MediaTek lansează Dimensity 1080, chipsetul care poate aduce camere foto de 200MP pe telefoane low-cost

11.10.2022
MediaTek lansează Dimensity 1080, chipsetul care poate aduce camere foto de 200MP pe telefoane low-cost

Dimensity 1080 este versiunea mai rapidă a lui Dimensity 920  lansată la jumătatea anului trecut. Dacă Dimensity 920 a popularizat conectivitatea 5G pe telefoane din gama accesibilă, noua soluție MediaTek plusează cu dotări așteptate mai degrabă la gama premium-high.

Presând tot mai mult către gama de top, Dimensity 1080 folosește procesul de fabricație TSMC pe 6nm, suficient pentru obținerea unui raport performanță/consum de energie greu de egalat pentru competiție.

Dezvoltat pentru telefoane de nivel mediu, Dimensity 1080 vine cu procesor AI și GPU din seria ARM Mali-G68, cu suport pentru ecrane FullHD+ la 120Hz. Țintind o experiență optimă la vizionarea de conținut video, MediaTek a dezvoltat MiraVision HDR, o tehnologie care asigură optimizarea automată a contrastului, claritatea, luminozitatea, culorile și nivelul de gamma, corespunzător pentru condițiile de lumină ambiantă.

Profitând de procesul de fabricație mai eficient în privința consumului de energie, MediaTek a strecurat un CPU octa-core având două nuclee Cortex-A78 (până la 2.6GHz) și alte șase nuclee Cortex-A55 (până la 2.0GHz) optimizate pentru folosirea eficientă a bateriei.

Pe partea de poze, MediaTek Dimensity 1080 poate gestiona o cameră foto echipată cu un singur senzor de 200MP, sau doi senzori a cel puțin 50MP fiecare, captând imagini la viteza de 30 fps. SoC-ul suportă filmare în modul 4K HDR, folosind compresie HEVC / H.264.  De asemenea, poate fi redat conținut video comprimat HEVC / H.264 / VP9. Pe lista capabilităților întră și funcția de conversie SDR la HDR pentru vizionarea clipurilor video, asigurată în timp real cu ajutorul procesorului AI din dotare.

Chipsetul Dimensity 1080 poate fi configurat atât cu memorii RAM LPDDR5, alături de soluții UFS 3.1 pentru stocare internă de înaltă performanță. La partea de conectivitate avem suport Wi-Fi 6, Bluetooth v5.2, respectiv 5G cu suport VoNR (Voice over 5G New Radio).

Dimensity 1080 dispune de suport 5G dual stand-by (până la două cartele SIM). Noul chipset este așteptat începând cu trimestrul Q4-2022, echipând următoarea generație de telefoane low-cost cu 5G.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult