020, conform unui studiu de piață publicat de Omdia, MediaTek a vândut 351,8 milioane de chipset-uri de smartphone-uri, cu peste 113 milioane mai mult decât în 2019. Compania are acum o cotă de piață de 27,2% din piața de procesoare de mobil, o creștere semnificativă de la numai 17,2% cu un an în urmă.

Xiaomi a fost compania care a ajutat cel mai mult la creșterea MediaTek în piață, fiind cel mai mare client pentru producătorul taiwanez. În 2020 au fost înregistrate creșteri de 223% în smartphone-uri Xiaomi livrate cu procesoare MediaTek față de 2019. De asemenea, Oppo a livrat 55,3 milioane de telefoane cu procesoarele companiei, față de 46,3 în 2019, în timp ce Samsung a avut o cerere crescută cu 250% pentru procesoare MediaTek față de anul precedent.

Omdia spune că în 2021, MediaTek ar putea crește și mai mult, datorită faptului că va avea o cerere mare din partea Huawei și Honor. În timp ce Honor este acum o companie independentă, care va colabora cu siguranță și cu Qualcomm pentru producția de smartphone-uri high-end și mid-range, rămâne de văzut ce modele de procesoare va putea cumpăra Huawei de la MediaTek. Restricțiile SUA spun că Huawei nu poate cumpăra procesoare cu modem 5G, deci probabil că se va rezuma la modele entry și mid-range.

via Digitimes

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult